El programa de cribratge de càncer de còlon i recte permet detectar 11 casos al Ripollès

Satisfacció entre els facultatius per l'alta participació de la població objecte de les proves que se situa al 48%

Els responsables del programa de cribratge de càncer de còlon i recte presentant el resultats
Els responsables del programa de cribratge de càncer de còlon i recte presentant el resultats | ACN
Redacció
07 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:59h
El programa de cribratge de càncer de còlon i recte al Ripollès per a persones d'entre 50 i 69 anys ha permès detectar 11 casos de càncer invasiu després de realitzar 178 colonoscòpies a l'Hospital de Campdevànol. Del total dels ripollesos convidats a sotmetre's a la prova de sang en femta, el 48% hi ha accedit, una xifra que representa 3.300 persones. Tot i mostrar-se satisfet de l'alta participació, el responsable de l'oficina tècnica del programa de detecció precoç, Josep Costa ha insistit en la importància de fer-se les proves "perquè es poden detectar lesions que encara no s'han convertit en un càncer i se'n pot fer un millor seguiment". Els resultats s'han presentat aquest dijous en una jornada a l'Hospital Universitari de Vic.

Josep Costa ha explicat que la majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos o lesions precanceroses, tot i que després sigui petit el percentatge que progressa cap a un càncer. Així doncs, el fet de poder identificar precoçment els adenomes i fer-los un seguiment, es converteix en un factor determinant per poder-los tractar i la resposta pot ser "molt efectiva", ha explicat Costa.

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta en la femta que es lliura des de les farmàcies comunitàries. La majoria de persones que hi ha participat donen un resultat negatiu al test.

A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i es tracta de la segona causa de mort per càncer. Segons dades facilitades pel Departament de Salut, el colorectal és el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mama, però és el més diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes. A més, es calcula que afectarà a un de cada vint homes i a una de cada trenta dones abans de complir els 74 anys.