Una nena amb caca a la boca per conscienciar els amos de gossos a Campdevànol

Forma part de la darrera campanya per fomentar la recollida d'excrements dels animals en llocs públics

El cartell que hi ha a la plaça de la Mainada de Campdevànol
El cartell que hi ha a la plaça de la Mainada de Campdevànol | Jordi Remolins
Jordi Remolins
06 de juny del 2016
Actualitzat el 07 de juny a les 0:10h
Una nena de pocs anys asseguda a terra amb la boca i les mans empastifades d'una caca de gos que té al davant, és la protagonista del cartell de la darrera i agressiva campanya de l'Ajuntament de Campdevànol per conscienciar als amos d'animals. No és la primera ni serà l'última que promou el consistori, però sí que està sent una de les més comentades per la contundència de la imatge, ratllant la coprofàgia.

"Que el teu gos es cagui a casa teva és cosa teva. I si no la vols recollir, no ho facis. Però als carrers de Campdevànol, és cosa de tots. Fora de casa, sigues cívic, recull les caques del teu gos i deixa-les on toca" diu el text que acompanya el cartell. L'alcalde Joan Manso explica que no s'ha observat cap augment en l'incivisme dels amos de gossos, però que en tot cas segueixen produint-se casos de persones que no recullen les defecacions. Per això han volgut remoure consciències "amb una campanya diferent". L'ajuntament va encarregar-la a una empresa de disseny gràfic que ha estat la responsable de la impactant imatge.

L'ordenança de tinença d'animals de Campdevànol estableix multes fins a 450 euros per als infractors. La quantitat varia segons diferents paràmetres, com ara la intencionalitat, la reiteració, els perjudicis, la reincidència o la transcendència social. Les infraccions lleus són sancionades fins a 150 euros, les greus fins a 300 i les molt greus fins a 450. El capítol dedicat a les dejeccions a la via pública especifica que els posseïdors d'animals han d'adoptar mesures "per no embrutar les vies o espais públics i evitar les miccions en les façanes". Els excrements s'han de retirar de forma "immediata i convenient, netejant, si fos necessària, la part de la via, espai públic o mobiliari que hagués resultat afectat". En cas d'infracció, els agents municipals poden requerir al propietari perquè "procedeixi a retirar les dejeccions". La regidora  de barris i primera tinent d'alcalde Dolors Costa, afirma que l'equip de govern treballa per introduir una nova ordenança que s'ajusti a llei per aprovar-la en el proper plenari.

La campanya de l'ajuntament campdevanolenc per eradicar les pràctiques incíviques entre propietaris de gossos comptarà també amb la presència d'un superheroi que sortirà al carrer. L'han anomenat SAC, inicials de Super Anti Caques. Dijous anirà a la llar d'infants i a l'escola Pirineu, per fer-hi pedagogia. La seva primera aparició pública serà en el decurs de la Festa Major Infantil que se celebrarà el proper cap de setmana al municipi. A més es repartiran cinc mil flyers per arribar a la resta de la població.

Diferents pobles de la comarca han dedicat esforços per acostumar als propietaris d'animals a retirar-ne les caques. Alguns, com Ribes de Freser o Ripoll han amenaçat d'analitzar l'ADN de les femtes per tal de localitzar-ne els infractors. Després de mesos des d'aquest avís, a Ripoll encara no s'ha dut a terme, per la dificultat i el cost que suposa realitzar aquesta mena d'investigacions.