Sant Joan aprova una moció d'homenatge pels vilatans sotmesos a consells de guerra franquistes

La proposta, feta per ERC, ha estat aprovada per unanimitat | Els republicans han observat que hi hauria un mínim de 22 santjoanins a la llista publicada pel Parlament de Catalunya, sis dels quals haurien estat executats

La moció, presentada per ERC, ha estat aprovada per unanimitat
La moció, presentada per ERC, ha estat aprovada per unanimitat | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
01 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:46h
El ple de Sant Joan de les Abadesses ha aprovat per unanimitat una moció presentada per ERC d'homenatge als santjoanins executats o sotmesos a consells de guerra durant la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura franquista. Aquesta proposta s'ha elevat al ple només un mes després que el Parlament de Catalunya aprovés -el passat 29 de juny-, per unanimitat de tots els grups polítics, la llei 11/2017 del 4 de juliol de reparació jurídica de les víctimes del Franquisme. A la pràctica això suposa declarar nuls els consells de guerra franquista i les condemnes que se'n van derivar. En principi, en una primera revisió, ERC de Sant Joan hauria trobat en aquesta llista un mínim de 22 persones del municipi, de les quals sis haurien estat executades durant el règim Franquista.

L'aplicació d'aquesta llei ha permès que es declarin il·legals els tribunals, els procediments i els consells de guerra instruïts a Catalunya des del 5 d'abril de l'any 1938 fins al mes desembre de l'any 1978 -un total de 66.590 processos i sentències-. Un fet molt important pel defensor de la moció, el republicà Sergi Albrich, ''ja que el govern espanyol encara no ha estat capaç de fer-ho'' i això que l'any 2007 es va aprovar un Llei de Memòria Històrica al Congrés del Diputats.

ERC ha demanat a l'equip de govern que es puguin fer les gestions pertinents perquè l'ens revisi detingudament la llista elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya per tal de confirmar que tots els santjoanins que s'haurien localitzat amb anterioritat pels republicans són només els què han trobat o no. Tot seguit, ERC demanaria que es dugués a terme un acte de reconeixement adreçat a tots els ciutadans de Sant Joan de les Abadesses que se'ls hi va aplicar un consell de guerra franquista i, es tingués un especial record, a tots aquells que van ser condemnats a mort i executats.

L'alcalde Ramon Roqué (MES) ha trobat la moció ''encertada'' i de ''justícia''. Per tant, intentaran col·laborar amb els republicans en tot allò que puguin tot i saber que ''les coses no són tan senzilles''. Tot i així, Roqué ha assegurat que amb el consens polític és ''més fàcil'' aconseguir les fites proposades. Amb aquest homenatge, l'alcalde espera que, evidentment, no deixaran les coses ''més endreçades ni molt menys però si una mica més al seu lloc''. 
 

El portaveu d'ERC a Sant Joan, Sergi Albrich, s'ha encarregat de defensar una moció d'homenatge als santjoanins executats o sotmesos a consells de guerra durant la Guerra Civil i el Franquisme Foto: Isaac Muntadas