Gent per Planoles denuncia que CiU incompleix el programa i pagarà el menjador escolar amb fons públics

La Diputació de Girona ha donat una subvenció de 10.000 euros per obres a l'escola que permet modificar la partida destinada a aquest concepte del pressupost i utilitzar-la per pagar el menjador escolar | El cost total del menjador del curs 2015-2016 ha estat de 7.327 euros

Isaac Muntadas
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 7:45h

L'Escola Núria Pi i Solé de Planoles. Foto: Arxiu NacióRipollès


Gent per Planoles, a l'oposició, ha denunciat que l'equip de govern de CiU pagarà el menjador escolar de tots els alumnes de l'escola Núria Pi i Morer amb fons públics quan va prometre fer-ho en fons privats. De fet, observant el programa electoral amb què CiU es va presentar a les eleccions municipals de l'any 2015, hi ha un punt que diu literalment que el ''servei de menjador serà gratuït per a tots els alumnes de l'escola durant tota la legislatura i es finançarà amb espònsors externs a l'Ajuntament''.

El cap de l'oposició de Gent per Planoles, David Verge, en declaracions a NacióRipollès ha explicat que aquesta era la proposta ''estrella'' de l'equip de govern per aquest mandat i que ho van proclamar als quatre vents en el míting final de campanya fet al Casino de Planoles. Llavors, segons Verge, CiU deia que ja tenia pràcticament tancats aquests espònsors i ara ''es pot veure que era una mentida política''. Pel regidor independent aquesta era una molt bona idea però van començar a sospitar que la promesa no es compliria quan al finalitzar el curs 2015-2016, cap al passat mes de juliol, els pares encara no havien cobrat. En aquell moment, l'Ajuntament es va comprometre a pagar el dia 15 de setembre de l'any passat però tampoc ho va complir.

El govern paga els 7.327 euros del cost del menjador amb fons públics

El cost del servei de menjador s'eleva a 7.327, aproximadament uns 1.200 euros per cada un dels sis nens que complien les condicions establertes pel consistori el curs passat. Cal dir que els pares ja havien pagat el servei de menjador al Consell Comarcal i que el finançament aportat per espònsors privats hauria suposat un cost zero per les seves butxaques en despeses de menjador. Al veure que no cobraven, al setembre, van presentar diverses instàncies a l'Ajuntament per veure com estaven els tràmits per trobar aquests espònsors externs al consistori.

En el darrer ple celebrat el passat dia 10 d'abril, l'equip de govern va aprovar que es pagués el servei de menjador escolar amb fons públics. El flotador salvavides que ha permès aquesta jugada totalment legal és una subvenció de la Diputació de Girona per valor de 10.000 euros concedida al consistori per fer obres diverses a l'escola. Com que l'Ajuntament ja disposava d'una partida en el pressupost del 2017 destinada a fer aquestes obres de 14.173 euros -que es podran fer igualment-, ara ha pogut alliberar fons propis i d'aquests diners, 7.327 euros, aniran per finançar el menjador escolar.

''Volem que els pares cobrin però amb fons privats i no amb fons públics tal com es va comprometre l'Ajuntament'', sentencia Verge. A més, el regidor independent ha recordat que aquest curs ja hi ha aproximadament una dotzena de nens que es queden a dinar; per tant, la xifra a pagar podria elevar-se a uns 12.000 o 13.000 euros.
 

Alguns dels alumnes de l'escola de Planoles, que s'han de beneficiar de tenir el menjador gratuït. Foto: NacióRipollès


L'alcalde reconeix que per pagar als pares s'haurà de fer amb diners públics

L'alcalde de Planoles, Enric Gràcia, en declaracions a NacióRipollès ha reconegut que s'hauran de pagar els diners als pares amb fons públics ''perquè els diners de fons privats no han arribat''. Gràcia ha explicat que aquesta proposta li va ser oferta a l'antic alcalde, Txema Corcuera, i que ell va acceptar ''però a l'hora de la veritat no va reeixir''. Tot i així, l'alcalde planolenc ha volgut matisar que, tot i que la oposició digui que aquest era un punt ''estrella'' del programa electoral, ell diu que era ''una proposta més''. Gràcia ha admès que tenien dues opcions sobre la taula: ''Quedar malament amb els pares per dir-los que se'ls pagarà i no fer-ho o bé buscar els diners com sigui per poder pagar''. L'alcalde ha dit, que tot i ser cert que el compromís es complirà pagant amb diners públics, prefereix fer-ho així abans que incomplir la promesa i no pagar.

Gràcia ha afegit que no es podran pagar els quatre anys amb fons privats com es va dir i, com a màxim, només se'n podrien pagar dos. ''Em sap greu tot aquest tema i entenc que l'oposició fa la seva feina, però el més important és que es pagarà'', afirma l'alcalde. A més, la subvenció de 10.000 euros provinents de la Diputació de Girona per fer reformes a l'escola -que es podien fer igualment perquè ja hi havia fons disponibles- si que es farà servir ben aviat, ja que d'aquí 15 dies començaran les obres en què s'ampliarà el centre escolar, entre d'altres coses, amb un gimnàs o una aula polivalent.