Activada l'alerta per nevades intenses al Pirineu

Protecció Civil recomana molta prudència les pròximes hores i demà al matí en les zones afectades | Es preveu que la neu arribi a cotes baixes de les comarques gironines a primera hora d'aquest dilluns | L'organisme també activa l'avís per risc de fred

Nevada a la Vall de Boí, aquest diumenge
Nevada a la Vall de Boí, aquest diumenge | Marc Montaner
Redacció
15 de gener del 2017
Actualitzat el 16 de gener a les 8:59h
Protecció Civil ha activat l'alerta del pla NEUCAT per la intensificació de les nevades al Pirineu i Prepirineu i recomana molta prudència les properes hores i demà al matí per la possibilitat que les nevades puguin afectar també cotes baixes de les comarques de Girona (al voltant dels 300 metres). Al Pirineu en tot l'episodi es poden acumular més de 50 cm de neu nova per sobre de 1500 metres i més d'un metre per sobre dels 2000 metres. 

Avui, i a causa del fort vent, s'està produint el fenomen del torb que també s'incrementarà amb el reforç del vent les properes hores sobretot a cotes altes. Demà dilluns, al Pirineu Occidental durant el matí la cota pujarà transitòriament fins a situar-se al voltant dels 900 metres, i a partir de llavors tornarà a baixar fins a nevar a qualsevol cota.

A les comarques de Girona a tot el quadrant nord-est la cota de neu inicialment estarà entorn dels 300 metres, mentre que tendirà a pujar fins als 500m al centre de la jornada. El llindar representatiu que es pot superar a nivell de Catalunya és de 5 cm de gruix a cotes superiors a 600 metres. De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. 

Afectacions al trànsit 

Pel que fa a la mobilitat, el Servei Català de Trànsit informa que s'han registrat incidències viàries per la situació de meteorologia adversa d'aquest diumenge. A causa de la neu, dues vies resten tallades al trànsit; la BV-4031 a Castellar de N'hug per accedir a La Molina i la C-28 a Naut Aran d'accés al Port de la Bonaigua. A més, l'obligació de circular amb cadenes afecta a alguns trams d'11 vies. Es tracta, a la demarcació de Lleida, de la C-13, la C-28 i la C-147 a Esterri d'Àneu; de la C-142b a Naut Aran per accedir al Pla de Beret i la C-28 a Vielha cap a Vaquèira; de l'L-500 i l'L-501 a Vall de Boí per anar al Balneari de Boí i al Pla de l'Ermita, respectivament; de l'L-504 a Llavorsí en direcció Tavascan; de l'L-510 a Alins i de l'N-141 a Bossòst fins al Coll del Portillon. Cal recordar que a l'N-230 a Vielha està restringit el pas de vehicles articulatsen direcció Vilaller en ambdós sentits per neu o gel a la calçada.

A la demarcació de Girona, fins ara, només hi ha una via afectada per la neu amb l'ús obligatori de cadenes per circular, és l'N-260 a Planoles, a on des del quilòmetre 130 també està restringit el pas als vehicles pesants.

Prealerta del pla PROCICAT per vent

Pel que fa al vent, avui ha bufat de component nord al Pirineu, Prepirineu i punts de les comarques de Girona, sobretot a les cotes més altes. Per demà afectarà principalment al Pirineu i Prepirineu Occidental, Alt i Baix Empordà i la Noguera. La nit de dilluns a dimarts també bufarà a les comarques del terç est del país que anirà minvant durant el dia. El llindar representatiu que es pot superar a nivell de Catalunya és ratxa màxima de més de 90 km/h.

Degut a l'episodi de vent que s'ha de mantenir sobretot a les cotes altes, Protecció Civil recomana molta prudència en totes les activitats de muntanya, i desistir de l'activitat si ens podem posar en perill. També cal allunyar-se de zones boscoses o que hi hagi elements inestables que puguin caure pel vent.

Avís de risc per fred

El Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha fet arribar a tots els municipis afectats l'avís de fred que afectarà gairebé tot Catalunya el vespre, nit i matinada de dimarts a dimecres.

Segons l'organisme durant tot el dimarts la sensació de fred serà acusada, però no serà fins la tarda-nit, quan el vent afluxi, quan els termòmetres es desplomaran. A Das, la Cerdanya, el mercuri podria arribar als -14,4 ºC i a Barcelona als 0. Així mateix, apunta que l'episodi de fred podria continuar fins al divendres.