La via verda entre Gombrèn, Campdevànol i Ripoll es completarà el 2018

El projecte, encapçalat per la Diputació de Girona, està dotat de 5,3 milions d'euros i pretén connectar definitivament Gombrèn amb Sant Feliu de Guíxols | Una passera-pont sobre la riera de Grats i un pas subterrani per sota la N-260 són les infraestructures ''estrella'' del projecte

Un dels trams del camí ral (via verda) que enllaça Campdevànol amb Gombrèn
Un dels trams del camí ral (via verda) que enllaça Campdevànol amb Gombrèn | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:30h
La desitjada actuació de connectar definitivament els trams que falten de la via verda (camins rals) que uneix Gombrèn, Campdevànol i Ripoll serà una realitat l'any 2018. L'Ajuntament campdevanolenc ha aprovat per unanimitat en el ple d'aquest dijous el conveni de col·laboració que té per objecte l'ampliació de la xarxa de vies verdes de les comarques de Girona, que permetrà enllaçar una ruta d'aproximadament 150 quilòmetres sense interrupcions entre els municipis de Gombrèn i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

El projecte està encapçalat per la Diputació de Girona, a través del Consorci de Vies Verdes, i tindrà un cost per tots els territoris afectats de 5,3 milions d'euros. Al Ripollès la inversió dels dos trams que encara falten per acabar (un tros fins arribar a Gombrèn i l'enllaç entre Ripoll i Campdevànol) s'enfilarà fins als 800.000 euros. A més, a l'altra banda de la comarca també s'enllaçaria el tram que uniria Sant Joan de les Abadesses amb la Vall de Bianya. Tot aquest recorregut arribaria fins a Sant Feliu de Guíxols i se'n faria una derivació que entraria al Pla de l'Estany.

Dels 800.000 euros que es corresponen a la subvenció per enllaçar Ripoll amb Gombrèn a través de Campdevànol, la meitat -400.000 euros- els aporta el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb l'IVA exclòs. El 50% restant del finançament l'aportarien la Diputació de Girona i els Ajuntaments implicats (Campdevànol i Ripoll) a parts iguals -un 25% cadascú i només els ajuntaments pagarien el 21% d'IVA-. Els dos consistoris també han arribat a un acord perquè Ripoll assumeixi una despesa major (60%) i Campdevànol, menor (40%); que a la pràctica suposa que l'ajuntament campdevanolenc només sufragarà el 16,18% de l'obra. En total, Campdevànol pagarà 129.463,71 euros dividits en tres anys -cada any abonarà 43.154,57 euros- que es correspondran als exercicis 2018, 2019 i 2020. A més, hi haurà la possibilitat d'una pròrroga en el pagament si se sol·licita per l'any 2021.
 

El camí ral i ramader uneix les poblacions de Ripoll, Campdevànol i Gombrèn Foto: Isaac Muntadas


Un projecte amb ponts i passos soterrats

L'alcalde Joan Manso (PDECat) ha qualificat el projecte de ser ''espectacular'', ja que l'obra tindrà algunes construccions amb un gran impacte i una certa dificultat d'execució. Per exemple, es construirà una passera-pont sobre la riera de Grats que permetrà connectar definitivament el càmping del Molí de Serradell -que recentment ha estat distingit amb el certificat de Qualitat Ambiental essent l'únic del Pirineu gironí que el té- amb la casa de l'Empalme. Aquest fet farà possible que els usuaris del camí ral puguin anar amb bicicleta o a peu per la via verda sense sortir d'ella -només es travessaria la carretera en alguns moments-.

A Manso però, l'obra que li fa més ''il·lusió'' és la connectivitat definitiva amb Ripoll. En primer lloc es col·locarà una passera a sobre del riu Freser avalada per l'ACA a l'alçada de la font del Tòtil i també es farà un pas subterrani per sota la N-260. Aquest tram s'iniciaria a darrera la Citroën en el terme de Ripoll, on començaria a baixar la pendent fins a creuar a l'altra banda del Freser pel pas soterrat i aniria a buscar aquesta passera fins la font on hi hauran dos indicadors. Un dels cartells convidarà a visitar el poble entrant a Campdevànol pel passeig de can Branques i la plaça de la Dansa i l'altra guiarà els visitants cap al barri de la Creu per dirigir-se a Gombrèn.
 

Una passera-pont a sobre la riera de Grats permetrà connectar el càmping del Molí de Serradell amb l'Empalme Foto: Sergi Arribas


Millora turística i de la qualitat de vida

Turísticament aquest enllaç entre els tres municipis del Baix Ripollès és ''un gran pas endavant'' perquè els connecta amb la Costa Brava i permet a la comarca una extensió important de les vies verdes que ja hi existien. L'Ajuntament també demanarà la implicació dels establiments de la zona per tal de fer-ne promoció turística, sobretot en la vessant del cicloturisme. La qualitat de vida dels ciutadans, sobretot de Campdevànol i Ripoll, millorarà substancialment ja que els seus habitants podran anar a caminar d'un poble a l'altre o aprofitar el camí per anar a comprar o utilitzar algun dels serveis dels polígons que hi ha al costat de la N-260. Cal destacar, que aquest projecte inclou la senyalització i l'adequació de l'actual camí ral.

En principi, les obres s'iniciarien l'1 de gener del proper any 2018 i es començarien a fer des de Gombrèn fins arribar a la platja -tot i que és probable que es faci tot de cop perquè segurament se n'ocuparà una empresa gran-. A més, des d'aquell dia la Diputació, tal com fa a la ruta del Ferro entre Ripoll i Sant Joan, assumirà la despesa del manteniment d'aquesta via verda i l'Ajuntament de Campdevànol deixarà de destinar-hi partides en aquest concepte. El proper dia 19 de juliol, els alcaldes de tots els consistoris afectats pel pas d'aquesta llarga via verda seran convocats per firmar de forma oficial la proposta del conveni.