El Govern invertirà un milió d'euros per desplegar la fibra òptica al Ripollès

La xarxa pública de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya ja arriba a Ripoll i es preveu desplegar quatre trams nous arreu de la comarca

Isaac Muntadas
06 de març del 2017
Actualitzat a les 16:57h
Roda de premsa del projecte per desplegar la fibra òptica al Ripollès
Roda de premsa del projecte per desplegar la fibra òptica al Ripollès | ACN
La Generalitat de Catalunya invertirà aproximadament un milió d'euros per desplegar la fibra òptica arreu del Ripollès. Això serà possible perquè des d'ara la xarxa pública de fibra òptica ja arriba a la capital ripollesa a través de l'eix Vic-Ripoll. Una obra que ha tingut un cost de 300.000 euros i ha permès estendre aquesta xarxa des de la capital d'Osona fins a Ripoll i de la qual se n'han beneficiat alguns dels municipis intermedis com Torelló, Les Masies de Voltregà o Sant Quirze de Besora.

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha estat l'encarregat d'explicar aquest dimarts a la sala de plens de l'Ajuntament de Ripoll tots els avantatges que comporta la implantació de la fibra òptica a la comarca. Com per exemple, la millora de la connectivitat que permetrà una potenciació de l'estat del benestar en comarques allunyades de l'àrea metropolitana de Barcelona i que alhora farà possible l'arrelament del sistema de telefonia mòbil en 3G, 4G o en 5G, que encarà està en fase experimental.

A més, segons Puigneró també afavorirà la competència en el sector, ja que alguns operadors privats estatals, autonòmics o locals podrien establir-se a la comarca aprofitant aquesta xarxa oberta ''un fet que millora el servei i el preu''. De fet, a Osona això ja ha passat perquè segons Puigneró a Vic s'hi han instal·lat un total de sis operadores. ''L'arribada de la fibra òptica és molt important perquè permet tenir alternatives'', puntualitzava el secretari.

Quatre trams amb un cost d'un milió d'euros

L'arribada de la fibra òptica al Ripollès es dividirà en quatre trams que tindran un cost aproximat d'un milió d'euros. En primer lloc, hi haurà el tram entre Ripoll i Campdevànol (d'uns 4km), que passarà per la futura via verda -promoguda per la Diputació de Girona i d'interès de la STCSD- que connecta els dos nuclis i subministrarà a tots els polígons industrials de la zona. El cost de l'actuació serà d'entre 80.000 i 100.000 euros. Una mica més barat, amb una inversió d'entre 50.000 i 75.000 euros, serà el tram impulsat pel Consell Comarcal, l'STCSD i els ajuntaments de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que enllaçarà aquests dos municipis separats per 10 quilòmetres aprofitant també una via verda.

L'alcalde santjoaní, Ramon Roqué, va mostrar-se molt optimista amb l'arribada de la fibra òptica al municipi i va assegurar que la previsió és que les obres comencin el segon semestre d'aquest any i s'acabin a finals d'aquest 2017.

Des de Sant Joan de les Abadesses sortiran els dos trams restants. El primer dels quals estarà promogut pel Departament de Territori i l'STCSD i anirà fins a Llanars, però també donarà servei a Camprodon, amb un import de 150.000 euros. Finalment, la segona ramificació serà la més ambiciosa i sortirà del municipi santjoaní en direcció a la Vall de Bianya a través d'una via verda. Aquesta actuació serà la més costosa degut a la dificultat orogràfica existent en el territori i tindrà un import total de 600.000 euros.

L'objectiu d'aquesta connexió serà crear una anella entre el Ripollès, la Garrotxa i Osona que augmenti la garantia del subministrament del servei. Aquest projecte de desplegament de la fibra òptica al Ripollès es preveu que estigui finalitzat abans de l'any 2020 i s'emmarca dins del Pacte Nacional per a una Societat Digital, que pretén accelerar el procés de digitalització de Catalunya perquè totes les capitals de comarca estiguin interconnectades a través de la fibra òptica. Pel què fa a la resta de pobles de la comarca que, de moment, han quedat fora de la xarxa pública se'n podran beneficiar més endavant si algun operador decideix estendre-la, ja que ja disposarà d'una infraestructura creada per poder explotar.

A banda de Puigneró i Roqué, a l'acte també hi van participar el president del Consell Comarcal del Ripollès i alcalde de Campdevànol, Joan Manso; l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca; Antoni Serra, cinquè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, i Joan Cervera en representació de la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC).