Ripoll defensa les obres a la resclosa del Pla que permetran restaurar la connectivitat dels rius Ter i Freser

La CUP ha qüestionat l'actuació, que compta amb el vistiplau de l'ACA, amb cartells per la ciutat

ACN Ripoll
20 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:30h
La construcció al marge del riu per facilitar als peixos la remuntada a la resclosa del Pla de Ripoll.
La construcció al marge del riu per facilitar als peixos la remuntada a la resclosa del Pla de Ripoll. | ACN Casademont L.
Les obres de l'antiga resclosa del Pla de Ripoll, on hi havia hagut una petita central hidroelèctrica de l'empresa Preparación Textil, continuen a bon ritme i es preveu que estiguin acabades a mitjans del mes que ve. Consisteixen en rebaixar l'altura de la resclosa, construïda fa més de cent anys, amb l'objectiu de recuperar la connexió dels rius Ter i Freser un cop ha caducat el permís de l'explotació hidroelèctrica.

Tal com s'estableix en aquests casos, és la mateixa empresa qui haurà d'assumir els 422.000 euros de l'obra. Aquest dimarts, el regidor i cap de l'àrea de Serveis al Territori, Joaquim Colomer, ha defensat la importància d'aquesta obra per la ciutat perquè reduirà la inundabilitat a la zona en cas d'aiguats. El consistori ha recordat que les obres compten amb el vistiplau de l'ACA i també del Consorci del Ter i ha lamentat les crítiques de la CUP al projecte. Aquesta formació, que va penjar cartells que qüestionaven la idoneïtat de les obres, ha estat multada per embrutar els carrers amb aquests fulletons , segons ha explicat el mateix regidor.

L'obra, que està previst que finalitzi a mitjans del mes que ve, consisteix en rebaixar l'antiga resclosa que l'empresa tèxtil va construir ara fa més de cent anys. Es va fer abans que hi hagués el pont del ferrocarrils però posterior als altres dos que hi ha a la zona. Precisament per això, no s'ha pogut enderrocar del tot la resclosa perquè podria desestabilitzar aquests infraestructures, tal com va recollir en un informe l'Agència Catalana de l'Aigua. És per això que a banda de rebaixar un metre i mig la resclosa també hi ha previst la protecció dels ponts. L'obra es fa amb materials propis dels rius excepte algunes pedres d’escullera que milloraran les condicions d’inundabilitat en cas d'aiguats.
 

La resclosa del Pla de Ripoll que està en obres Foto: ACN Casademont L.


El projecte es va aprovar definitivament l'octubre del 2015 i va ser exposat al públic sense rebre cap al·legació. El cost total és de 422.000 euros, que assumirà l'empresa Preparación Textil en concepte de restauració de l'entorn ara que ja ha caducat el permís de l'explotació elèctrica.

A nivell ambiental, l'Agència Catalana de l'Aigua va requerir que calia construir un connector ictícola –una escala de peixos- per tal que poguessin remuntar el curs del riu. Aquesta construcció s'ha fet al marge dret del riu. Des que van començar les obres, s'han fet dos rescats de peixos per part d'una empresa autoritzada.

Des de l'Ajuntament valoren molt positivament aquesta obra perquè permet reduir la inundabilitat del nucli urbà de Ripoll millorant la capacitat de desguàs sense que això suposi cap cost per les arques municipals perquè ho assumeix una empresa. Així mateix, permetrà retornar el cabal del riu als seus orígens.

La CUP ha qüestionat l'obra

El regidor i cap de l'àrea de Serveis al Territori, Joaquim Colomer, ha lamentat la polèmica que ha obert la CUP –formació a l'oposició- amb aquesta obra després de penjar cartells per la ciutat on es pregunten quins efectes ecològics hi haurà, si hi ha relació amb la urbanització de la zona del Pla i la instal·lació d'un Mercadona i qui assumirà les obres. També denunciaven que el consistori no ha informat als veïns sobre aquesta obra i els animen a anar al ple del pròxim dimarts per demanar explicacions. Colomer ha criticat que hagin volgut "fer polèmica d'on no n'hi ha amb titulars erronis i falsos" i ha explicat que el consistori ha multat la CUP per haver embrutat la ciutat amb aquests cartells tot incomplint les ordenances.