El Govern posa sistema de control al Torrent de la Cabana com a exemple «reeixit»

Els pobles gironins fan balanç de les estratègies per controlar la creixent afluència de turistes als gorgs

Torrent de la Cabana massificat
Torrent de la Cabana massificat | Rastres Fotografia
Redacció
25 de setembre del 2017
Actualitzat a les 10:42h
La presència de banyistes en alguns gorgs de rius catalans és una pràctica que ha anat en augment darrerament i ha obligat els municipis a reaccionar per tal de regular-ne la pràctica. En funció de les possibilitats de cada lloc afectat, s'han desenvolupat diferents iniciatives per fer front al que s'ha batejat com a turisme de gorgs. Una de les opcions que la Generalitat posa com a exemple és la que s'ha fet al Torrent de la Cabana, entre Campdevànol i Les Llosses. En aquest espai s'ha reduït a un terç el nombre de visitants: s'ha passat de puntes de més de 1.500 visitants diaris a 500. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat creuen que cal tractar els problemes "cas per cas", ja que hi ha moltes particularitats per cada lloc i també durant l'època de l'any.

El director general de Polítiques Ambientals del Govern, Ferran Miralles creu que l'experiència ripollesa és "reeixida" per tres raons: "S'han aconseguit regular els usos, s'han creat nous llocs de treball i s'ha reduït el nombre de visitants aplicant una petita taxa". La satisfacció també és als consistoris que han impulsat la mesura. L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, explica que "hem aconseguit autoregular l'accés al medi natural i a més a més ens ha permès pagar una desena de treballadors". Ara, hi ha un màxim de 500 persones que paguen una taxa per entrar a l'espai.

Una combinació d'actuacions que ha permès reduir el nombre de visitants. Segons Manso, es tracta "d'una primera fase" del seu projecte per fer valdre aquest espai natural. L'alcalde detalla a l'ACN que volen anar més enllà perquè "tot i no superar les 500 persones, cada vegada més la composició sigui la d'un turista fidel i que deixi diners al municipi". En total, a través de la taxa s'han ingressat 90.000 euros, que han permès autofinançar el servei. Manso ja avança que la mesura es repetirà l'any vinent "millorant-la".
 

La massificació al Torrent de la Cabana s'ha reduït de 35.000 visitants durant l'estiu a només 16.000. Foto: Ajuntament de Campdevànol


L'experiència en aquest punt del Ripollès ha despertat interès del Solsonès o a l'Alta Garrotxa on també tenen gorgs altament transitats. Aquest estiu, representants polítics de les dues comarques han visitat el Torrent de la Cabana per tal de veure com s'organitza.

Tot i que la gestió dels recursos hídrics és potestat de l'Agència Catalana de l'Aigua, els municipis són els que estan gestionant per diferents vies el control d'aquests espais. Miralles ha explicat que a Bigues i Riells (Vallès Oriental) no es deixa "posar la tovallola" a aquells que visiten els gorgs del riu Tenes i que tenen detectats altres problemes a punts com la riera de Merlès entre el Ripollès i el Lluçanès.