El futur de les estacions de la Molina i Masella, segons el Pla Director que promou el Govern

El Govern proposa que el Pla Director Urbanístic de les estacions d’esquí de la Molina i Masella delimiti un únic espai amb normativa urbanística pròpia i regulació específica per al sòl que hi està inclòs | El Pla afecta els termes municipals de Toses, Das, Urús, Alp, Bagà i Castellar de n’Hug

L'estació de Masella, vista aquesta tarda des de Prullans
L'estació de Masella, vista aquesta tarda des de Prullans | Jordi Pardinilla
Jordi Pardinilla
20 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:47h
El dibuix de la nova estació d’esquí la Molina-Masella, si més no la proposta de creixement que queda recollit en el Pla Director Urbanístic (PDU) de les estacions d’esquí i que promou la Generalitat, suposa l’ampliació del complex amb noves pistes, nous remuntadors, nous edificis de serveis, noves àrees comercials i residencials i nous aparcaments, entre altres iniciatives. El document recull, de forma resumida, els projectes que es proposen per convertir els dos complexos hivernals en un “domini esquiable únic que englobi les estacions de la Molina i Masella”. Diu el Pla que és “la voluntat d’oferir un producte comercial, esportiu i turístic de major envergadura, que complementi l’oferta de cadascuna de les estacions i les mantingui, en conjunt, entre els 50 dominis esquiables més importants del món”. A grans trets, el projecte va ser presentat als ajuntaments el mes de novembre de l’any 2014. El Pla Director Urbanístic, redactat ara, i que és pot consultar, és de febrer del 2016.

Model urbanístic 
La Generalitat defensa la redacció del Pla Director amb el fet de poder comptar “amb un instrument de planejament estratègic i supramunicipal” que, segons el departament de Territori i Sostenibilitat “permetrà actuar amb una visió global de tot el territori comprès en el domini esquiable”. Més endavant, especifica que el Pla delimita “un únic espai amb normativa urbanística pròpia i regulació específica per al sòl que hi està inclòs”. Diu el Pla: “fins ara, cada nova inversió o millora a realitzar comportava l’inici d’un nou expedient adaptat al planejament de cada municipi, amb la parcialitat i els temps de tramitació que això comporta. Una vegada aprovat el PDU, aquest ja preveurà totes les inversions a realitzar en el seu horitzó temporal, planificades tenint en compte la globalitat del domini esquiable i acompanyades dels seus projectes. Per tant, només caldrà la preceptiva llicència municipal per dur-les a terme”.

Das vol que la Generalitat n’informi als veïns
L’Ajuntament de Das va demanar a la Generalitat, fa uns dies, que s’informés als veïns dels propòsits del Pla Director Urbanístic. Aquesta reunió, convocada per aquest dissabte, estarà presidida pel director general d’Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra. L’acte, que inicialment estava previst pels veïns de Das, s’ha convertit en un acte públic, obert a la resta dels veïns dels municipis afectats per la proposta del Pla que són: Toses (Ripollès), Das, Urús i Alp (Cerdanya) i Castellar de n’Hug i Bagà (Berguedà).

Un domini esquiable important
Les estacions de La Molina i Masella formen un dels dominis esquiables més grans dels Pirineus, amb 135 km i 908 canons de neu. L’accés al conjunt de 118 pistes es fa a través d’una xarxa de 32 remuntadors, que tenen capacitat p ara transportar 41.180 esquiadors/hora. Ambdues estacions sumen 10 escoles d’esquí, que donen feina a 520 professors.
Per donar una idea de l’activitat directa i indirecta que mouen les estacions d’esquí, cal dir que La Molina i Masella compten amb 23 establiments d’allotjament, amb 3.771 places situades a peu d’estacions, i 14.046 places més en la seva àrea d’influència. Durant la temporada 2013-2014, La Molina i Masella van vendre 668.847 forfaits (dies/esquí), amb una facturació conjunta per forfets de 12.630.000 euros, segons les dades facilitades pel departament.

Noves pistes, nous remuntadors, noves àrees comercials i residencials
El Pla Director dibuixa tres escenaris diferents per a les estacions. Els dos primers (un dels quals sense el PDU), preveu un creixement nul per a les dues empreses. El tercer, amb el PDU, marca un creixement intensiu, inclou les instal·lacions necessàries per a una hipotètica celebració dels Jocs d'Hivern i parla de noves pistes als prats del Puigllançada i Alabaus a la Molina. I als prats de la Tosa i pleta de Das a Masella. En relació a la desestacionalització, el document diu textualment que “les previsions i la regulació del sòl no urbanitzable ha de ser prou flexible per preveure la implantació de noves activitats, amb els requeriments ambientals que pertoqui, no relacionades amb la neu (equipaments, comercials, residencials-hotelers, etc.) que generi activitat durant els mesos d’estiu”.

El Pla parla, a trets generals, de recuperar el telecabina entre l’estació de tren i l’aparcament de Font Canaleta; la recuperació de les pistes d’esquí que arriben fins a l’estació del tren a la Molina; fomentar l’accés per Coll de Pal (garantint la vialitat de la BV-4024, amb la implantació d’algunes millores per evitar congestes, l’aplicació de mitjans neteja-neus i la implantació de plans i protocols de seguretat); la construcció o finalització del telecadira de Coll de Pal; la millora i ampliació del refugi niu de l’Àliga; un nou aparcament a Coll de Pal; nous edificis a la pista llarga per a l’escola d’esquí i per a ludoteca infantil; l’adequació de l’antiga clínica Joan Anton Samaranch per a habitatge de treballadors; l’adequació i atorgament d’usos a l’edifici i magatzem de Bonasort; la remodelació per encabir màquines i modernitzar el taller de l’hangar de màquines de Montana; l’ampliació de l’edifici Costa Rasa per destinar-lo a magatzem i taller i habilitar una nova estació intermèdia a la zona del Clotar, a Masella, amb la construcció d’un aparcament i dos telecabines (fins al pla de Masella i fins a la pleta de Das). A llarg termini aquesta estació podria connectar-se, a través d’un nou telecabina amb un nou aparcament al costat de la C-162, por el nucli urbà d’Alp. El document de la Generalitat afirma que “aquesta és una actuació amb un cost econòmic molt important i amb possibles afeccions ambientals i paisatgístiques significatives, especialment les explanades per aparcament i el telecabina”.

També destaca el Pla altres actuacions en l’àmbit de Masella com ara la millora de l’aparcament de Coma Oriola; nou edifici per a garatge de màquines; la millora i ampliació de l’edifici de tallers i sala de màquines; l’adequació, ampliació i millora dels edificis bar-refugi del cap del bosc i Coma Oriola; nou edifici de serveis a la Pia i la Pleta i l’adequació, ampliació i millora de l’edifici principal de serveis del Pla de Masella.