La processó més «viva» del món es fa a Campdevànol

La processó dels Sants Misteris de Campdevànol és l'única en què els figurants dels passos vivents fan la funció d'imatges estàtiques i mudes sobre una carrossa

Els passos vivents de Campdevànol són únics al món
Els passos vivents de Campdevànol són únics al món | Adrià Costa
Isaac Muntadas
12 d'abril del 2017
Actualitzat el 13 d'abril a les 17:15h
''Que en tinguem informació, al món no hi ha cap altra processó com la de Campdevànol''. Després d'escrutar Internet a fons es pot constatar aquesta singularitat relatada pel president dels Amics de la Processó de Setmana Santa de Campdevànol, Eduard Roma. I perquè la processó d'aquest municipi del Ripollès és única sobre el planeta Terra? Doncs perquè compleix tres requisits essencials que la fan especial i no es poden veure en cap altra esdeveniment d'aquest tipus. És cert que al món hi ha moltes processons en què les persones fan la funció d'imatges. La diferència és que a Campdevànol els figurants dels passos vivents, a més de fer aquesta funció, estan sobre una carrossa estàtics i muts. ''S'han de donar aquests tres trets diferencials perquè sinó trobaríem paral·lelismes amb altres processons'', explica Roma.
 

Veure galeria de fotos de la processó de Campdevànol, 2016 (Adrià Costa)

Veure galeria de fotos de la processó de Campdevànol, 2015 (Adrià Costa)


I la gran pregunta és: per què la processó dels Sants Misteris de Divendres Sant de Campdevànol és amb passos vivents? La resposta és ben fàcil: no hi havia diners per comprar imatges.

Per conèixer els seus orígens hem de remuntar-nos cap als anys quaranta, entre l'any 42 i el 45, ja que no hi ha documentació que acrediti exactament quan es va començar a fer l'antiga processó del municipi. En aquell moment, els ciutadans de Campdevànol van decidir disfressar-se agafant una sèrie de vestits, fets per ells mateixos, i desfilar pel poble fent la funció d'imatges. Els recursos no eren els actuals i, en comptes de les típiques carrosses per recórrer els carrers de la vila, van construir una mena de baiard amb quatre bicicletes unides i lligades a un pal molt llarg perquè estiguessin fixes i a sobre hi van col·locar una tarima per posar-s'hi a damunt.
 

Els passos vivents de Campdevànol són únics al món. Foto: Arnau Urgell


La recuperació de la processó l'any 2007

Per desgràcia, tot i ser del segle passat, de l'antiga processó se'n saben molt poques dades. La més important és que no va durar ni dues dècades, ja que es va acabar l'any 1965. Tot i així, aquesta tradició no va caure en l'oblit permanent i 42 anys més tard, l'any 2007, una colla d'amics va decidir reactivar-la. ''No sense problemes'', comenta el president. I és que ho van haver de fer tot de nou perquè no van heretar pràcticament res de l'antiga processó. Només reminiscències traduïdes en un casc, una cuirassa i una llança.

Roma explica que van tenir la sort que un industrial de Campdevànol els va proporcionar els materials necessaris per construir les quatre carrosses, dissenyades per Agustí Sellas, que surten el dia de la processó. A banda d'això, la generositat de la gent també va ser clau i en el seu moment, la família Guitart, va pagar de la seva butxaca la imatge del Sant Sepulcre (l'única que no és un pas vivent juntament amb la Dolorosa) amb Jesús estirat dins d'un fèretre quan és mort.

Amb la confecció de la vestimenta es va produir un altre acte altruista, ja que tota la indumentària la van dissenyar i fer voluntàriament dues cosidores del municipi que formen part de la junta. Un total de 87 vestits fets per només dues persones que van des de les capes i túniques dels romans, passant pel vestuari dels hebreus i acabant amb els vestits de les Mares de Déu.
 
La processó de Campdevànol es va recuperar el 2007. Foto: Arnau Urgell

El trajecte de la processó fins al desè aniversari

L'any passat es van complir deu anys des que es va reinstaurar la processó a Campdevànol. Una dècada marcada per la passió, moltes anècdotes i moments de tensió. Com és sabut, la pluja és la gran enemiga de totes les processons del món i Campdevànol tampoc se'n va salvar. L'any 2009 la processó no va poder sortir per culpa d'un xàfec i altres anys ''ens n'hem escapat d'escallimpada'', apunta el tresorer dels Amics de la Processó, Xevi Puig. Per exemple, les carrosses no estan preparades per sortir amb aigua perquè tenen elements de cartró o els cascs dels manaies es taquen amb molta facilitat si es mullen per ''això ja no ens hem arriscat a sortir amb tempesta'', insisteix.

L'únic pas que es va fer de nou per aquesta nova etapa de la processó és el Davallament de la Creu, que és protagonista d'una de les anècdotes més cruentes però alhora amb més compromís per part d'un dels figurants. La persona que feia de Jesús va acabar a l'hospital per culpa d'una hipotèrmia perquè la manta tèrmica no es va escalfar per un problema a la bateria. Tot i morir-se de fred, va estar sense bellugar-se durant les quasi bé dues hores que dura la processó per respecte a la tradició.

