El Consell Comarcal acollirà una oficina de la nova Hisenda catalana

L'oficina de tributs començarà a funcionar a partir del 4 de setembre i hi treballaran dues persones de l'Agència Tributària de Catalunya

Isaac Muntadas
26 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:59h
L'oficina de tributs de Catalunya tindrà una nova seu al Ripollès que s'ubicarà a l'edifici del Consell Comarcal
L'oficina de tributs de Catalunya tindrà una nova seu al Ripollès que s'ubicarà a l'edifici del Consell Comarcal | CCR
Amb l'única abstenció del PSC, el ple del Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat per àmplia majoria un conveni de col·laboració amb l'Agència Tributària Catalana pel qual la seu institucional de la corporació ripollesa acollirà una oficina de Tributs de Catalunya a partir del proper 4 de setembre. Segons el president del Consell Comarcal, Joan Manso, aquest nou servei per la comarca és un pas més del desplegament de les estructures d'estat en matèria tributària provinents de la Generalitat.

Aquesta oficina ripollesa de Tributs de Catalunya es dedicarà a prestar serveis als ciutadans com la gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels tributs propis de la Generalitat, així com els tributs estatals cedits totalment. A banda, també permetrà gestionar la recaptació per la via executiva dels ingressos de dret públic no tributaris de l'administració de la Generalitat i dels ens que conformen el sector públic d'aquesta institució. Manso ha detallat que aquest conveni servirà per compartir dades i informació en matèria tributària entre un organisme de recaptació propi com és el Consorci de Recaptació Cerdanya-Ripollès -que fa aquest servei per delegació del Consell i dels 19 ajuntaments de la comarca- i la nova oficina de Tributs de Catalunya.

Abans de posar-ho en marxa, se sol·licitarà per ''prudència'' a tots els municipis del Ripollès l'autorització formal per portar a terme la compartició de les dades. En el cas que hi hagi alguna població que no les vulgui donar, es respectarà la seva decisió i no se l'hi aplicarà la normativa. En principi, al Ripollès tots els pobles estan governats per partits favorables al procés d'independència; per tant no hi hauria d'haver pegues per desenvolupar aquesta estructura d'estat. La única excepció és Setcases -governada pel PSC- que s'haurà de veure quina posició adopta. Tot i així, Manso ha recordat que els consistoris ja donen les dades dels seus habitants al Consell Comarcal per la recaptació d'impostos; per tant, és una ''pràctica habitual que persegueix la cooperació entre administracions''.

Sobre el neguit a la comarca que s'ha produït sobre el futur de l'oficina liquidadora, Manso ha assegurat que aquest ens feia les mateixes funcions que les que farà l'oficina de Tributs. És a dir, segons el president l'oficina liquidadora no es perd, ja que tots els tràmits que s'hi feien es podran efectuar a partir del setembre a l'oficina de Tributs que s'instal·larà al Consell Comarcal. Una seu que tindrà dos treballadors provinents de l'Agència Tributària Catalana. Pel president del Consell, la implantació d'aquesta seu és una bona notícia perquè els serveis ''es queden al territori i es poden exercir amb proximitat''. El conseller d'ERC, Sergi Albrich, ha celebrat la notícia i ha volgut felicitar el Govern de la Generalitat per desplegar aquesta ''veritable'' estructura d'Estat.
 

El ple del consell Comarcal del Ripollès, amb l'única abstenció del PSC, ha aprovat el conveni de col·laboració amb l'Agència Tributària Catalana Foto: Isaac Muntadas


La gestació de l'oficina de Tributs

L’acord entre el Consell Comarcal del Ripollès i l’Agència Tributària de Catalunya arriba després de la signatura del conveni marc feta el setembre de l'any 2012 entre aquest darrer ens i les quatre diputacions de Catalunya. El pacte perseguia desenvolupar progressivament una relació en matèria tributària entre la Generalitat de Catalunya i els governs locals el més àmplia possible per augmentar la proximitat al ciutadà en forma de finestreta única, millorar l’eficàcia i l’eficiència de la gestió tributària i crear un espai de col·laboració en matèria tributària entre administracions públiques catalanes.