Les caigudes en les persones grans

Són la primera causa de mort accidental de la població vella

| 04/04/2017 a les 14:14h
Arxivat a: Consells salut, caiguda, salut, consells, accident domèstic, prevenció
Aquesta notícia es va publicar originalment el 04/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Significat de les caigudes per les persones grans:
- Les caigudes son la conseqüència de qualsevol esdeveniment, que precipita a l’individu cap al terra, en contra de la seva voluntat. Aquesta precipitació es produeix de forma insospitada, i generalment pot ser confirmada pel propi pacient o en tot cas per un testimoni presencial.
- Les caigudes a la vellesa són freqüents, importants, perilloses i, en general, un símptoma d'algun procés subjacent greu.
- En conseqüència, la importància d’aquest síndrome en geriatria és deguda a la gran prevalença que té en la gent gran i a la gran susceptibilitat d’aquest col·lectiu a presentar lesions secundàries.

Principals causes d’aquesta situació entre les persones grans

1. Factors de risc intrínsecs
- L'envelliment: Aquest factor altera l’estabilitat i augmenta el risc de caure, ja que comporta una disminució dels reflexes, de la funció visual i auditiva, del  to i la força muscular.

- Sexe femení:  Està comprovat, que estadísticament cauen més les dones grans que els homes grans.

- Antecedents de caigudes:  Les persones grans que han caigut una vegada tenen de 2 a 3 vegades més possibilitats de tornar a caure durant l’any següent.

- Condicions de salut: Artritis, osteoporosi, diabetis, trastorns associats a les EEII, incontinència urinària, deteriorament cognitiu, malalties que afecten a la funció de l’equilibri, malalties cardiovasculars, malalties neurològiques (parkinson, depressió, ansietat, accidents cerebrovasculars, atacs epilèptics...) problemes respiratoris.

- Problemes de mobilitat i de marxa: Disminució de la força muscular i del to, inestabilitat, discapacitat de les EEII, patologia dels peus...

2. Factors de risc extrínsecs (situacionals)

- Ús de medicació:  Antidepressius, Antiparkinsonians, Benzodiazepines, Diürètics, Psicòtrops,  Hipoglucemiants.

- Condicions ambientals tant a casa com a un entorn exterior: encara que està demostrat que el percentatge de caigudes a la llar es major que el nombre de caigudes al carrer, sobretot en les dones grans. En concret un 80% de les caigudes es donen a la llar.

Algunes d’aquestes condicions podrien ser:
- A la llar: terres irregulars , relliscant , o molt pol·lïts , zones amb una il·luminació deficient o molt brillant , escales amb esglaons molt alts, banys petits i amb banyera , existència de catifes...
- A l’entorn exterior: voreres estretes  amb desnivells i obstacles , zones mal asfaltades , semàfors de curta durada...
Activitat física o sedentarisme.

Mesures per a reduir els riscos de caigudes:

- Escales: Han d’estar suficientment il·luminades, les alfombreta ben enganxades a terra, no deixar objectes que dificultin el pas, no utilitzar moquetes estampades o molt fosques, instal·lar passamans als dos cantons de l’escala.

- Lavabo: Col·locar una catifa antilliscant per entrar i sortir de la banyera amb seguretat i evitar caigudes accidentals, col·locar peces adhesives antilliscants al terra de la banyera i de la dutxa. Es recomanable utilitzar un plat de dutxa, ja que és de més fàcil accés.
Instal·lar barres per agafar-se a les parets del voltant de la dutxa.

- Habitacions:  Mantenir el terra lliure d’objectes desordenats, tenir una llum o llanterna prop del llit; i instal·lar una llum nocturna en el camí entre l’habitació i el lavabo.

- Cuina: Netejar restes de líquids o menjar caigut a terra immediatament, no utilitzar productes antilliscants per netejar el terra,  utilitzar tamborets d’esglaons amb un passamà.

- Espais on es fa vida: Col·locar els mobles de manera que quedi pas lliure a les habitacions, eliminar taules baixes, revisters, descansa peus i plantes dels llocs de pas, assegurar les parts lliures de les catifes i similars amb cinta adhesiva, mantenir els fils elèctrics i de telèfon fora dels llocs de pas. No enfilar-se en tamborets inestables, cadires, escales...

- Animals de companyia: Vigilar molt bé al aixecar-se que no els tinguem entre els peus, si venen corrents a saludar-nos, aturar-se.

Conseqüències de les caigudes entre les persones grans
- Primera causa de mort accidental de les persones grans.
- Les persones grans son hospitalitzades per lesions secundàries a una caiguda, 5 vegades més que ho són per lesions d’una altre etiologia.
- Entre el 20 i el 30% de les persones que cauen pateixen una lesió que redueix la mobilitat i la independència i que augmenta el risc de mort prematura.
- Més d’un terç de dones tindran una o més fractures osteoporòtiques durant la seva vida.
- El 20% de les persones amb caigudes de repetició, al cap d’un any estan a una unitat d’atenció de llarga durada o han mort.
- El 10% de les persones que cauen pateixen una lesió important de les quals un 5% són fractures.
- Les fractures més freqüents són de columna, canell, maluc, húmer i pelvis.
- Les conseqüències físiques són:  71’1% lesions físiques, 62’9% ferides superficials o contusions, 7’7% fractures òssies i 0’5% traumatismes cranials.
- El 50% de les persones que cauen necessiten ajuda per aixecar-se del terra.
- Un 10% de les persones grans que han caigut diuen que la caiguda els hi ha canviat la seva vida per por a tornar a caure.

Com a conclusió podem acabar destacant  que a mesura que augmenta el nombre de factors de risc associats , major serà el risc a patir una caiguda. Que  2 de cada 3 persones grans que tenen una caiguda , tornaran a patir una altra en els propers 6 mesos.

I també , que depenent de si la persona gran està vivint a casa seva , està hospitalitzada , o està en un hospital de dia , residència... els factors de risc tindran una importància diferent.

Moltes caigudes són evitables si s’identifiquen els riscos i es prenen mesures necessàries per minimitzar la possibilitat de caure.

Joan Peitavi
Infermer de l’Hospital de Campdevànol

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Signatura del conveni entre l'Ajuntament de Camprodon i la Caixa | Aj. Camprodon
01/01/1970
Se signa un conveni amb una aportació de 4.000 euros entre l'Ajuntament i l'Obra Social La Caixa |El projecte fomenta la cohesió social en el marc de l'escola inclusiva
El Bar Enigma, on s'ha venut la butlleta 155 de loteria al Ripollès | Google Maps
01/01/1970
Un restaurant de la capital del Ripollès ha adquirit una butlleta molt relacionada amb la Constitució espanyola