Sant Joan ubicarà la nova biblioteca a l'edifici de l'Escola Abadessa Emma

El projecte encara és embrionari però compta amb el suport de tots els grups del consistori | L'oposició es va sorprendre que el govern no l'informés sobre la possibilitat de que l'emissora de ràdio municipal s'instal·li en aquest emplaçament

Isaac Muntadas
05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 7:36h
L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha aprovat per unanimitat el pla funcional per ubicar una nova biblioteca municipal a les instal·lacions on actualment hi ha l'Institut Escola Abadessa Emma, a tocar del Palau de Abadia. En part, el consens mostrat en la darrera sessió plenària es deu al fet que el projecte encara està en una fase embrionària. De fet, fins que no es construeixi la nova escola a l'espai de la Coromina del Bac i s'hi faci el trasllat, l'edifici on hi ha el centre educatiu no podrà acollir la nova biblioteca Josep Picola. Per tant, el projecte va per llarg i no s'espera que es resolgui fins d'aquí tres o quatre anys.

L'alcalde, Ramon Roqué (MES), ha explicat que aquest pla funcional és el resultat de la feina prèvia que ja s'ha fet en diverses biblioteques de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. Roqué desitja que la futura biblioteca sigui un equipament ''dinamitzador i social d'aquest municipi'' i puntualitza que després de la seva construcció hi ha d'haver una interconnexió entre la biblioteca i dos dels edificis més importants de la vila. Primerament, el Palau de l'Abadia, que acull en el seu interior el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau, com a centre cultural i, en segon lloc, el Palmàs, la seu entre d'altres coses del Centre Cívic o el Casal de Jubilats, com a centre social. Per ara, se sap que la nova biblioteca Josep Picola se situarà a les instal·lacions de l'Institut Escola Abadessa Emma, ''un edifici accessible, cèntric i amb moltes possibilitats'', segons ha apuntat l'alcalde. Un espai que es farà realitat quan es redacti el projecte, es busquin les línies de subvencions per finançar-lo i es planifiquin les obres.

La biblioteca, de 500 metres quadrats, gaudirà de tots els serveis

''Fins ara no disposàvem de cap edifici que tingués els metres suficients per plantejar-la'', afirma Roqué. En total, es necessiten aproximadament uns 500 metres per acollir un equipament d'aquestes característiques. A més, el nou emplaçament comptarà amb tots els serveis que ha de tenir una biblioteca del ''futur''. Un zona d'acollida, una de general i una altre d'infantil; un espai polivalent, un altre de suport i formació, un de dipòsits i magatzems i també un de treball; a més a més, hi haurà una àrea d'informació i fonts, una de música i imatge i una de diaris.

A banda de tot això, es preveu que l'equipament disposi d'un auditori amb un aforament considerable i una sala de tallers i exposicions important. Paral·lelament a la redacció del projecte executiu en què es distribuiran els usos d'aquests espais, l'oposició també podrà dir-hi la seva.

La "possible" inclusió de la Veu de Sant Joan a l'edifici de la biblioteca agafa l'oposició per sorpresa

L'únic punt que ha generat una certa controvèrsia entre l'oposició i l'equip de govern és la "possible" inclusió de l'emissora municipal, la Veu de Sant Joan, a l'edifici de la futura biblioteca. De fet, els grups d'ERC i el PDECat no estan en contra de què la ràdio s'hi pugui instal·lar sinó que han manifestat que la notícia els ha agafat per sorpresa, ja que no es va explicar a la comissió informativa en què va desglossar-se el projecte. En aquest sentit, el PDECat ha donat un vot de confiança a l'equip de govern, tot i que aquesta inclusió d'última hora ha fet que Formatgé es plantegés abstenir-se.

La postura d'ERC també ha anat en aquesta línia i ha afegit que si la seu de la Veu de Sant Joan es traslladés -actualment està ubicada en un edifici de la plaça de l'Escultor Pujol- a l'edifici de l'Abadessa Emma, quedaria un altre espai buit per aprofitar. Des del govern s'ha volgut tranquil·litzar a tothom dient que encara no hi ha res decidit perquè el projecte està a les beceroles.

L'oposició també s'ha felicitat perquè aquest projecte tiri endavant i, per exemple, Sergi Albrich ha afegit que un cop la nova escola es traslladi a la zona de la Coromina del Bac, la biblioteca ha de servir perquè ''no es perdi la vida al centre del poble i els comerços de la zona no se'n ressentin''. En canvi, Concepció Formatgé ha subratllat que la proposta d'ubicar la nova biblioteca a l'edifici de l'Abadessa Emma genera consens perquè ''els tres grups ho portàvem al programa electoral''.