Les campanes de Santa Cecília de Molló sonaran de nou el 20 de novembre

S'han recollit els prop de 6.000 euros necessaris per renovar la maquinària

Redacció
07 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:36h
Santa Cecília de Molló
Santa Cecília de Molló | NacióRipollès
La Festa Major de Molló d'enguany serà molt especial perquè els veïns d'aquest municipi de la Vall de Camprodon podran tornar a sentir el repic de les tres campanes de l'església de Santa Cecília que fa un temps van emmudir per problemes tècnics. Després de l'estiu, l'Ajuntament i la parròquia de Santa Cecília van posar en marxa una campanya per aconseguir els prop de 6.000 euros que els feien falta per substituir la maquinària. A finals d'octubre, van respirar tranquils en veure que l'objectiu s'havia assolit, gràcies a les donacions i a la col·laboració de veïns i visitants. La inauguració serà el 20 de novembre, coincidint amb Santa Cecília, on es farà el primer repic de campanes de festa major. A partir de llavors també tocaran els tocs horaris de les 8 del matí a les 10 del vespre.

"Estem molt contents perquè pensàvem que costaria perquè són força diners", explica l'alcalde de Molló, Pep Coma. La campanya havia d'acabar a finals de setembre però es va allargar un mes més perquè no s'hi havia arribat. Finalment, però, ha estat possible. Els donatius que es van recollir a través del compte corrent i a la mateixa parròquia han estat el gruix més important tot i que també s'han fet activitats com ara un parell de visites guiades que van permetre recollir uns 600 euros.

L'alcalde ha subratllat que molts dels col·laboradors eren veïns i gent de segones residències, un col·lectiu que té la mala imatge de "voler canviar costums rurals" o de "no voler el soroll de les campanes" però que aquí han entès que és un patrimoni que calia recuperar. Segons Coma, alguns veïns li han transmès que tenen ganes de tornar-les a sentir perquè els "fan companyia" i perquè senten que forma part de la identitat del poble.

Les campanes actuals, pagades amb la collita de la trumfa

No és la primera vegada que Molló es bolca per recuperar el so de les campanes. Els anys cinquanta, es va destinar una part de la collita de la trumfa per pagar tres campanes noves que encara es conserven. Les que hi havia llavors, es van destruir durant la Guerra Civil. "Les van tirar daltabaix del campanar durant la retirada i també van cremar l'església", explica l'alcalde. Gairebé setanta anys després, una nova campanya col·lectiva permetrà recuperar aquest so.

Les campanes continuen en bon estat però el que falla és la maquinària, que ha quedat malmesa pel pas del temps. S'aprofitarà també per instal·lar un sistema telemàtic de manera que el rector, que també porta la parròquia de Camprodon, pugui activar les campanes a través del mòbil i sense necessitat d’anar fins al campanar.

Als anys 90 es va implantar un sistema automatitzat del toc de campanes però l’anterior rector el va deixar d’utilitzar en els últims anys perquè la instal·lació havia quedat malmesa en alguna ocasió per culpa d'algun llamp. Per evitar-ho, es va decidir desconnectar-ho i deixar de fer els tocs horaris de manera que fins fa uns cinc anys només es feien sonar per anunciar misses, defuncions, bateigs o la festa major. Des de fa un temps, però, que les campanes no poden ni tocar això perquè el sistema ha quedar rovellat.

Un cop s’hagi pogut fer la reparació, les campanes de l’església de Santa Cecília tornaran a fer els tocs horaris – de les 8 del matí a les 10 del vespre- i podran indicar la celebració d'un acte religiós o fins i tot per avisar a la població en casos d’emergència. Serà a partir del 20 de novembre, quan les campanes s'estrenaran amb un repic de festa major.