Corredors de Ripoll denuncien una altra «destrossa» en un camí de muntanya a Vidabona

L'Ajuntament de Ripoll està investigant si s'ha comès alguna irregularitat

Una excavadora d'un propietari privat va obrir una pista forestal que puja del gorg de l'Olla
Una excavadora d'un propietari privat va obrir una pista forestal que puja del gorg de l'Olla | Miquel Morales
Isaac Muntadas
04 de juliol del 2017
Actualitzat el 11 de juliol a les 9:32h
El club d'atletisme Esportiu Ripoll i un munt de corredors de muntanya de la comarca han expressat el seu malestar a través de la xarxa social Facebook per l'obertura d'una pista forestal aquest diumenge que puja del gorg de l'Olla fins a dalt a Vidabona, al terme municipal d'Ogassa. Un dels membres més destacats de l'Esportiu Ripoll, Aleix Fàbregas, ha penjat una fotografia al seu perfil on s'hi pot veure una màquina excavadora fent treballs de desbrossament traient tota la vegetació i els arbres de la zona per obrir-hi un camí, que com es pot veure a la imatge està ple de branques i força brut. Un fet que no és una novetat en aquest indret, ja que l'abril de l'any passat va obrir-se un tens debat per un fet similar a causa de la ''desaparició'' d'un corriol situat a la baixada que també anava al gorg de l'Olla des de darrere la muntanya de Sant Roc.

Fàbregas ha apel·lat als ajuntaments afectats i al Consell Comarcal demanant-los si pensen prendre mesures per solucionar aquesta problemàtica. Aquest corredor de muntanya troba una ''vergonya'' que ''destrueixin el millor que tenim a la comarca, els nostres boscos, i us quedeu amb els braços plegats''. De fet, el què més molesta a Fàbregas i a molts corredors del Ripollès és la llarga llista de ''destrosses'' de pistes forestals i boscos en els darrers anys com ha passat als Emprius, la font del Tigre, sant Antoni, sant Roc i, ara, Vidabona. Per tot això, Fàbregas es pregunta si això és un bon reclam perquè vinguin turistes a la comarca per caminar, córrer o anar en bicicleta per la muntanya ''si tenim uns boscos que fan pena i us haurien de fer sentir avergonyits''.



Des del perfil de Facebook de l'Esportiu Ripoll també qüestionen que des de les institucions s'està redactant un estudi per veure quina és la incidència de les proves esportives sobre el medi ambient ''quan aquí si que hi ha erosió del terreny i fragmentació de l'hàbitat''. ''Llavors es criminalitzen les curses de muntanya per l'impacte que tenen quan una excavadora en té més que totes les curses del món juntes'', comenta un corredor implicat en l'organització de la cursa Batega al Bac de Campelles.

També hi ha algun usuari que, tot i reconèixer que la imatge impacta a primer cop d'ull, defensa una desforestació ''controlada i periòdica'' per mantenir el bosc net i sa. Aquesta persona assegura que fa 30 anys els boscos es desforestaven amb mules, que no requerien pistes per poder passar, però que en l'actualitat i degut a la forta competència de la fusta provinent de l'est, s'ha de fer amb tractors perquè sinó no sortiria a compte. A més, l'usuari també veu positiu que es facin pistes, ja que és una solució preventiva per evitar incendis perquè actuen com un tallafocs. Finalment, assegura que aquestes actuacions es fan sota la supervisió d'un enginyer forestal ''que en sap més que nosaltres sobre equilibri natural''. En aquest sentit, Fàbregas li ha contestat dient que l'obertura d'aquesta pista és per un ''interès econòmic'' i no per prevenció. També s'ha queixat de què hagin agafat els troncs bons i s'hagin deixat els petits i la pinassa. ''Perquè si hi ha foc cremi millor, no?'', ha etzibat.

L'usuari amb qui Fàbregas debatia amistosament ha reconegut que la desforestació genera un rendiment econòmic ''però desgraciadament no gaire alt'' i que els propietaris dels terrenys no netejaran les branques del bosc perdent temps de feina sinó els hi donen ni un euro a canvi. En resum, Fàbregas ha volgut contestar dient que no està en contra de tallar arbres, però si que reclama que els propietaris s'haurien de fer càrrec de la neteja de la seva propietat i no deixar-ho tot de qualsevol manera per molt que sigui un terreny privat.
 

La pista forestal deixa una imatge de ''destrossa'' del bosc per molta gent Foto: Miquel Morales


L'Ajuntament de Ripoll investiga la tala

NacióRipollès s'ha posat en contacte amb la regidora de Medi Ambient de Ripoll, Fina Guix, per saber si s'ha comès alguna il·legalitat en l'obertura d'aquesta pista forestal. La regidora de CiU ha confirmat que aquesta actuació s'ha fet a sobre Mas Palou, anant cap a Sant Roc. Guix ha explicat que encara s'està investigant qui és el responsable d'aquesta tala, però tot apunta que els terrenys serien privats i pertanyerien a un veí d'Ogassa, amb una propietat d'unes 400 hectàrees i que disposaria d'un Pla de Gestió Forestal. Actualment, si qualsevol persona vol fer una tala d'arbres hauria de demanar permís als forestals; és a dir, al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP).

Des del consistori també s'està esbrinant si el lloc exacte on s'ha fet la tala pertany al terme municipal de Ripoll, ''perquè llavors haurien d'haver demanat permís a l'Ajuntament per passar''. L'Ajuntament vol saber aquesta dada perquè si passen pel terme ripollès hi han ocasionat desperfectes en algun camí, s'ha de deixar en perfecte estat i no de la manera que ha quedat. Tot i així, Guix reconeix que no és clar que el propietari estigui obligat a comunicar-ho al consistori. De moment, la regidoria de Medi Ambient seguirà investigant aquest succés per aclarir-ne les causes.