L'Escola de Música augmentarà les taxes de les matrícules quasi un 2%

A la pràctica això suposarà un augment d'entre 1 i 2 euros mensuals depenent del curs | Campdevànol recuperarà la seu de l'escola que va perdre l'any 2011

Isaac Muntadas
21 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:07h
Les taxes generals de l'Escola Comarcal de Música del Ripollès s'incrementaran en un 1'98%
Les taxes generals de l'Escola Comarcal de Música del Ripollès s'incrementaran en un 1'98% | ECMR
L'Escola Comarcal de Música del Ripollès incrementarà les taxes generals en un 1'98% a partir del proper curs després que el ple extraordinari del Consell Comarcal d'aquest dimarts hagi aprovat una modificació de la ordenança fiscal que ho regula. La decisió no ha estat exempta de polèmica i només ha comptat amb el suport de l'equip de govern (CiU i MES). ERC hi ha votat en contra mentre que l'única representant del PSC s'ha abstingut -el conseller de la CUP no hi era present perquè encara s'estan fent els tràmits per tal que pugui prendre possessió del càrrec-.

L'augment de les taxes en gairebé un 2% es deu a diversos motius. En primer lloc, l'escola passa per un bon moment actual de salut pel què fa a l'alumnat amb més de 300 alumnes matriculats. Per tant, això significa que els estudiants necessiten una atenció major per part del professorat i s'hauran d'obrir nous grups de treball -aquesta és la despesa que creix més-. Tot i les taxes que paguen els alumnes i que permeten el funcionament de l'escola, no hi ha un equilibri entre els ingressos i les despeses, que encara són més altes. És per això que s'augmenta aquest 1'98% en totes les taxes amb excepció del curs de Primer Infantil en què queden congelades, ja que suposa el pas dels cursos de Preparatori a ensenyaments reglats i és on se solen perdre més alumnes. Això no deixa de ser una mesura per incentivar a la continuació dels estudis, ja que l'alumnat de P4 i P5 és molt nombrós i ha crescut en els darrers temps.

A la pràctica aquest augment no és tan ingent perquè suposa que els preus només creixin entre 1 i 2 euros mensuals depenent del curs. A més, per primera vegada també s'incorporarà una bonificació a la taxa pels membres d'una mateixa unitat familiar. El conseller de Cooperació Municipal, Josep Coma, ha explicat que igual com els serveis d'una escola són més barats si hi estan matriculats dos germans, doncs en aquest cas passarà el mateix. ''Hi ha pares i mares que són alumnes conjuntament amb el seus fills. Quanta més gent de la família hi estudiï serà més barat'', ha afirmat.

El conseller també ha anunciat dues novetats molt importants. La primera és que Campdevànol tornarà a tenir una seu de l'Escola de Música després que l'any 2011 es tanqués i enviés els alumnes a la seu de Ripoll, ja que llavors el consistori ho va considerar una despesa ''inassumible''. Per tant, aquesta serà la quarta seu a la comarca després de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ribes de Freser. L'altra fet important és que els ajuntaments que disposen d'una seu hauran de pagar 4 euros mensuals més per nen matriculat. Tot i així, en el Consell d'Alcaldes s'ha estudiat i es valorarà per implantar-ho que els pobles que no tinguin seu, però si que hi hagi alumnes de l'escola que hi estiguin empadronats, puguin assumir aquest cost. Ara per ara, el Consell Comarcal hi aporta aproximadament uns 20.000 euros de fons propis i espera que amb les matrícules en pugui reduir l'aportació.
 

El conseller Josep Coma ha estat l'encarregat d'explicar els motius de la pujada de les taxes Foto: Isaac Muntadas


ERC, en contra per imputar despeses a les taxes no pertanyents a la docència

El grup comarcal d'ERC ha estat l'únic partit que hi ha votat en contra. El seu portaveu en aquest punt, Sergi Albrich, ha assegurat estar d'acord amb les bonificacions per unitat familiar, en incentivar l'alumnat del tram de Primer Infantil i amb la implantació d'una nova seu a Campdevànol, però no en l'increment de la taxa. El motiu principal és que els republicans no comparteixen que en el quadre de despeses, els pares hagin d'assumir les obres per fer una escala d'incendis i instal·lar una caldera de biomassa en la seu de Ripoll. En aquest sentit, l'altre portaveu, Roger Bosch, ha insistit en què les taxes han de servir ''per pagar les classes de l'escola i no les obres que s'hi fan''. El conseller Coma ha contestat que ''qualsevol inversió realitzada a l'edifici i imputable a un servei l'hem d'assumir''. A més, ha posat l'exemple de què els ajuntaments que tenen seu assumeixen les despeses de llum del centre.

