Ripoll vol desencallar el polígon de Rocafiguera amb polítiques de lloguer just

Demana al "banc dolent" la gestió de naus industrials i locals comercials embargats | L'alcalde Jordi Munell qualifica la iniciativa de pionera i ho compara socialment amb el dret a l'habitatge

Jordi Remolins
03 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:10h
El polígon de Rocafiguera de Ripoll
El polígon de Rocafiguera de Ripoll | Arxiu Nació Ripollès
La inactivitat que pateix el polígon de Rocafiguera podria solucionar-se en cas que tiri endavant una original proposta de l'equip de govern de Ripoll. La van presentar en el darrer plenari municipal com a iniciativa que l'alcalde Jordi Munell va qualificar de "pionera". Es tracta d'una moció a través de la qual demana a la SAREB (Societat de gestió d'Actius procedents de la REestructuració Bancària) més conegut com a "banc dolent", el traspàs a l'ajuntament de la gestió de naus industrials i locals comercials que hi ha en el terme municipal.

Per aconseguir-ho l'ajuntament es basa en una llei (la 24/2015) del 29 de juliol de l'any passat que dóna competències a l'administració per resoldre la cessió obligatòria d'habitatges per un període de tres anys a fi d'utilitzar-los com a fons d'habitatges de lloguer per a polítiques socials. L'alcalde Jordi Munell va lligar la precària situació de l'activitat econòmica amb la de les famílies que es troben sense habitatge, remarcant la necessitat que té la societat que es creïn nous llocs de treball. Per això demana a la SAREB que estableixi "polítiques de lloguer industrial just" per a les instal·lacions que té sota la seva gestió. Aquest preu estaria en sintonia amb els que actualment té fixat l'ajuntament per les seves pròpies naus de lloguer. La intenció del consistori és desenvolupar una estratègia per fomentar i consolidar un teixit de petites i mitjanes empreses per impulsar el creixement local i l'ocupació, que alhora contribueixi al reequilibri territorial. La complicitat del "banc dolent" seria imprescindible en aquesta tasca.

La major part de les naus del polígon de Rocafiguera segueixen buides malgrat que el 2014 es va resoldre la urbanització de l'entorn. Segons va explicar Munell el problema que tenen algunes d'aquestes naus respon a tres tipus d'afectacions: "els impagaments amb la Seguretat Social, l'embargament d'hisenda, i la hipoteca amb el banc". Tot plegat incideix en què siguin "invendibles".

En cas que prosperi la iniciativa ripollesa, que va ser aprovada per tots els grups del plenari, es desencallaria una situació que en el cas de Rocafiguera es perllonga des de la seva finalització, el 2009. D'aleshores ençà la major part de les setze naus només han patit la degradació, ja sigui perquè hi rebroten les males herbes, ja sigui pel mal ús que algunes persones han fet d'aquestes instal·lacions. Rocafiguera suposa el cas més flagrant per la quantitat de metres quadrats sense ús, però no és l'únic espai industrial i comercial de Ripoll que es troba en aquesta situació.