Campdevànol reformarà les places Clavé, Valldemossa i Sardana amb la llei de barris

El cost de projecte supera el milió d'euros d'inversió | El termini d'execució de l'obra és d'un any i l'oposició reclama que durant els treballs s'aprofiti per solucionar el tema de la canalització de l'aigua

La plaça Valldemossa és una de les tres places que seran reformades gràcies a la Llei de Barris
La plaça Valldemossa és una de les tres places que seran reformades gràcies a la Llei de Barris | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
31 de març del 2017
Actualitzat a les 17:47h
El nucli original de Campdevànol se sotmetrà a un rentat de cara sense precedents després que en el ple municipal d'aquest dijous s'aprovés per unanimitat el projecte d'urbanització i adequació del centre de la vila previst en la llei de barris. Una actuació molt rellevant pel poble que comportarà la reforma integral de les places Clavé, Valldemossa i Sardana.

El projecte, redactat per l'arquitecte municipal Miquel Flores, serà de grans dimensions i es preveu que el termini d'execució sigui d'un any (12 mesos). Això significa que els costos de l'obra seran igual de grans i el preu de la intervenció amb l'IVA inclòs i el benefici industrial s'elevarà fins al milió d'euros -concretament en 1.073.304,38 euros-; en canvi, si es remet exclusivament al preu d'execució material de l'obra (PEM) que fa referència al projecte es rebaixaria fins als 745.402,03 euros.

L'alcalde, Joan Manso (CiU), durant el ple ha explicat que en les properes setmanes se celebrarà una xerrada informativa oberta a la ciutadania perquè puguin dir-hi la seva abans que s'obri el procés al·legacions. Aquesta actuació de grans dimensions no només servirà per reformar les tres places mencionades anteriorment sinó que també es resoldrà tot el tema relacionat amb el subsòl. Aprofitant que s'aixecarà el terra es renovarà l'enllumenat, el sistema de canalització de l'aigua, la xarxa telefònica, s'hi podrà implantar la fibra òptica i se sanejarà tot plegat.

Des de l'oposició, el portaveu de Moviment d'Esquerres (MES), Lluís López, ha demanat al govern que s'aprofiti per arreglar el tema de la canalització de l'aigua, ja que s'aixeca el subsòl. López ha ressaltat que és un aspecte que va sortir a la comissió informativa i que, malgrat no hi hagi cap obra d'aquest tipus contemplada en el projecte, s'hi hauria de fer una actuació ''ni que sigui amb fons del propi Ajuntament''. La resposta de Manso, amb una dosi de realitat, ha estat que fer l'entubament del canal costa 100.000 euros i que hi ha un debat obert sobre què s'ha de fer. ''Quan no depèn de tu és una mica delicat i qui controla la derivació de l'aigua del riu es l'ACA. A més, el pla general d'ordenació urbanístic diu el què diu'', complementa l'alcalde.

Manso hi afegeix que la resclosa que alimenta el canal està ''convidada'' a eliminar-se en els propers anys. La portaveu de la CUP, Mariona Baraldés, també ha insistit en què es faci el tema del canal; mentre que el representant d'ERC, Toni Riera, ha reclamat un control ''exhaustiu'' per part dels tècnics d'aquesta obra ''necessària'' pel poble per no trobar-se sorpreses en el futur.
 

La plaça de la Sardana, que forma part del nucli original de Campdevànol, també serà reformada Foto: Imatge d'arxiu

 

El calendari d'execució serà de tot un any


La calendarització de les obres és un fet que preocupa a tothom i es preveu que sigui de 12 mesos. En principi, després de l'aprovació inicial d'ahir s'ha de publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) per un període de 30 dies. Tot seguit, s'haurien de resoldre les possibles al·legacions i, en cas que no n'hi haguessin, el procés s'acceleraria una mica. Llavors s'iniciaria la licitació pública de les obres que oscil·laria entre el mes i mig i els dos mesos entre que es presenten propostes, es licita i s'adjudiquen les obres a una empresa determinada. Per tant, la previsió més optimista diu que els treballs començarien a principis d'aquest proper juliol.

D'entrada, Manso ja avisa que les obres sempre ''afecten i perjudiquen'', però que s'ha de mirar de què el perjudici sigui el mínim possible. ''Ara que s'acosta l'estiu entenc que la gent miri pel seu negoci però és evident que hi haurà un perjudici. Però també s'ha de pensar en el benefici que suposarà per l'endemà'', relata. L'alcalde també reconeix que si el termini d'execució es reduís a 8 mesos o a la meitat es podria canviar el calendari. Un fet que seria positiu ja que es podria mirar d'encaixar aquest termini per tal que no coincidís ni amb la Festa Major ni amb la celebració de la Biennal del Metall, que enguany coincideix amb l'ostentació de Campdevànol de la Capitalitat Europea del Ferro. Tot i així, això significaria endarrerir l'inici de les obres fins a l'octubre.