Albrich també s'ha queixat de què en escoles properes les administracions hi aporten un 30% del finançament total i que al Ripollès ratlla a l'entorn del 21%. Per tant, el conseller assegura que no s'hauria d'apujar la quota perquè ja és elevada si es compara amb escoles de música de l'entorn més immediat. Coma ha reconegut que això és veritat, però ha incidit que el fet d'estar en una comarca petita de 25.000 habitants i molt repartits pel territori ''doncs pràcticament s'estan fent classes particulars amb cinc alumnes com a molt'' -exceptuant P4 i P5-. ''Si l'escola fos centralitzada a Ripoll potser seríem menys alumnes per la dificultat d'acostar-se al territori. La majoria estan en una ràtio més baixa cosa que no passa en altres escoles'', ha exposat.

El conseller convergent ha volgut deixar clar que han après del errors del passat en què l'escola de música passava per un mal moment i eren els ajuntaments qui la sostenien fins que no van poder més. Durant molt anys les taxes van estar congelades i, quan es van haver d'actualitzar, la pujada va ser tan important ''que es van perdre bous, esquelles i alumnes''. Per tant, el què s'ha fet des del Consell Comarcal és apujar el preu progressivament cada any per no incrementar-ho de cop en un 10-15% -10 o 15 euros al mes- i assegurar la viabilitat del servei.
 

El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha viscut algun moment de 'picabaralla' entre CiU i ERC Foto: Isaac Muntadas


'Picabaralla' Manso-Albrich per la 'no' seu de Camprodon

El president del Consell Comarcal, Joan Manso, no ha compartit en absolut els arguments d'ERC i els hi ha recordat que el seu grup sempre ha defensat que l'escola ha de ser ''una eina de futur pel Ripollès''. És per això, que el president ha reptat a Albrich perquè, com a molt en un any, Camprodon ''que és l'únic municipi gran de la comarca i on vostès tenen responsabilitat de govern'' tingui la seva pròpia seu. ''Convencin els seus companys de viatge perquè Camprodon pugui tancar el cercle d'aquesta festa comarcal'', ha incidit Manso. Albrich li ha recollit el guant i s'ha compromès a treballar-hi perquè això sigui una realitat. 

L'altre punt de confrontació ha arribat amb l'externalització del servei. Aquest proper 31 d'agost finalitzarà el contracte que es va fer per un any (curs 2016-2017) en què l'adjudicatari va ser l'Ateneu de la Música i les Arts del Ripollès. Ara es traurà un nou concurs, també per un any, amb expectatives que pugui tenir una major durada. Des d'ERC, Roger Bosch, després de parlar amb diversos professors, ha assegurat que ells no són gestors d'una empresa i únicament es volen dedicar a fer classes de música. Bosch no està d'acord en què s'externalitzi el paquet sencer i vol que l'escola se segueixi portant des de l'administració. A més, el regidor republicà ha demanat que es solucioni el problema contractual amb els professors ''que celebrem que siguin els mateixos que van engegar l'escola, però d'aquí un any tindrem el mateix neguit perquè després de la pròrroga estarem en la mateixa situació''.

Manso ha assegurat que el servei s'ha tutelat ''i no s'ha abandonat'' i que es va optar per solucionar la situació jurídica del personal a través d'una externalització del servei amb el consens dels ajuntaments que tenen seus de l'escola. Si s'hagués optat pel concurs públic hauria perillat el lloc de treball del professorat. A més, també ha assegurat que s'ha solucionat una situació ''il·legal'' dels professors que ni tan sols eren treballadors de la corporació. Finalment, ha volgut deixar una porta oberta perquè la gestió sigui mixta. Una proposta que ERC ha celebrat. 
 

El conseller d'ERC, Sergi Albrich, ha explicat que no donarien suport a la pujada de taxes per imputar-hi dues obres Foto: Isaac Muntadas