Sant Joan aprova el ROM i ERC demana més «informació, participació dels ciutadans i transparència»

Els republicans hi han votat en contra mentre que el PDeCAT hi ha donat suport | L'equip de govern ha tombat 11 de les 13 al·legacions presentades per ERC

El reglament orgànic municipal (ROM) s'ha aprovat amb els vots de MES i el PDeCAT i el vot en contra d'ERC
El reglament orgànic municipal (ROM) s'ha aprovat amb els vots de MES i el PDeCAT i el vot en contra d'ERC | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
05 d'octubre del 2017
L'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha aprovat el reglament orgànic municipal (ROM) -el document que marca el funcionament del plenari de l'Ajuntament- amb els vots de l'equip de govern (MES) i el PDeCAT. En canvi, ERC hi ha votat en contra, però en el debat no hi ha hagut el to bel·ligerant d'altres ocasions, sinó que més aviat ha estat constructiu. De fet, en la sessió plenària del passat mes de juliol, els republicans es van abstenir en aquest punt perquè no havien pogut estudiar el document amb deteniment ''ja que havia transcorregut molt poc temps des que s'havia penjat al web per estudiar-ho''. Ara que ho han pogut observar amb lupa, han decidit el seu posicionament final en aquesta qüestió.

11 de les 13 al·legacions d'ERC, desestimades

L'alcalde del municipi, Ramon Roqué (MES), ha traslladat al ple que després que s'aprovés el ROM de manera inicial i s'exposés al públic, ERC va presentar un total de 13 al·legacions d'alguns punts del reglament. D'aquesta sèrie d'al·legacions, l'equip de govern en va estimar dues després de corregir uns ''errors mínims'' i en va desestimar 11. A l'hora de desglossar aquestes al·legacions desestimades, n'hi hauria dues que s'han tombat perquè la proposta s'ajusta al què marca la llei i tres que no són d'obligat compliment. També n'hi hauria una que s'ha desestimat perquè el consistori no disposa de prou recursos per publicar tot el què passa a l'Ajuntament a través de la web o les xarxes socials. Després n'hi hauria una altra que tampoc s'ha acceptat perquè no caldria explicar quines comissions es creen, ja que el ROM ja en parla i també se n'ha tombat una que fa referència al fet que els documents publicats ja són els últims que es poden consultar. Finalment, un punt que parla de l'expedient sancionador ja es tramita segons el què diu la llei.
 

L'equip de govern ha desestimat 11 de les 13 d'al·legacions fetes per ERC Foto: Isaac Muntadas


''informació, participació ciutadana i transparència''

Pels republicans és imprescindible que en l'administració moderna del segle XXI hi hagi tres elements clau que s'han de reivindicar: la informació, la participació ciutadana i la transparència. La número dos d'ERC, Elisenda Guillaumes, ha acceptat que ja ''hi ha coses que s'han de fer perquè ens obliga la llei'' i que tenen els recursos limitats, però també ha subratllat que es tracta d'un tema de prioritats. Guillaumes ha assenyalat que l'Ajuntament prioritza els projectes i, en canvi, pels republicans prenen molta rellevància els tres eixos esmentats anteriorment.

''Ens hem de posar al dia ens agradi o no ens agradi'', ha reiterat. La regidora d'ERC ha posat diversos exemples per millorar el funcionament del consistori. En primer lloc, tota aquella informació que ja està penjada a la pàgina web de l'Ajuntament s'hauria d'estructurar perquè els ciutadans la poguessin trobar de manera més fàcil. Sobre les comissions, quan n'hi ha d'específiques normalment hi ha representació de l'equip de govern, però no sempre hi havia representació de tots els partits de l'oposició. De fet, a Sant Joan, segons explica Guillaumes, històricament només hi havia hagut dos partits al consistori i ara ''últimament n'hi ha tres''; per tant, pels republicans és imprescindible que hi puguin participar tots.
 

Les tres claus d'ERC per millorar el servei de l'administració són la ''infomació, la participació ciutadana i la transparència'' Foto: Isaac Muntadas


Pel què respecta als pressupostos, els republicans són partidaris de què una part dels projectes impulsats pel consistori siguin més participatius i els pugui escollir la ciutadania a través de consultes com van fer a Arenys de Munt tot i les dificultats. El grup municipal d'ERC ha celebrat que s'hagi acceptat que en el ple no només s'hi pugui intervenir a nivell d'entitats com a punts de l'ordre del dia sinó també a títol de ciutadans individuals. Tot i així, ha criticat que aquestes intervencions s'hagin limitat a cinc peticions ''perquè tampoc és les que hi hagi''. Guillaumes també ha exposat que, com que el consistori disposa de diferents canals a les xarxes socials, és important regular quina és la informació que s'ha de publicar i a través de quin mitjà es pot fer més difusió.

La regidora republicana ha lamentat que se'ls hi hagi denegat, per enèsima vegada, retransmetre els plens a través d'Internet per streaming. ''Al ple ve molt poca gent i entenem que molts fan ús d'Internet i si es poguessin veure els plens des de casa es podria complementar aquest participació i l'accés a la informació seria més simple'', ha afegit el portaveu dels republicans, Sergi Albrich. També han insistit en el concepte de vídeoacta, que consisteix en penjar les actes dels plens un cop s'han celebrat com ja fa l'emissora municipal de La Veu de Sant Joan.

Aprofitar les oportunitats de canvi

La regidora republicana ha apel·lat directament a l'alcalde perquè aprofiti les ''oportunitats de canvi'', ja que darrerament s'ha començat a implementar l'administració electrònica. ''El primer pas serà complicat perquè costa anar amb paper zero, però és una oportunitat pel canvi i quan ens hi adaptem serà més fàcil transmetre la informació'', ha subratllat. En aquest sentit, Albrich ha lamentat que el consistori santjoaní avanci ''tímidament'' en aquests aspectes i que no vegi com una prioritat ''la transparència, la informació i la participació ciutadana''. L'alcalde Ramon Roqué ha argumentat que l'administració no ho posa fàcil perquè es pugui facilitar la participació i la transparència. Roqué ha assegurat que conflueixen en molts punts amb les tesis d'ERC, però tenen moltes ''dificultats'' per avançar. 
 

El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, ha lamentat que l'Ajuntament avanci ''tímidament'' en aquest aspecte Foto: Isaac Muntadas