El cremallera de la Vall de Núria rep més de 120.000 viatgers a l'estiu

La xifra significa un 12% més de visitants durant la temporada d’estiu respecte el 2015 | El conseller de Territori i Sostenibilitat es compromet a doblar la inversió destinada fins ara a parcs naturals en els pressupostos de l’any vinent

Redacció
01 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:54h
Tren Cremallera de Vall de Núria
Tren Cremallera de Vall de Núria | Adrià Costa
El tren cremallera de la Vall de Núria ha tancat la temporada d’estiu amb bons resultats. Concretament ha rebut un 12% més de passatgers, passant dels 107.623 usuaris registrats l’any passat als 120.741 d’enguany. Destaca també l’augment de fins al 61% dels usuaris en l’oferta complementària, com és el parc lúdic o el servei de guies. Són dades que ha donat a conèixer aquest dijous el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, coincidint amb la celebració de la festivitat de Sant Gil.

El conseller ha valorat molt positivament aquestes xifres tot dient que s’estan fent esforços juntament amb Ferrocarrils de la Generalitat per desestacionalitzar cada cop més l’oferta turística. Referent al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el titular de Territori ha afirmat que és una de les “joies” del país i que per això cal destinar-hi els recursos necessaris per a una bona gestió. En aquest sentit, s’ha compromès a doblar la inversió destinada fins ara a parcs naturals en el pressuposto del 2017, tal com es preveia en el d’enguany, per revertir els efectes de les retallades dels últims anys.

El conseller, acompanyat del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, ha fet balanç de l’activitat d’estiu a les estacions gestionades per l’operador de la Generalitat. En el cas de la Vall de Núria, els passatgers del cremallera s’han incrementat un 12% i els usuaris d’activitats complementàries com el parc lúdic, els guies o el telecabina, en un 60,7% (són dades des de l’1 de maig fins a finals d’agost).

Pel que fa a La Molina, els seus visitants estiuencs (des del 4 de juny fins a finals d’agost) han augmentat un 12,7% enguany amb serveis com ara el telecabina o el Bike Park arribant fins als 37.446 d’usuaris mentre que l’any anterior havien estat 33.211. I en el cas del telecadira de Vallter 2000, l’han fet servir 5.138 persones aquest estiu (des del 23 de juliol fins a finals d’agost), un 67,7% més que en el mateix període del 2015 quan la xifra total va ser de 3.064 usuaris.
 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricart Font. Foto: ACN


La força del territori en la gestió del parc de les capçaleres del Ter i el Freser

El conseller ha visitat l’estació de muntanya de Vall de Núria per assistir als actes de la festivitat de Sant Gil al municipi de Queralbs (Ripollès). Precisament aquest poble és un dels que formen part del Parc Natural de les Capçaleres del Ter del Freser, juntament amb Planoles, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, sumant una extensió de 14.750 hectàrees.

El conseller s’ha referit a la constitució de la junta rectora d'aquest parc dimarts passat amb dos terços de representació territorial. Dels 24 vocals, un terç són de la Generalitat mentre que la resta corresponen als municipis i “a les entitats que representen els usos agrícoles, ramaders, cinegètics i turístics” que acull el parc, ha precisat el conseller. I ha assegurat que des del Govern es considera “bàsic que qui tingui més influència als parcs naturals sigui el mateix territori”.

Recuperar la inversió als parcs naturals

El titular de Territori i Sostenibilitat ha elogiat els parcs naturals tot dient que són “la joia de la corona del país” i ha reivindicat la necessitat de dotar-los dels recursos necessaris per poder posar en valor aquest patrimoni. En aquest sentit, ha expressat el compromís del Govern de doblar la partida que fins ara s'havien destinat als parcs naturals en els pressupostos de l'any que ve. Un increment que ja es preveia en els pressupostos d'aquest 2016 que no van aconseguir ser aprovats. Segons ha dit, cal recuperar i “posar al dia” els parcs, un dels “més maltractats” durant les retallades dels últims anys, per situar-se de nou a nivells del 2010.

Per altra banda, també ha subratllat el paper d’aquests espais naturals per generar més riquesa al territori i ha recordat que per cada euro que s’hi inverteix, hi ha un retorn econòmic de i social de 9 euros.

Sant Gil, patró dels pastors
 

Foto de les autoritats que han assistit a la festivitat de Sant Vil al santuari de la Vall de Núria. Foto: ACN


Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu i l’iniciador de la devoció, al segle VIII, a l’actual Patrona de la Diòcesi, la Mare de Déu de Núria. És per això que els pastors celebren la seva festa al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Verge productes del seu bestiar, com ara llana, llet o mantega. Les celebracions van començar ahir amb la processó de torxes i el ball de nit. L’acte litúrgic d’aquest dijous ha estat presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.

A banda del conseller de Territori, Josep Rull, també s’ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila; del secretari d’Infraestuctures i Mobilitat, Ricard Font; el director general de Polítiques Ambientals i Biodiversitat, Ferran Miralles; el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i alcaldes de municipis com ara Ribes de Freser o Queralbs.