Campdevànol donarà subvencions per rehabilitar façanes i cobertes del centre

Les subvencions estan lligades a la llei de barris i se'n veuran beneficiats els habitatges del carrer Major, el barri del Raval i un sector del barri de Vistalegre

Isaac Muntadas
07 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:01h

Les finques del barri del Raval es podran acollir a aquestes subvencions. Foto: Isaac Muntadas


El ple de l'ajuntament de Campdevànol ha donat llum verda per unanimitat a concedir subvencions per a la rehabilitació de façanes i cobertes del nucli original del municipi després d'aprovar aquest dijous les bases reguladores d'aquesta convocatòria. Els propietaris que es podran acollir a aquestes ajudes econòmiques seran els que tinguin el seu habitatge dins de l'àmbit estricte d'actuació de la Llei de Barris. És a dir, el carrer Major de punta a punta amb la incorporació d'algun carrer adjacent concret, el barri del Raval i algun sector molt petit de la part vella del barri de Vistalegre.

Tot i així, no totes les finques seran susceptibles de rebre aquestes subvencions, sinó que hauran de complir una sèrie de requisits que l'alcalde, Joan Manso (CiU), s'ha encarregat de detallar. En primer lloc, els edificis que reclamin les ajudes hauran de tenir una antiguitat superior als 25 anys ja que l'objectiu principal és rehabilitar habitatges antics. Per altra part, només les finques que hagin estat rehabilitades entre l'any 2010 i el 2017 -l'any de l'inici de la Llei de Barris i el de la fi de la convocatòria- podran acollir-s'hi sempre i quan les accions de millora hagin consistit en el reforç estructural i/o reposició completa de les teules o en l'arrebossat i/o repintat de la façana. Lògicament, el consistori demanarà a tots els propietaris interessats que presentin la corresponent llicència d'obres i les factures acreditatives de la despesa per comprovar que l'obra estigui subjecte a la legalitat, i ''sinó les tenen podrien reclamar per la via del contractista que la va executar''.

Un altre requisit molt important per aconseguir optar a aquestes subvencions és que només es rehabilitaran aquelles finques que siguin una primera residència o que el propietari la tingui llogada a una altra persona. Per tant, es descarten totes les cases que estiguin tancades ja que l'objectiu principal de la Llei de Barris és reactivar el centre del poble. A més, si un propietari té la seva finca llogada s'haurà de comprometre a mantenir-la en aquest règim durant uns anys. L'oposició ha valorat la mesura com un fet positiu i ho considera com una oportunitat immillorable perquè els propietaris s'animin a llogar les seves finques.

Manso també ha advertit que cada acció portada a terme disposarà d'una subvenció màxima d'un tan per cent del pressupost de l'obra amb un topall màxim. ''Genera un incentiu però no cobreix tota l'obra ni molt menys, ja que majoritàriament ho paga el propietari'', diu l'alcalde. Quan s'obri la convocatòria es farà una exposició pública i se'ls hi remetrà una carta a totes les cases susceptibles de tenir subvenció. De moment, el consistori ja té un cens de finques comptabilitzat de les que tenen possibilitats.
 

Els habitatges del carrer Major de Campdevànol també es veuran beneficiats per aquestes subvencions Foto: Isaac Muntadas