Així va viure l'entorn de la cèl·lula de Ripoll el seu «canvi brusc»

Els amics dels autors dels atemptats expliquen com van passar "de poder quedar amb ells per parlar o anar a jugar, a només un simple hola" després de ser radicalitzats per l'imam | Els que els coneixien asseguren que eren nois que no se solien implicar en baralles i que es relacionaven amb normalitat al poble

Alguns dels terroristes de Barcelona i Cambrils jugaven a futbol en una pista poliesportiva de Ripoll
Alguns dels terroristes de Barcelona i Cambrils jugaven a futbol en una pista poliesportiva de Ripoll | NacióDigital
24 d'agost del 2017
Actualitzat a la 13:57h
Ripoll segueix en estat de xoc per la forta vinculació dels terroristes dels atacs a Barcelona i Cambrils amb la població. Alguns dels amics propers als autors dels atemptats, i que han preferit mantenir-se en l'anonimat, han explicat a NacióDigital les actituds dels membres de la cèl·lula durant els mesos, setmanes i dies anteriors als atemptats moment en el que estaven sent radicalitzats per l'imam de la població, Abdelbaki Es Satty. Destaquen sobretot el "canvi brusc" en el comportament dels joves, sobretot després de la seva arribada.

Els terroristes no s'havien implicat gairebé mai en cap baralla de rellevància, segons persones que havien estat properes a ells, i eren nois que es relacionaven amb la resta i sovint jugaven a futbol en una pista poliesportiva de Ripoll. "Ara ens han quadrat moltes coses," afirma un jove del municipi que els coneixia bé. L'últim que havien sabut d'ells és que "havien marxat de vacances, justament cap a la zona d'Alcanar". També relaten com, per exemple, Younes Abouyaaqoub i el seu germà Houssain havien posat a la venda alguns dels seus béns en plataformes d'Internet, o com els havien intentat vendre una bicicleta a un preu molt rebaixat.

De quedar per jugar a futbol a un simple "hola"

"Se'ls va notar un canvi i van començar a anar tots junts", expliquen, i van passar "de poder quedar amb ells per parlar o anar a jugar, a només un simple hola quan ens creuàvem pel carrer", diuen. Sobretot, asseguren, "en els últims dies". També posen de manifest que, des que havien començat les vacances d'estiu, no havien estat gairebé pel poble.

Aquest relat coincideix amb el de l'educadora social a Ripoll Raquel Rull que, en una carta que s'ha fet viral a les xarxes socials, es mostra sorpresa que hagin estat aquests nois els que van perpetrar l'atac. "Eren nens, eren nens com tots. Com els meus fills, eren nens de Ripoll. Com el que pots veure jugant a la plaça, o el que carrega una motxilla plena de llibres", assegura.

"Quan es trobaven pel carrer amb l'imam..."

L'entorn dels joves sembla tenir clar, com apunten les investigacions, que l'imam de Ripoll va ser qui els va radicalitzar. Tot i així, expliquen que "quan es trobaven pel carrer amb l'imam, feien com si no es coneguessin i gairebé ni es saludaven", però en canvi se'ls havia pogut veure reunits amb ell en establiments del municipi i també de Vic.
 

El vicari episcopal del Bisbat i el president de la comunitat musulmana de Ripoll Foto: Xevi Pujol


Pel que sembla, els més propers a Abdelbaki Es Satty serien Yousseff Aallaa, Mohamed Hychami i Younes Abouyaaqoub, els quals feia més temps que es relacionaven amb ell i s'haurien radicalitzat més que la resta d'integrants del grup. En el cas de Yousseff, en alguna ocasió fins i tot havia advertit altres joves musulmans del poble que no podien menjar patates fregides de bossa "perquè portaven una porció de porc".

La percepció que tenen les fonts és que ja havien estat planejant l'atac des de fa uns mesos. De fet, afirmen que Moussa Oukabir, menor d'edat, conduïa el cotxe d'altres integrants de la cèl·lula de nit pel municipi. "És com si l'estiguessin ensenyant a conduir", afirmen. En el cas de Houssain Abouyaaqoub, havia avisat dos dies abans a l'establiment on treballava que deixaria la feina "per tenir-ne una millor".

El desconcert, doncs, és generalitzat entre la gent que havia estat més propera als terroristes. Alguns no s'expliquen el canvi tan brusc que van fer, i només repeteixen que l'imam els "va menjar el coco". Gairebé una setmana després dels atemptats, la població de Ripoll segueix inundada de periodistes que busquen explicar el perquè de tot plegat.