Els directors de l'Olla de Núria parlen de la cursa del proper cap de setmana

La desena edició de la prova del Ripollès arriba els propers 9 i 10 de juliol | NacióMuntanya parla amb els cinc directors que organitzen els diferents actes del cap de setmana a Vall de Núria

Els cinc directors de la prova del Ripollès
Els cinc directors de la prova del Ripollès | Josep Maria Montaner
07 de juliol del 2016
Actualitzat a la 13:00h
Aquest proper cap de setmana arriba la desena edició de l’Olla de Núria, amb novetats importants i una gran resposta de participació. La cursa del Ripollès es consolida en el calendari com una de les més esperades per part del col•lectiu de les proves per muntanya. Enguany, es compta amb la tradicional Olla de Núria (21,5km), que tindrà un recorregut a la inversa respecte a les anteriors edicions; amb l’Olla Vertical, novetat en aquest 2016; i amb les curses infantils: l’Olleta i l’Olla Júnior. 

NacióMuntanya ha pogut parlar amb els 5 directors de l’esdeveniment: Jordi Godayol, Josep Bisquert i Imma Franquesa, codirectors de l’Olla de Núria, Jordi Sales, director de les curses infantils i Roger Molist, director de la nova Olla Vertical. Mentre ultimen els detalls a Santa Eugènia de Berga, expressen les seves sensacions una setmana abans de la disputa de la gran prova que tenen entre mans.

L’Olla, una cursa amb molta demanda

Les 700 inscripcions per l’Olla de Núria clàssica es van exhaurir en menys d’una hora, i aquest és un fet que satisfà molt als directors. “De fet, es pot comprovar que actualment es fan moltíssimes curses, cada cop més, però penso que n’hi ha que ja són clàssiques i que molts corredors les tenen fixades al seu calendari i aposten per elles per anar-hi cada any, i aquesta és la principal raó de la demanda que tenim. Estem molt contents que la gent segueixi apostant any rere any per l’Olla, ja que hi ha molta gent que repeteix” comentava Josep Bisquert. El codirector també destacava la participació de gent d’arreu de l’Estat i alguns estrangers a la cursa, com alguns francesos o fins i tot americans.

Malgrat la rapidesa de l’exhauriment de les places, l’organització no es planteja l’ampliació de les inscripcions disponibles en futures edicions. “Impossible”, explicava Bisquert, “i més ara que la zona per la qual fem la cursa és Parc Natural. Per aquest fet i també per la dificultat que suposa portar a més de 700 corredors a unes alçades properes als 3.000 metres, no ens la volem jugar en termes de seguretat dels participants.” Per definir l’evolució de l’Olla de Núria en aquests 10 anys, Imma Franquesa feia servir la paraula “exponencial”, i és que ha crescut moltíssim des dels aproximadament 100 participants que van prendre-hi part en la primera edició.

Un nou recorregut amb punts clau diferents

Enguany i com a celebració dels 10 anys de la prova, s’inverteix el recorregut respecte a les anteriors edicions, mantenint el desnivell total però repartit de manera diferent. “L’última pujada del Coll de Finestrelles fins al Puigmal serà determinant, i el que no sàpiga reservar les forces fins a la part final patirà moltíssim” puntualitzava Jordi Godayol. Altres punts clau del nou recorregut podran ser també la primera pujada fins al Pic de Fontnegra, l’ascensió al Pic d’Eina a l’Equador i, sobretot, l’última baixada del Puigmal fins a Núria, on qui tingui més cames per fer-la de manera ràpida, serà qui s’emporti la cursa.
 

D'esquerra a dreta: Jordi Godayol, Josep Bisquert, Imma Franquesa, Roger Molist i Jordi Sales. Foto: Josep Maria Montaner


Algun dels noms destacats que podien avançar els organitzadors eren els de Marta Garcia, guanyadora de l’any passat, Marta Riba, Tina Bes, Oihana Kortaza o l’americana Hillary Allen en categoria femenina. Laura Orgué també està pendent de la seva recuperació de la lesió per decidir si disputa l’Olla clàssica o la vertical. En nois, Marc Pinsach, guanyador en quatre ocasions seguides, els germans Oriol i Nil Cardona, Agustí Roc, Jessed Hernández (a la vertical) o Joan Freixa són alguns dels atletes que hi prendran part. Cal destacar també la presència de Jose Antonio De Pablo “Depa” com a speaker de l’Olla i com a participant de la vertical.

Més de la meitat dels corredors que hi participen, però, no estan federats en l’esport per muntanya, una dada molt curiosa que ens donen els organitzadors. En aquests termes, han remarcat la importància de formar part d’alguna federació per tal d’evitar problemes en cas de possibles accidents o rescats en els quals, si no hi ha una assegurança per al corredor, s’han de pagar els costos.

L’Olla Vertical es presenta amb més d’un centenar d’inscrits

La principal novetat de la celebració del 10è aniversari és la creació de l’Olla Vertical, que de moment compta amb poc més d’un centenar d’inscrits. Aquesta prova es farà el dissabte i el seu director, Roger Molist, valora positivament la resposta dels participants que hi haurà. “Serà un recorregut molt exigent, una bogeria, però coherent. Tindrà vistes espectaculars i en alguns trams canals estretes i passos gairebé impossibles” explicava el director. El nou circuit ha estat ideat per un gran coneixedor del territori, Pep Hubach, i s’espera que agradi molt als participants i que pugui seguir creixent en futures edicions.

L’Olleta i l’Olla Júnior espera més participants d’última hora

Pel que fa a les curses infantils, l’Olleta i l’Olla Júnior, es manté el nombre d’inscrits en gairebé un centenar i des de l’organització de les proves, dirigida per Jordi Sales, s’espera que el mateix dia de la cursa el nombre de participants s’incrementi. “Permetre les inscripcions el mateix dia de les proves és positiu, ja que els més joves encara potser no tenen la capacitat d’anticipar-se i a molts els hi venen les ganes de córrer aquell mateix dia” explicava Sales. Els recorreguts tant de l’Olleta –destinada a nens i nenes de 4 a 15 anys- com de l’Olla Júnior –entre 16 i 18 anys- seran els mateixos que en anteriors edicions. 

Un conjunt de xerrades a l’Olla Càpsules

També com a motiu especial de la celebració dels 10 anys de l’Olla, es farà l’Olla Càpsules, el dissabte 9 de juliol de 16h a 18h, una jornada de xerrades tècniques a càrrec d’especialistes en diferents àmbits. Es farà una xerrada sobre medi ambient, per donar a conèixer als corredors com comportar-se dins d’espais naturals protegits, així com una altra sobre prevenció de lesions. Edu Mercader, fisioterapeuta i psicoimmunòleg, parlarà sobre alimentació i suplementació i també es presentaran els resultats d’un estudi que es va fer l’any passat per part de la Universitat de Vic sobre l’efecte que tenen les curses de llarga distància en el corredor.

Des de l’organització també comentaven que per celebrar aquest 10è aniversari s’han incrementat els premis als guanyadors. De fet, el premi per als primers classificats masculins i femenines serà de 1.500€, una xifra a la qual poques curses arriben. També van acabar destacant que aquest serà el segon any que ompliran l’hotel de Vall de Núria íntegrament amb participants de la competició, i van valorar i agrair l’esforç de la setantena de voluntaris, majoritàriament de la Unió Excursionista de Vic, que fan possible any rere any que es disputi l’Olla.

NacióMuntanya farà el seguiment en directe de la cursa, el proper cap de setmana des de Vall de Núria.
 

L'equip de directors fa possible la desena Olla de Núria. Foto: Josep Maria Montaner