Les obres per descontaminar la nova escola de Campdevànol començaran en deu dies

Es preveu que els treballs durin entre dos i tres mesos | Ni l'Ajuntament ni Ensenyament han volgut donar una data de finalització de les obres del centre escolar i esperaran a veure els resultats de la descontaminació

La descontaminació del subsòl de la nova escola de Campdevànol a can Ribalaigua començaria en uns deu dies
La descontaminació del subsòl de la nova escola de Campdevànol a can Ribalaigua començaria en uns deu dies | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:21h
La nova escola Pirineu de Campdevànol que s'ha de construir als terrenys de can Ribalaigua comença a veure la llum al final del túnel. Després de dos anys en què les obres han estat aturades -des del juliol de l'any 2015- per la troballa d'una notable quantitat de fuel al subsòl, sembla ser que la descontaminació del solar es posarà en marxa en un termini d'uns deu dies. El director general de Centres Públics, Lluís Baulenas, ha revelat a la roda de premsa d'avui, celebrada al saló de plens de l'Ajuntament, que el proper 11 de juliol es farà una reunió de replantejament a nivell tècnic per tal que comencin les obres de descontaminació, que s'iniciarien aquella mateixa setmana o la següent. La previsió és que aquests treballs s'allarguin un parell o tres de mesos; és a dir, a finals del mes de setembre o a principis d'octubre ja s'haurien acabat. Llavors, el Departament d'Ensenyament, l'Ajuntament i la resta de parts implicades es tornarien a reunir i, en funció dels resultats obtinguts, decidirien si les obres de construcció de l'escola poden continuar o no.

Per posar els antecedents d'aquest llarg procés ens hem de remuntar al passat 28 de març de l'any 2015, data en què la llavors consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va presidir l'acte de col·locació de la primera pedra de la nova escola. Es preveia que l'edifici estigués llest en 14 mesos i es pogués estrenar pel curs 2016-2017, però llavors al juliol es va detectar la contaminació de fuel al subsòl en uns terrenys en què anteriorment hi havia hagut una fàbrica de Comforsa.

En aquell moment es van aturar les obres i es va iniciar el procés per analitzar la problemàtica i com solucionar-la. El Departament de Salut, vist que no es podia determinar l'afectació real de la contaminació, va demanar al consistori que conjuntament amb Ensenyament busqués nous solars al municipi per tenir ubicacions alternatives a can Ribalaigua. Tot i així, no es descartava la possibilitat de reprendre les obres allà si la situació ho permetia. ''És una situació anòmala i poc habitual en els últims anys que s'hagi produït una contaminació d'aquestes característiques'', ha afirmat l'alcalde Joan Manso.
 

La veu cantant a la roda de premsa l'han dut l'alcalde Joan Manso i el Director General de Centres Públics, Lluís Baulenas (segon per l'esquerra). Josep Polanco, Director del Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona i la directora del centre, Jèssica Ribas, completen el quartet Foto: Isaac Muntadas


Can Ribalaigua és, a priori, apte per encabir-hi l'escola

Per tal de determinar l'abast efectiu de la contaminació es van fer anàlisis amb un geo-radar per part del CECAM (Centre d'Estudis de la Construcció i Anàlisis de Materials) i l'Agència Catalana de Residus va emetre un informe de salut pública sobre la situació del solar. En principi, segons els diversos anàlisis sembla que la toxicitat del subsòl era menor a l'índex de contaminació inicial i no hi hauria cap problema per l'alumnat i els professors. Les obres de descontaminació fins a la seva execució seran seguides per un director ambiental que certificarà que s'hagin fet correctament seguint les indicacions de l'Agència Catalana de Residus. A més, en el cas que sortís alguna altra sorpresa també se n'informaria. Un cop acabat aquest procés, si tot surt com està previst, es procediria a continuar les obres de construcció de l'escola.

De fet, Manso està segur que l'escola es farà a can Ribalaigua, ja que tots els informes ''amb totes les cauteles'' són positius en aquest sentit. És més, tot i que es van haver de buscar solars alternatius per si de cas, l'alcalde no ha volgut desvetllar quins són perquè no contempla l'escenari de què l'escola es construeixi en un lloc que no sigui can Ribalaigua. També ha reconegut que les alternatives en un municipi de les característiques de Campdevànol són ''més complexes''. Ni Manso ni Baulenas tampoc han volgut donar terminis per la construcció de la nova escola. ''Veient la trajectòria d'aquesta escola i que tots els terminis donats s'han incomplert per circumstàncies no sempre volgudes, no tornaré a cometre aquest error ara que s'encara el procés'', ha apuntat l'alcalde.

Hi ha dues dades rellevants que tampoc s'han desvetllat en aquesta roda de premsa. En primer lloc, no s'ha dit quan costarà la descontaminació del subsòl -en el seu moment es va xifrar en 800.000 euros-. S'ha calculat a nivell general i el preu total el diran al final del procés perquè, a banda de la descontaminació, s'han de fer excavacions i fer un terraplenat amb noves aportacions de terres. Tampoc se sap qui pagarà la descontaminació. Manso s'ha limitat a dir que això és un tema que queda en l'entesa entre els diferents departaments, la Generalitat i l'Ajuntament.
 

Joan Manso ha estat explicant quin són els problemes que presenta el solar de can Ribalaigua Foto: Isaac Muntadas


La seguretat dels nens, primordial

''Tot i que volem l'escola i la necessitem, no estem disposats a tenir-la a qualsevol preu'', ha assegurat Manso. I és que l'alcalde ha estat taxatiu dient que tots els endarreriments de la construcció del nou centre s'han fet pensant amb la seguretat dels nens, que s'ha posat per davant de tot. El batlle campdevanolenc també ha explicat que aquest és el projecte de la legislatura en què hi han destinat més hores i han intentat ser el màxim de transparents possibles, transmetent la informació de què disposaven tot i que canviés constantment. El què queda clar és que aquest assumpte és un problema per tots els grups municipals i al ple ordinari que se celebrarà a finals d'aquest mes de juliol s'incorporarà una moció conjunta per mostrar el consens compartit en aquest aspecte.

La directora del centre, Jèssica Ribas, s'ha mostrat satisfeta per aquestes bones notícies i ha ressaltat el suport rebut tan per part de l'Ajuntament com del departament d'Ensenyament. Ribas ha manifestat, que mentre no disposin de la nova escola, s'adaptaran a les situacions adverses com han fet fins ara. De fet, a l'actual escola Pirineu situada a la carretera de Gombrèn ja s'hi han fet algunes modificacions per tal de poder-hi encabir millor els alumnes i treballar en les condicions més òptimes possibles.
 

A l'octubre es tornaran a reunir les parts afectades per decidir si continuen les obres a can Ribalaigua Foto: Isaac Muntadas