Els accidents dins del domicili: com els podem prevenir?

L'edat de la persona és un factor primordial, ja que determina, en bona part, la seva conducta i influeix en els accidents

Redacció
11 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:32h
En la nostra societat, en els diversos àmbits d’activitat de la nostra vida quotidiana, es poden presentar diferents situacions de risc que ens poden portar a patir un accident.

Els accidents en el lloc de treball, en el lleure, els accidents de trànsit… són potser els més coneguts però, darrerament, han augmentat de manera prou significativa els accidents dins dels domicilis.  Els avenços tecnològics que es van produint i implementant en les llars impliquen un augment dels riscos, sobretot atès el col·lectiu que hi està exposat (nens, gent gran…).

Gairebé tots els accidents domèstics es poden evitar, és per això que, per a reduir-ne el nombre i millorar la seguretat a les llars, cal prendre una actitud de prevenció augmentant, en les famílies, el coneixement de les circumstàncies que poden concórrer en aquests tipus d’accidents.

En l’accident, hi intervenen 3 elements:
- l’hoste (persona accidentada)
- l’agent (causa de l’accident)
- el medi (lloc en el qual es produeix l’accident).

L’edat de la persona  és un factor primordial, ja que determina, en bona part, la seva conducta i influeix en els accidents. La majoria dels adults són capaços de donar una resposta positiva davant d’una situació que comporti un risc (gran nombre d’experiències acumulades i, en general, capacitats físiques i psíquiques suficients per respondre a una situació de risc).

En canvi, hi ha certes edats en les quals s’és més vulnerable a patir accidents, és per això que hem de saber com actuar per prevenir-los. Aquests grups d’edat són:

- Els nadons i els nens petits, ja que durant els primers anys de vida, la seva seguretat depèn totalment de la família i de l’adequació de l’entorn a les seves necessitats.
Els nens, ja que no tenen experiència però si molta curiositat (volen assajar, comprendre, veure…), la qual cosa els porta a exposar-se a riscos dels quals no són encara conscients.
 

- Els joves, ja que creuen que mai els passarà res i tenen moltes ganes d’experimentar, la qual cosa fa que ells mateixos provoquin situacions de risc.
 

- La gent gran, ja que, tot i tenir prou experiència per evitar situacions de risc, poden tenir disminuïdes les capacitats física i psíquica per actuar correctament, la qual cosa els pot impedir donar una resposta ràpida en alguna situació de perill (menys equilibri, deficiències en la vista, menys reflexos, disminució de la memòria...). Les possibilitats i la gravetat dels accidents augmenta considerablement.
 

Teresita Franquesa
Diplomada d’infermeria