La nevada es reactiva al nord del Ripollès i provoca problemes a la collada de Toses

Protecció Civil manté activada l’alerta del Neucat i avisa del risc d’allaus al Pirineu i Prepirineu | El transport escolar pràcticament s'ha normalitzat

Redacció
27 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:59h
Uns conductors posant cadenes a la collada de Toses
Uns conductors posant cadenes a la collada de Toses | Josep Maria Montaner
La nevada, després d'un dia de calma, s'ha reactivat al Pirineu i cau amb força per sobre dels 1.000-1.200 metres. Tot plegat provoca problemes per circular en una quinze de carreteres del Berguedà, la Cerdanya, el nord del Ripollès, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Tot i així, excepte la C-16, la N-260 a la collada de Toses i la C-28 al coll de la Bonaigua, es tracta de vies secundàries.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada aquest divendres al migdia l’alerta del pla Neucat per les nevades que afectaran tot el dia el Pirineu i Prepirineu i que, per sobre dels 1.200 metres, poden acumular gruixos de fins a 20 centímetres.

Fins a 71 màquines llevaneus del Departament de Territori han treballat des d’ahir per mantenir les vies principals netes de neu, recorrent, ja sigui realitzant serveis preventius o bé netejant les vies de neu, més de 13.000 km. Segons alerta Protecció Civil, no es descarta que es produeixin restriccions de pas de vehicles pesants en aquelles vies afectades per la neu o on no sigui segura la circulació d’aquest tipus de vehicle.


Transport escolar pràcticament normalitzat

El Departament d’Ensenyament ha informat que avui no hi ha cap afectació a causa de la neu en els centres educatius a les demarcacions de Lleida i Girona, tot i que a la Catalunya Central, el Consell Comarcal del Berguedà ha informat que s’han anul·lat dues rutes, afectant a un total de 21 alumnes.

Es tracta dels alumnes de primària de Saldes que van a l’Escola Serrat Voltor de Vallcebre i dels alumnes de secundària de Gósol, Saldes i Vallcebre que van a l’Institut de l’Alt Berguedà de Bagà.

Pel que fa el risc d’allaus, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del Pla d’Emergències per risc d’allaus Allaucat que avui presenta un grau de perill fort (4 en l’escala europea de 5) en gran part del Pirineu i Prepirineu. Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el perill d’allaus avui és fort (4 en l’escala europea de 5) a la Ribagorçana-Vall Fosca, Pallaresa, Vessant Nord del Cadí-Moixeró, Prepirineu i Ter-Freser. A l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós el perill d’allaus és marcat (3).
 

Nevada a la collada de Toses Foto: Josep Maria Montaner


Recollida preventiva d'una vintena d'alumnes al Ripollès

El Consell Comarcal del Ripollès ha activat de forma preventiva el transport escolar per recollir abans d'hora els alumnes que viuen als municipis de Planoles, Queralbs, Campelles i Pardines. Són una vintena i tots ells estudien a l'escola Mare de Déu de Núria i l'institut Joan Triadú, tots dos centres situats a Ribes de Freser. En total s'han activat quatre busos que han recollit els alumnes a partir de la una del migdia.

La decisió s'ha pres arran de la reactivació de les precipitacions i la previsió que la cota de neu pugi a partir dels 1.200 metres, afectant així els pobles més alts de la Vall de Ribes. A primera hora de la tarda ja nevava a municipis com ara Toses o Setcases.
 

Problemes per circular per la collada de Toses aquest divendres. Foto: Josep Maria Montaner