El Clownia 3.0 encén motors a Sant Joan de les Abadesses

Tres dies de música, circ i activitats en el festival que organitzen de nou els Txarango

Jordi Remolins
23 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:19h
Tomeu Penya, referent musical popular balear, tocarà dissabte al matí de franc
Tomeu Penya, referent musical popular balear, tocarà dissabte al matí de franc | NacióDigital
Auxili. No, aquest no és el crit de cap melòman, ni d'un rocker escapant de Sant Joan davant del desembarcament de bandes adeptes a l'heterogènia escena del mestissatge. Auxili és el nom del primer grup que aquest dijous al vespre obrirà foc de la versió 3.0 del Festival Clownia. Serà a quarts de deu de la nit a la plaça Major, l'escenari gratuït i més popular d'una trobada que aquest any es perllongarà fins dissabte a la nit.

Tres escenaris tornaran a absorbir la veritable essència del Clownia, que es concentrarà de nou en la música i el circ, plasmant la idea que els membres de Txarango van tenir abans d'arrencar-ne la primera edició ara fa dos anys. El nombrós públic de les dues anteriors, i la manca d'incidències malgrat els milers de joves que van envair la població, fa pensar que enguany es repetiran les bones percepcions.

A banda dels Auxili, una formació de reggae, rap i ska combatiu d'arrels valencianes, aquest dijous també actuaran Pepet i Marieta, altre cop amb reggae, ska i rumba com a denominadors comuns, els Albercocks versionant cançons Disney, i els japonesos Caribbean Dandy, explotant el seu especial sound system. També hi haurà correfoc amb les Diablesses.

La gratuïtat de la plaça Major acollirà a grups com Nyandú i Hora del Joglar divendres al migdia. Els escenaris que hi ha a la carretera d'Ogassa veuran passar a Animal, l'actor Pepe Viyuela, Marabunta, els també japonesos Tex & Sun Flower Seed, l'iborenc Tiken Jah Fakoli, Els Catarres, Doctor Prats, els navarresos Vendetta, i Dj Txako, per conformar la segona jornada de Clownia.

El darrer dia de festival arrencarà amb un dels plats forts. Amb gairebé setanta anys Tomeu Penya actuarà a les onze a la plaça Major. El secundaran els Séptimo A. A la tarda el reggae per xics de The Pengüins, les cançons familiars de Com a Casa, Falciots Ninja, Circ Vermut, els ugandesos Cor Safari, els anglesos Will and the People, Buhos, els valencians La Raíz, Ítaca Band, Brams, DjOgt, tancaran una cita on teòricament no es veurà als Txarango sobre l'escenari. Tampoc hi haurà presència musical ripollesa, tot i haver-hi grups que circulen pels camins que interseccionen amb el Clownia.

Sí que hi serà l'Associació d'Arts del Circ del Ripollès, Cercacirc, i el Laboratori d'Art de Daniela Peñalva o les accions amb foc de Shaun Forde, tots dos establerts des de ja fa alguns anys a Sant Joan de les Abadesses. Marc Costa, espais d'auto maquillatge i d'experimentació, joc lliure i jocs de carrer, a banda d'un espai de consciència, amb tallers, xerrades i murals que comptaran amb la presència de diverses entitats, plataformes i col·lectius, com Stop Mare Mortum, Pallassos en Rebeldía i Rumba a Gaza, entre d'altres.

El Clown tornarà a ser la moneda dins del recinte del festival, on diversos "food trucks" oferiran menjar i begudes. Una zona d'acampada, dutxes, serveis, càrrega de mòbils, i presència de globus aerostàtics, contribuiran a subvertir de nou Sant Joan de les Abadesses, en una població anomenada Clownia.