Sant Joan «congela» les ordenances fiscals en un debat plàcid tot i no tenir suports

El PDeCAT hi vota en contra perquè l'IBI no s'ha reduït i ERC s'absté perquè, entre d'altres coses, troba la taxa per casar-se al Palau de l'Abadia massa ''cara'' | L'Ajuntament adquireix una parcel·la a l'encreuament entre la N-260 i la carretera d'Ogassa per millorar-ne la visibilitat

Les ordenances fiscals s'han aprovat amb els vots a favor de MES, l'abstenció d'ERC i el vot en contra del PDeCAT
Les ordenances fiscals s'han aprovat amb els vots a favor de MES, l'abstenció d'ERC i el vot en contra del PDeCAT | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
04 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 23:11h
El ple de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha aprovat amb els vots de l'equip de govern de Moviment d'Esquerres la ''congelació'' de les ordenances fiscals per l'exercici 2018. Tot i no haver-hi massa discussió de les taxes i els impostos en el debat per part de l'oposició, tampoc hi han donat el seu suport. ERC s'ha abstingut mentre que el PDeCAT hi ha votat en contra. L'alcalde del municipi, Ramon Roqué, ha apuntat que, tot i semblar que l'economia ''millora'', a la població encara no es pot palpar aquesta recuperació. ''La nostra voluntat és no gravar més perquè les finances de l'Ajuntament ho poden suportar'', ha argumentat el batlle santjoaní.

Bàsicament, el consistori només ha aprovat la modificació de la taxa per la utilització privativa de la sala de sessions. En aquest cas, com aquest espai no obre els dissabtes s'ha eliminat aquest dia com a jornada laborable. També s'ha tocat l'ordenança del preu públic de l'Alberg Rural Ruta del Ferro, del qual se n'ajusta el preu. Roquè considera que és una bona notícia que es ''congelin'' les taxes, tot i que pensa que en els darrers anys és més ''difícil'', ja que es necessita un equilibri pressupostari entre ingressos i despeses que ''no sempre es pot dur a terme''.
 

L'alcalde Ramon Roqué (MES) ha dit que la ''millora'' de l'economia ha permès ''congelar'' la majoria de taxes i impostos Foto: Isaac Muntadas


L'IBI i els casaments són els punts calents

La regidora a l'oposició del PDeCAT, Concepció Formatgé, ha estat la única que ha votat en contra de les ordenances fiscals. La portaveu del Partit Demòcrata ha estat coherent amb el vot que va emetre l'any passat, ja que llavors van exigir una rebaixa de l'impost de béns immobles (IBI) que ara tampoc s'ha produït. El tipus impositiu de l'IBI a Sant Joan de les Abadesses és del 0,88% i, segons Formatgé, es podria reduir. El seu argument es basa en què l'any 2016 va haver-hi una errada a l'hora de comptar aquest impost a l'hora d'aplicar-lo. De fet, la regidora ha assegurat que només amb un 0,84% s'hagués arreglat el problema ''però des de l'equip de govern es va proposar aquesta xifra i entenem que l'any passat ja es va apujar l'IBI''.

Per intentar rebaixar aquest impost, l'any passat el PDeCAT juntament amb ERC van presentar una moció al plenari per demanar al Govern Central de Madrid que rebaixés el valor cadastral de cara l'any 2018 (el govern ho permetia). A més, Formatgé ha apuntat que el rebut de l'IBI és ''desproporcionat'' si es compara amb altres municipis del Ripollès. De fet, ha assegurat que presentaran un document amb la relació dels IBI de la comarca i de la resta de Catalunya per corroborar-ho. ERC, que en aquest punt s'ha abstingut, ha compartit que hi havia ''marge'' per poder reduir l'IBI amb les eines mencionades anteriorment per la regidora del PDeCAT i que, per tant, és una qüestió de ''voluntat política'' tal com passa amb la taxa d'escombraries.

Per la seva banda, Sergi Albrich, ha compartit l'ajustament que es fa en l'ordenança relacionada amb l'Alberg Rural Ruta del Ferro. En canvi, el portaveu republicà ha criticat que casar-se a Sant Joan sigui tan car i és que considera ''abusiva'' la taxa per celebrar un casament al Palau de l'Abadia, que sobrepassa tranquil·lament els 400 euros. ''Hem reivindicat en moltes ocasions que aquesta taxa s'havia de disminuir'', ha repetit Albrich.
 

La regidora del PDeCAT, Concepció Formatgé ha votat en contra de les ordenances fiscals perquè considera que es podria haver rebaixat l'IBI Foto: Isaac Muntadas


Adquisició d'una parcel·la per millorar l'accés a la N-260

El consistori també ha aprovat per unanimitat l'aprovació provisional de la modificació puntual del POUM per millorar l'encreuament de la N-260 amb la carretera d'Ogassa. Això significa que l'Ajuntament santjoaní ha adquirit una parcel·la, fins ara privada, que fa cantonada amb la N-260 i la pujada fins al barri de l'estació. Es tracta d'un antic magatzem que no té teulat i, gràcies a la seva adquisició, el consistori podrà tirar a terra les parets de l'edifici que queden. Aquesta acció permetrà que es pugui ampliar el vial i l'espai que resti es convertirà en una zona verda. L'alcalde, Ramon Roqué, ha dit que és un terreny ''interessant'' de recuperar pel poble, el qual permet millorar la visibilitat de l'accés cap a la pujada del barri de l'estació i de la incorporació a la carretera dels vehicles. En principi, ara es podrà plantejar aquest projecte per fer-hi les obres.

L'alcalde socialista també ha explicat que també es veuria afectada la plaça de San Luís Potosí ''en la línia d'un espai, fins ara públic, agafat a les façanes i, si hi ha acord amb els veïns, podrà ser dividit i; per tant, podrà sumar-se a la façana i als habitatges aparellats que hi ha''. Roquè ha explicat que aquesta actuació no va lligada amb la compra de la parcel·la i ha desvetllat que es va arribar a un acord amb la propietat per pagar 3.000 euros aquest any 2017 i 30.000 euros els anys 2018 i 2019. En definitiva, si hi ha un acord per la incorporació d'aquest espai ara ja privat en finques dels veïns això tindria uns ingressos per part de l'Ajuntament, però també es podria donar el cas contrari. ''Com que no va lligat, no passa res'', ha conclòs Roqué.