Durant aquests deu anys, també es va obrir un cercle que no es va tancar fins a l'any passat. En la primera edició, els armats de Banyoles -uns dels més nombrosos i famosos de Catalunya- van venir a engrossir la nòmina de romans ''perquè al principi érem quatre que sortíem de bona fe i ens van recolzar molt'', agraeix el tresorer. Realment, els manaies de Banyoles han exercit de padrins de la processó dels Sants Misteris de Campdevànol, ja que en la celebració del desè aniversari van tornar-hi amb l'esdeveniment totalment consolidat.

Canvis de l'onzena edició i format de la processó

La processó dels Sants Misteris de Campdevànol és un esdeveniment molt important pel municipi ja que mou unes 350 persones, de les quals unes 250 hi participen directament com a figurants i la resta formen part de l'organització.

Aquest any se celebra l'onzena edició que presentarà una sèrie de novetats respecte les anteriors processons. La més significativa és la durada de l'esdeveniment que s'escurçarà en una mitja hora ben bona. Això es deu al fet que falta gent per portar les carrosses i directament aquest factor provoca que menys persones hagin de carregar amb més pes. Per tant, com que fins ara es feia una mica llarg tan per als portadors com pels figurants -que havien d'estar dues hores ben quiets i muts- doncs es reduirà el recorregut i, de retruc, el temps.
 

Processó dels Sants Misteris de Campdevànol. Foto: Adrià Costa


Aquest Divendres Sant, la processó s'iniciarà al pavelló Mercè Guix a dos quarts de 9 del vespre i dibuixarà un recorregut més àgil que la durà fins a la plaça de l'Església. Des d'allà es recorrerà tot el carrer Major fins a la plaça de la Dansa, on hi haurà una zona fosca amb menys gent per tal que els figurants aprofitin per moure's o gratar-se si ho necessiten sense que els vegi ningú. La processó pujarà pel carrer Balmes per tornar al carrer Major fins arribar un altre cop a la plaça de l'Església, on s'hi farà l'exhibició dels romans, es pujaran per les escales alguns passos com la Dolorosa i el Sant Sepulcre i un trompetista tocarà El Silenci.

Enguany sortiran 16 passos per aquest ordre: els romans i la seva banda de música, la Samaritana, Judes, l'Hort de Getsemaní, l'Ecce Homo, els Improperis, el Camí del Calvari, els Hebreus, la coral de Sant Joan de les Abadesses, les tres Maries, el Sant Crist amb la Creu, el Davallament de la Creu, la Dolorosa, les tres nenes amb els claus de Crist i el Sant Sepulcre. Les quatre carrosses corresponen a l'Hort de Getsemaní, l'Ecce Homo, el Camí del Calvari i el Davallament de la Creu.

L'altre canvi substancial serà que la visita als avis al geriàtric del municipi es farà el mateix divendres de la processó molt més d'hora a la tarda i no dijous com fins ara. Precisament, Dijous Sant es farà, com ja és habitual, a les 7 del vespre l'entrega del pendó a les autoritats per part dels armats a la plaça Clavé (davant de l'Ajuntament).

L'organització demana més implicació perquè no falti gent

''La processó durarà mentre la gent vulgui'', afirma Roma. I és que en els darrers anys s'han trobat que han fallat persones a última hora i això ha posat en dubte la sortida d'alguns passos.

Des de l'organització s'ha volgut agrair a tothom que hi participa però també han incidit a demanar que la gent no deixi per última hora la decisió de si sortiran o no. ''La gent que un any surt o empeny carrosses sinó ens diuen res ja els comptem per l'any vinent'', puntualitza el president. Des de la junta només es demana més implicació en el sentit de saber qui vindrà per no trobar-se sorpreses d'última hora.

En el cas dels manaies no hi ha cap problema perquè es troben per assajar uns mesos abans i ''tot i que solem assajar uns 20, acabem sent 40'' però en altres posicions si que pot constituir una problemàtica. A més, remarquen que per desfilar a la processó només es necessiten unes cinc hores a l'any d'assajos i el Divendres Sant a la tarda lliure en el cas de ser un armat ''perquè els què porten les carrosses o els altres figurants només necessiten dues hores l'any, les de la desfilada''.

Exposició de maquetes de passos vivents, l'altra novetat

L'altra novetat que s'ha adherit a tot el programa de Setmana Santa és la incorporació d'una exposició de maquetes de passos de processó al carrer Balmes, que es va inaugurar el passat dia 7 d'abril i s'hi quedarà fins després de la processó.

La idea de fer-la va venir de veure una exposició el passat setembre a la sala Marià Font de la plaça de la Lira a Ripoll on hi havia aquestes maquetes. Els membres de la junta dels Amics de la Processó van decidir parlar amb el seu creador, Carlos Verano, per veure si els les podia deixar. Aquest senyor de Badalona, de 86 anys, donava la casualitat que havia viscut a Ripoll i té família a Campdevànol i hi va accedir sense problemes.

Verano no només ha cedit les maquetes per a l'exposició sinó que ha fet una rèplica de dos passos vivents de la processó campdevanolenca, l'Hort de Getsemaní i l'Ecce Homo, ''amb el compromís de fer les altres dues (Camí del Calvari i Davallament de la Creu) i ens les ha regalat''. Les maquetes estan fetes de material reciclat i tenen una mida de 60 centímetres de llarg, per 30 d'amplada i 40 d'alçada.
 

Eduard Roma, en primer terme, i Xevi Puig, a darrere, en l'exposició de maquetes de passos de la processó del carrer Balmes. Foto: Isaac Muntadas