El Gran Wyoming rep a Ribes de Freser el premi Gollut a la seva trajectòria

Hi presenta el documental "No estem sols" que ha produït per al director Pere Joan Ventura

El Gran Wyoming, productor de «No estem sols»
El Gran Wyoming, productor de «No estem sols» | Ignacio Tudela
Jordi Remolins
24 de juny del 2016
La tercera edició del Festival Gollut que organitza els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, premia aquest dissabte a José Miguel Monzón Navarro, més conegut com El Gran Wyoming, per la seva trajectòria. Serà a les set de la tarda quan el presentador, actor, periodista i músic entre moltes altres dedicacions, presenti la pel·lícula No estem sols de Pere Joan Ventura. Aquest serà el moment àlgid de la present edició que es clausurarà diumenge.

La seva presència no és gratuïta. Monzón ha produït juntament amb el veterà cineasta català Pere Portavella, aquest documental que explica a peu de carrer la rebel·lió ciutadana a ciutats com Barcelona, Gijón, Madrid, Sevilla o València, per part de moviments socials apareguts de forma espontània en tant que contrapunt a la peculiar democràcia que hem adoptat com a forma de govern. Acabada la projecció el mateix Wyoming, el director de la pel·lícula i el públic, debatran sobre el seu contingut.

El Gran Wyoming va néixer a Madrid fa seixanta-un anys. Tot i estar llicenciat en la carrera de medicina, va deixar l'ofici per dedicar els seus esforços a l'espectacle. Inicialment va dedicar-se a la música, a rebuf de la "movida madrileña", però ben aviat va treure el cap a televisió. La seva tasca com a presentador a Silencio se juega (1981) va ser la primera de diverses feines.

El Peor Programa de la Semana va tenir gran repercussió quan va ser retirat de la graella perquè volia entrevistar a Quim Monzó, després que el programa Persones Humanes on l'escriptor català participava a TV3, dirigit per Miquel Calçada, ironitzés sobre la família reial i la infanta Helena. Més tard va arribar Caiga quien Caiga, pel qual va rebre guardons com l'Ondas o el TP de Oro, i La Azotea de Wyoming, de curta durada. Ara fa deu anys que presenta El Intermedio a la Sexta, on exerceix com a flagel·lador dels partits de dretes, dels corruptes i la premsa que voreja l'ultra conservadorisme nacionalcatolicista.

Cinematogràficament ha participat en pel·lícules com La marrana, El día de la bestia, Torrente, El oro de Moscú, Vivancos 3 o Muertos de risa entre d'altres. En aquest film d'Àlex de la Iglesia protagonitzava juntament amb Santiago Segura a un duet còmic que vivia l'èxit, el fracàs i la condemna de viure lligat a un company amb qui no se suporten.

També ha publicat diversos llibres, un parell de discos i ha guanyat nombrosos premis, al qual ara s'hi afegirà aquest reconeixement a la seva trajectòria.