Apareixen dues torres amb espitlleres a la fortificació medieval de Campelles

Amb la descoberta s'obre un nou període cronològic que els investigadors no contemplaven, entre els segles XIV i XIX

El jaciment arqueològic de Campelles segueix donant sorpreses
El jaciment arqueològic de Campelles segueix donant sorpreses | ACN
Redacció
28 d'agost del 2017
Actualitzat a les 10:54h
Al jaciment arqueològic de la Torre de Campelles, situat en un turó del municipi, s'hi han descobert dues bestorres -un tipus de torre- que conserven l'estructura semicircular, malgrat estar parcialment enderrocades. Aquest emplaçament continua donant sorpreses als arqueòlegs, ja que el 2015 ja hi va aparèixer l'estructura circular de la torre i una cisterna de quatre metres al punt més alt de la zona excavada.

El fet que aquesta nova torre tingui espitlleres i que les pedres estiguin unides amb fang obre un nou període cronològic pendent de concretar i que fins ara els arqueòlegs no contemplaven. Aquest, se situaria entre els segles XIV i XIX. Els treballs d'un grup de sis arqueòlegs durant dues setmanes a la part nord-oest de la torre també han permès saber que una de les bestorres s'havia reutilitzat com a carbonera.

Es troben algunes peces de la vida quotidiana

A les dues torres també hi han aparegut alguns elements de la vida quotidiana. Per exemple, s'ha trobat una moneda, un botó de metall on es veu perfectament una corneta –i que fa pensar que es tracta d'un uniforme militar-, la peça metàl·lica d'un cinturó ben decorada, la dena d'un collaret així com una bolla de plom que s'utilitzava per marcar les peces de roba que havien pagat un impost. 

Tot aquest material, juntament amb algun fragment de ceràmica de diferents èpoques, s'ha localitzat en dues estances d'uns 6 metres quadrats que també han aparegut en aquesta campanya. Han sorgit a tocar de la cisterna. Les troballes permetran datar el moment en què aquestes habitacions es van utilitzar.
 

Una selecció de les peces d'ús quotidià trobades a la fortificació. Foto: ACN