Programa de rehabilitació cardíaca a la comarca del Ripollès

En què consisteixen, quins són els objectius, quins són els malalts que se'n beneficin i quins són els beneficis que s'aconsegueixen amb la rehabilitació cardíaca

Redacció
02 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:41h
El programa de rehabilitació cardíaca a la comarca del ripollès funciona des de l'octubre del 2006, i es va crear amb l'objectiu de donar suport mèdic, dietètic, i psicològic a tots els pacients que en algun moment de la seva vida, han patit malaltia cardiovascular, i millorar la seva qualitat de vida.
El formen els següents professionals:
- Cardiòloga
- Metgessa Rehabilitadora
- Fisioterapeuta
- Psicòloga
- Dietista
- Infermera

En què consisteixen els programes de rehabilitació cardíaca?

Són programes on s'aborda al pacient amb malaltia cardiovascular de manera multidisciplinari. En ells es realitza una avaluació cardiològica completa per indicar l'exercici físic que formarà part d'un programa d'entrenament controlat; el control psicològic; i el control dietètic, amb l´objectiu de limitar el deteriorament funcional i psicològic que provoca la malaltia cardíaca, assolint una millora important en la qualitat de vida del malalt, i indicant quins són els canvis necessaris en l'estil de vida per disminuir el risc d'emmalaltir o morir per causa cardiovascular.

Objectius de la rehabilitació cardíaca

- Incorporar al pacient a la seva vida quotidiana de la forma més independent, eficient i ràpida possible.
- Afavorir "un canvi en l'estil de vida", i no només un condicionament físic.
- Informar els pacients de les característiques de la seva malaltia, els factors de risc que els van portar a ella, i la forma de modificar-los a favor seu. - Formar als pacients no només com a receptors de la readaptació cardiovascular i prevenció secundària, sinó també, com a promotors actius de prevenció cardiovascular tant primària com secundària.
- Reintegrar al pacient en totes les àrees de la seva vida, laboral, familiar, sexual i social, en la mesura de les seves possibilitats i desitjos.
- Disminuir la taxa de mortalitat a mitjà i llarg termini, tant general com per esdeveniments cardiovasculars.
- Disminuir la morbilitat cardiovascular.

Quins malalts se'n beneficien

- Malalt sense límit d'edat i nivell cognitiu conservat.
- Malalts amb els diagnòstics següents:
- Cardiopatia isquèmica, després d'una Síndrome Coronària Aguda (SCA).
- Cardiopatia isquèmica, després de cirurgia cardíaca.
- Cardiopatia isquèmica, després d'una angioplàstia coronària (ACTP).
- Cardiopatia isquèmica amb angina estable.
- Trasplantament cardíac.
- Cirurgia cardíaca (abans i després).
- Insuficiència cardíaca.
- Malaltia vascular perifèrica.

Quins són els beneficis que s'aconsegueixen amb la rehabilitació cardíaca

- L'entrenament controlat millora la capacitat física del malalt. Amb això s'aconsegueix que el pacient pugui realitzar les activitats físiques d'una vida normal.
- S'elimina la inactivitat física que és considerada un factor que el predisposa a malalties cardiovasculars (principalment infarts de cor i cervell).
- L'entrenament físic redueix les xifres de pressió arterial per si sol, de 8 a 12mmHg de mitjana, tant en la sistòlica com en la diastòlica.
- L'exercici físic juntament amb la dieta dins el programa de rehabilitació cardíaca disminueixen l'obesitat i contribueixen a mantenir un pes corporal adequat al llarg de la vida.
- La rehabilitació cardíaca contribueix en el control dels greixos de la sang, a disminuir el colesterol total i els triglicèrids. De manera específica, incrementa el colesterol bo (HDL) i disminueix el colesterol dolent (LDL).
- Millora el control de les xifres de glucosa en sang en els pacients diabètics i disminueix per tant, les dosis requerides de pastilles hipoglucemiants o d'insulina.
- Mitjançant tècniques conductuals i d'educació ajuda en l'eliminació del consum del tabac.
- El programa de rehabilitació cardíaca disminueix les pors, l'ansietat i la depressió que sovint s'associen a aquestes malalties.
- S'aconsegueix una millora en el control de l'estrès emocional mitjançant l'ús de tècniques de relaxació.
- Es produeix un augment de l'autonomia i per tant, disminució de la dependència familiar. S'incrementa l'activitat sexual. S'incrementen les activitats socials i familiars. S'incrementa el retorn a les activitats laborals que realitzava.
- El programa de rehabilitació cardíaca disminueix el risc de reingressos deguts a nous problemes cardiovasculars.
- Disminueix la probabilitat de requerir de nous intervencionismes cardíacs: cateterismes cardíacs, col·locació de stents o de cirurgia cardíaca.
- Mentre més gran sigui la capacitat per a l'exercici aconseguida després d'un problema cardíac, més gran serà la supervivència.
- La durada del programa és entre 3 i 6 mesos depenent de la resposta del pacient.
- La mitjana és de 3 mesos, essent fins a 6 mesos en cas d'insuficiència cardíaca.

Tots aquests beneficis s'han atribuït no només a l'exercici físic, sinó també al control dels factors de risc com a part del programa de rehabilitació cardíaca. Per aconseguir aquests beneficis cal que el pacient continuï aplicant l'aprés en el programa al llarg de la seva vida.

Nuria Robusté Basagaña
Diplomada d'Infermeria