Armand Escandell debuta literàriament amb «Thànatos»

Conté onze relats amb la mort com a denominador comú

Jordi Remolins
11 de maig del 2016
Actualitzat a les 22:52h
Armand Escandell i el seu llibre
Armand Escandell i el seu llibre | Jordi Remolins
El nexe argumental de Thànatos és la mort. En cadascun dels onze contes que en formen part hi acaba morint algú, o bé hi té un paper predominant. A Armand Escandell sempre li ha agradat escriure, però fins ara el coneixíem sobretot per la seva afició a la pintura. De fet forma part del col·lectiu Artpirineus, juntament amb altres vint-i-un artistes plàstics, que practiquen l'escultura, la fotografia o la mateixa pintura entre altres disciplines.

Professionalment Escandell treballa com professor de secundària a l'Institut Abat Oliba de Ripoll. Des de fa més de vint-i-cinc anys que hi viu, tot i que no hi va néixer. Ho va fer a Es Castell, a l'extrem més oriental de l'illa de Menorca, des d'on afirmen que es veu el primer sol de tot l'estat espanyol. A partir de 1983 es va traslladar a la península, per estudiar Belles Arts a Barcelona primer, i per exercir com a professor a Sabadell durant dos anys, abans que el 1990 s'establís a Ripoll, on havia aconseguit plaça per a ensenyar-hi.

Va ser arran de la convocatòria del penúltim concurs de Relats Eròtics de l'editorial santjoanina Neurosi, que Escandell va decidir presentar-s'hi. Com a resultat va quedar-hi finalista, posició que va repetir en la darrera edició.
 

 

Per Escandell publicar el recull és "tota una responsabilitat". Primer s'ho va rumiar, va deixar-los llegir a persones de confiança, i un cop li van donar l'opinió va tirar el llibre endavant. Els contes que s'ubiquen en espais urbans solen concentrar-se en la figura del fracàs, dels perdedors, dels bevedors i del pessimisme. En canvi els que transcorren en paisatges rurals són molt més bucòlics i plàcids. La meitat dels contes que formen part de Thànatos ja els tenia escrits, alguns des de feia trenta anys. La resta provenen d'apunts i idees que va refer. Inicialment n'ha publicat cent cinquanta exemplars, que ha completat amb una segona tirada de cent unitats més.

Divendres vinent Escandell serà al seu poble d'origen. La primera notícia del web municipal d'aquest municipi balear de poc més de 7.600 habitants és precisament la presentació de Thànatos a la sala de plens de l'ajuntament d'Es Castell. Serà a les vuit del vespre, amb la professora d'EGB i fotògrafa Teresa Santacana com a mestra de cerimònies.

En el futur Escandell afirma que publicarà nous relats, probablement amb l'erotisme substituint la mort com a columna vertebral. També assenyala que comença a treballar en diversos fragments d'una novel·la. Estarem al cas de la lluita interna entre l'escriptor i el pintor que porta dins seu. De moment a Thànatos comparteixen espai: els contes a l'interior i una de les seves impactants obres com a portada.