Tres nenes, víctimes d'abusos sexuals al Ripollès durant el 2015

També s'han doblat el nombre de maltractaments a gent gran per part dels seus familiars

Jordi Remolins
26 de maig del 2016
Actualitzat el 27 de maig a les 16:06h
Tres nenes menors d'edat han patit abusos sexuals durant 2015, segons la memòria que ha fet pública el Consorci de Benestar Social del Ripollès. És una de les dades més colpidores d'un estudi, i que no solen fer-se públiques en el moment que passen. El treball recull també trenta-nou casos de maltractament infantil per part dels seus pares, i quatre casos de violència dels fills cap als seus pares. La violència contra la dona segueix sent la què registra un major nombre de casos. S'ha xifrat en vuitanta-sis, per part de la mateixa parella.

Les agressions en el si familiar han enregistrat també dotze casos de maltractaments a gent gran per part dels seus familiars. Aquesta xifra duplica a bastament la de 2014, on només se n'havien comptabilitzat cinc. En tot cas el Consorci considera que no hi ha hagut un repunt sinó que l'eficàcia dels protocols que fa anys no existien, ha ajudat a detectar situacions que possiblement ja es produïen en el passat. A banda de la violència física també se n'ha detectat de psicològica. Els casos de fills que acullen els seus pares a casa per cuidar-los i de pas garantir-se una ajuda econòmica, ha esdevingut habitual, i preocupa perquè sovint la gent gran no té ateses les necessitats bàsiques.

També han augmentat les ajudes per combatre la pobresa energètica, que van ser d'un 72 %. Dels 5.961 euros que s'hi van destinar el 2014 s'ha passat a 10.256, per pagar factures del butà, electricitat, gas i també l'aigua. Pel que fa a l'àmbit de l'exclusió social el Consorci, Creu Roja i Càritas van repartir 360 ajudes per alimentació en espècies, i 180 ajudes econòmiques en concepte de beques menjador i ajuts d'urgència. L'habitatge també ha rebut el suport del Servei d'Ofideute del Ripollès, mediant amb els bancs. S'hi van atendre catorze famílies per fer front als deutes hipotecaris, quatre de les quals van acabar amb dació total, quatre més amb dació per lloguer social, cinc refinançaments i una subhasta.

Un miler de nuclis familiars han rebut l'ajuda del Consorci, una xifra que es manté respecte a exercicis anteriors. Quinze persones hi han aconseguit feina en brigades municipals i boscos. En canvi han disminuït els infants atesos en situació de risc, que han estat 353 respecte als 367 de 2014. Majoritàriament ho han estat per casos moderats o lleus, enfront d'un 8,8% de greus.

Un total de 1.140 persones tenen un grau de dependència reconegut. És un 4,5% de la població ripollesa, i majoritàriament tenen més de setanta-cinc anys. El fet que la població segueixi sense regenerar-se i envellint, amb l'índex d'immigració més baix de Catalunya, juga en contra d'aquesta xifra segons el mateix Consorci, que considera que la comarca no resulta "atractiva ni en l'àmbit econòmic ni laboral". La despesa d'aquest ens va ser d'1,6 milions d'euros, aportats en un 68% per la Generalitat, el 22% pels dinou ajuntaments, un 7% pels usuaris, un 2% per la Diputació de Girona, i l'1% restant pel Consell Comarcal.