Quatre municipis del Ripollès i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon no tenen interventor des de fa mesos

El ple del Consell Comarcal ha aprovat amb controvèrsia el conveni amb XALOC per l'any que ve amb els vots de CiU, MES i el PSC i les abstencions d'ERC i la CUP | S'ha aprovat una moció d'urgència per tal que es cobreixi ''urgentment'' la baixa de llarga duració d'aquest empleat perquè els municipis afectats estarien incomplint la llei | El principal problema per cobrir la baixa és que el Ripollès és una plaça ''poc atractiva''

El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat el conveni amb XALOC amb els vots de CiU, MES i el PSC i les abstencions d'ERC i la CUP
El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat el conveni amb XALOC amb els vots de CiU, MES i el PSC i les abstencions d'ERC i la CUP | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
20 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:36h
La renovació del conveni de cooperació entre el Consell Comarcal del Ripollès i la Xarxa local de municipis gironins (XALOC), que presta assistència jurídica i econòmica als ajuntaments més petits de la comarca, ha estat el punt més calent de la sessió plenària d'aquest dimarts al vespre. Aquest conveni ha estat aprovat amb els vots de l'equip de govern (CiU i MES) i el PSC i les abstencions d'ERC i la CUP. A tall d'exemple, aquest conveni amb XALOC, que prové de la Diputació de Girona, presta el servei de secretaria i intervenció dels 14 municipis menys poblats del Ripollès i a la Mancomunitat de la vall de Camprodon.

La problemàtica principal resideix en què en el darrers mesos s'ha produït una baixa laboral, que s'està prolongant uns quants mesos, de la persona que oferia els serveis d'intervenció a quatre municipis de la comarca (Campelles, Gombrèn, Ogassa i Vallfogona) i a la Mancomunitat de la vall de Camprodon. Per tant, ara mateix aquests consistoris no disposen dels serveis establerts per aquest conveni, ja que la plaça vacant -per una baixa temporal llarga- no s'ha cobert temporalment. Per exemple, això provoca que aquests consistoris no tinguin la comptabilitat ordenada per presentar-la a temps davant de la Sindicatura de Comptes.

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha explicat l'abstenció del seu grup dient que el Consell Comarcal hauria de ser més ''valent''. S'ha de recordar que aquest conveni es renova automàticament cada any a partir de l'1 de gener. Per tant, Bosch ha incidit en què, com passa habitualment en qualsevol conveni, si una de les parts no compleix els tractats establerts ''des del Consell s'hauria de mirar que aquesta renovació no fos automàtica a menys que se solucioni el fet de no tenir personal''. Per aquest motiu, el conseller republicà ha demanat esperar un o dos mesos més per renovar el conveni i, d'aquesta manera, fer ''pressió''.

Des de l'equip de govern, el conseller Josep Coma (CiU) ha replicat que ''seríem allà mateix'' perquè aquest conveni està sobre la taula des d'abans de l'estiu i aplaçar la seva aprovació un parell de mesos tindria ''una pressió mínima''. En canvi, Coma ha proposat introduir una moció d'urgència a la sessió per sol·licitar a XALOC que cobreixi urgentment aquesta baixa de personal per no perjudicar aquests municipis que ara mateix estarien incomplint la llei. La proposta ha estat vista amb bons ulls per l'oposició i s'ha aprovat per unanimitat. Cal recordar que la renovació d'aquest acord es remunta a l'any 2013, quan XALOC va assumir les funcions d'assistència juridicoadministrativa i economicofinancera als municipis, que fins llavors prestava directament el Consell Comarcal del Ripollès. Aquest canvi va implicar la transferència de sis treballadors de la corporació a aquest organisme de la diputació, a més de la cessió dels espais pertinents.
 

Eudald Picas, que ha presidit el ple en substitució de Joan Manso, és l'alcalde d'un dels municipis (Gombrèn) que no té interventor Foto: Isaac Muntadas


Problemes legals pels Ajuntaments

El fet de no tenir aquest interventor pels consistoris afectats suposa un problema greu per complir la legalitat. I és que aquesta figura és l'encarregada d'elaborar el pressupost, fer modificacions pressupostàries, redactar ordenances fiscals, portar els comptes generals o fer les liquidacions. El conseller Coma ha advertit que aviat arribarem a finals d'any i és important tenir aquesta plaça coberta per tal de poder tancar el compte general i enviar-lo a la Sindicatura de Comptes i començar a fer el pressupost de cara l'any vinent, a més de les ordenances fiscals. ''Es tracta d'una persona que, sobretot, als ajuntaments més petits, és clau per tirar endavant la part dels números'', ha subratllat. Actualment, els certificats per justificar subvencions els pot signar la persona que ocupa la secretaria; mentre que la part comptable per tal d'entrar les factures i fer relacions de pagaments se n'ocupa el propi personal administratiu de l'ajuntament.

Per ERC, aquest problema és greu i Bosch ho ha exemplificat dient que hi ha ajuntaments que no podran rebre l'aportació econòmica del CEINR perquè no tots els consistoris de la comarca han aprovat la renovació d'estatuts; precisament, per culpa de no tenir personal per realitzar plens. Pels republicans això, a banda de suposar la pèrdua de subvencions, també pot derivar en l'incompliment de la llei perquè no es poden aplicar determinades accions en què hi ha terminis per fer-ho. ''S'ha de solucionar amb certa urgència'', ha conclòs.
 

El conseller de CiU, Josep Coma, ha explicat quins problemes té el Ripollès per ocupar algunes places qualificades Foto: Isaac Muntadas


El Ripollès, una plaça ''poc atractiva''

El problema principal per cobrir aquesta plaça vacant és que la comarca del Ripollès és una plaça ''poc atractiva''. Coma ha explicat que com que XALOC és un organisme que engloba tota la província de Girona i amb seu en aquesta ciutat, quan surt una oferta de feina al Ripollès de caràcter temporal hi ha molta gent que ''malauradament'' no s'hi vol presentar. ''Potser els candidats opten a una feina més propera al lloc on resideixen'', ha reconegut el conseller, el qual ha dit que si la plaça fos definitiva segurament ''algú faria el cop de cap de venir a la comarca o a un lloc proper per venir-hi a treballar''.

El conseller del PDeCAT s'ha emplaçat a treballar conjuntament amb XALOC per fer més difusió d'aquest tipus de places a les persones de la comarca que ostentin la formació necessària. Tot i així, Coma ha insistit en què anteriorment s'han fet processos selectius i està costant trobar personal per ocupar aquestes places qualificades. ''Sembla que les persones amb qualificacions elevades no estan disposades a venir al Ripollès perquè busquen entorns urbans i no rurals'', ha sentenciat. A més, el conseller demòcrata ha exposat que últimament moltes places qualificades queden desertes i ''això ens hauria de preocupar perquè el jovent del Ripollès que ha anat a fora a formar-se no té interès a retornar''. De fet, actualment al Consell Comarcal hi ha cinc processos de selecció de tècnics oberts i la majoria de gent que s'hi presenta són de comarques veïnes. Bosch ha afegit que aquest fet ''és trist i preocupant'' i ha sentenciat que, tot i estar en una comarca de muntanya, ''les carreteres arriben a tots els ajuntaments''.