Festa del Grito a Sant Joan

Redacció
17 de setembre del 2006
Programa de la Festa del Grito.
 
11:00 Estants amb venda d'aliments i begudes artesanes, productes mexicans i catalans -   Durant tot el dia
11:45 Tallers infantils: "Papel picado", "Elaboración de piñatas", "Baile de Jarabe Tapatío", etc - Plaça Major
12:00 Missa amb participació mexicana - Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Al finalitzar la missa acompanyament amb cavalls fins El Palmàs.
13:00 Concert al Palmàs amb el grup Chanekes - Davant el jardí de la casa on va néixer i viure Jaume Nunó, Música tradicional mexicana i catalana
16:00 Tarda de l'aficionat (Concurs de Karaoke) - Plaça Major
17:30 La pinyata - Plaça Major
18:00 Animació musical i ball a càrrec de México Baila i Tlali- Plaça Major
19:00 Grito de Independencia - A càrrec del Cònsol General de Mèxic a Barcelona, Sr. Jaime García Amaral acompanyat de l'Alcalde de Sant Joan de les Abadesses el Sr. Carles Bassaganya i Serra. Al balcó de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses – Plaça Major on onejarà la Bandera Mexicana i posteriorment es cantarà l'Himne Nacional Mexicà.
19:15 Espectacle artístic - musical amb el Mariachi Santa Cecilia – Plaça Major
 
Les activitats seran totalment gratuïtes.
 
Per tal de facilitar el desplaçament de les persones interessades a Sant Joan de les Abadesses s'han organitzat dos autocars des de Barcelona, ja que el públic majoritari prové de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un dels autocars sortirà a les 9 del matí i l'altre a les 10h des de la Plaça Catalunya. El cost del bitllet d'anada i tornada és de 10 € i es poden adquirir a l'Oficina de Turisme de Sant Joan: [email protected] o bé al telèfon 972 720 599. L'organització d'aquests autocars compta amb el suport del Consell Comarcal del Ripollès.
Per poder coordinar aquesta Festa Mexicana s'ha organitzat des de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses una comissió que compta amb el suport de diferents entitats com ara: Consulat General de Mèxic, l'Associació AMFORT (Asociación Mundial para la Formación Profesional Turísitica), el Consell Comarcal del Ripollès, l'empresa de productes mexicans La Costeña,  l'empresa de cervesa mexicana Coronita, l'Associació Cultural Calli México,  El Muig, Els Arenys, la Unió de Botiguers de Sant Joan, el Centre de Cavalls Àrabs de Catalunya i l'Alberg la Ruta del Ferro.
 
La festa mexicana a Sant Joan de les Abadesses clou el II Festival Internacional de Mariachis que ha tingut lloc del 12 al 16 de setembre a Barcelona.
 
Finalment comentar que les relacions entre Sant Joan de les Abadesses i Mèxic s'iniciaren a meitat del segle XIX quan Jaume Nunó i Roca, compositor nascut a Sant Joan de les Abadesses el 1824, guanyà el 1854 la convocatòria internacional per a realitzar la música de l'himne nacional de Mèxic. El 3 de juny de 1980 es firmà l'acta d'agermanament amb San Luís Potosí. Fou en aquesta ciutat on nasqué, també el 1824, Francisco González Bocanegra, l'autor de la lletra de l'himne nacional de Mèxic. Amb l'agermanament, s'unien les dues poblacions que havien vist néixer els autors de l'himne de Mèxic. Des de llavors, s'han organitzat diversos actes que han ajudat a estrènyer els vincles entre ambdues poblacions, com és el cas de la Festa del Grito d'enguany.