Unes 300 persones defensen la caça a Camprodon després de la polèmica per l'ovella morta

El sector es mostra "indignat" perquè asseguren que se'ls ha imputat un fet "molt greu" que no va ser responsabilitat seva

Més de 300 persones es van manifestar a Camprodon, al Ripollès
Més de 300 persones es van manifestar a Camprodon, al Ripollès | ACN
Redacció
23 d'abril del 2017
Actualitzat el 25 d'abril a les 12:43h
Unes 300 persones s'han concentrat aquest dissabte al Passeig de la Font Nova de Camprodon en defensa de la caça i la pagesia, després que una entitat animalista imputés als gossos dels caçadors la mort d'una ovella del Santuari Gaia, una entitat animalista de la comarca. Des del sector es mostren "indignats" i asseguren que l'animal no va morir com a conseqüència d'una batuda.

El president de la Societat de Caçadors de la Vall de Camprodon, Jaume Vilarrassa, lamenta que se'ls hagi "culpabilitzat i criminalitzat" de la mort de l'ovella Nadia "quan l'animal ja era mort". Vilarrassa recorda que els gossos que surten en les batudes tenen un GPS que permet localitzar-los i, en aquest cas, es demostra que no va entrar en el recinte on hi havia l'ovella. La pagesia i el sector del turisme també han donat suport als caçadors, i n'han reivindicat "la bona feina" que fan.

Nou episodi en la polèmica entre animalistes i caçadors arran de la mort d'una ovella del Santuari Gaia. Si fa un mes, simpatitzants de l'associació es concentraven davant l'Ajuntament de Camprodon denunciant que els caçadors havien mort l'animal, ara ha estat aquest col·lectiu el que ha volgut protestar, perquè es mostren "indignats" amb l'associació per haver-los imputat un fet "molt greu" que asseguren que no és responsabilitat seva.

En aquest sentit, el president de la Societat de Caçadors de la Vall de Camprodon (SCVC), Jaume Vilarrassa, admet que en alguna ocasió hi pot haver hagut "algun incident" provocat per l'atac dels gossos de caçadors a animals que es troben a la zona.

Vilarrassa, però, deixa clar que "sempre se'n fan responsables" i aquest, no és el cas de l'ovella del santuari. "L'animal ja estava mort, a més, els GPS que porten els gossos demostren que no van entrar al recinte on hi havia l'ovella", ha conclòs. El president de l'SCVC ha demanat "respecte" per la feina que fan els caçadors i ha posat en valor l'ajuda que presten sobretot a la pagesia.

El sector de la caça, però, no ha estat sol aquest dissabte. En total han estat catorze entitats vinculades al mon rural, la pagesia i el turisme les que han signat un manifest on es reivindicava "la manera de viure" al territori. La responsable del sector boví del Ripollès d'Unió de Pagesos (UP), Raquel Serrat, ha demanat "respecte i sentit comú", i que els animalistes es deixin "d'ideologies radicals". "Que cadascú faci el que consideri a casa seva, però que no vinguin amb imposicions a la resta de gent que treballem al territori", ha etzibat.

Serrat també destaca que els animals amb els que treballa el Santuari Gaia estan malalts i això "els obliga a estar molt atents" perquè poden suposar un risc sanitari tant per els humans com per la resta de bèsties.

Funció clau dels caçadors

La responsable del sector boví d'UP al Ripollès ha posat l'accent en la importància que suposa el fet tenir caçadors que controlen la proliferació de senglars i cabirols que "fan molt mal" a la ramaderia i l'agricultura. "S'ha de tenir en compte que la població d'aquests animals ha crescut molt els últims anys, i gràcies als caçadors no ens trobem amb més camps destrossats o bestiar mort", ha puntualitzat.

Per la seva banda, el president de l'Associació de Finques Rústiques de Camprodon, Josep Maria Pujol, ha coincidit amb Serrat en posar en valor la feina dels caçadors. "Sort en tenim d'ells, i tenen tot el nostre suport", comenta.

Se senten "amenaçats"

Pujol s'ha queixat de l'actitud de les entitats animalistes i diu que se senten "amenaçats" per el pensament "radical" que tenen contra el sector. A les nostres muntanyes no hi podem plantar, només hi podem fer pastura, i per tant, produir carn. Només podem fer això", ha recordat.

En aquest sentit, el president diu que "s'ha d'entendre" que això afecta directament al turisme i, per tant, a un altra activitat econòmica del territori. "El que ens molesta és que ens diguin com hem de fer les coses, quan portem anys fent la mateixa feina", ha reblat Pujol.

El sector reconeix que han intentat parlar i negociar amb l'entitat, però asseguren que "és molt difícil" perquè "recorren a l'insult i a les males maneres". Pujol ha demanat que "no es posin en la seva feina", i que els respectin igual que ells respecten la seva manera de viure.