Front comú de Govern i municipis per reclamar el desdoblament del tren

El conseller Josep Rull assegura que “és inaudit que en ple segle XXI encara hi hagi una línia que no estigui duplicada”

Redacció
02 de maig del 2016
Actualitzat a les 22:05h
Imatge de la reunió d'aquest dilluns entre Josep Rull i els alcaldes dels municipis afectats
Imatge de la reunió d'aquest dilluns entre Josep Rull i els alcaldes dels municipis afectats | ACN
El Govern i els municipis afectats pel mal funcionament de la línia R3 de Rodalies han escenificat aquest dilluns a la tarda el "front comú" que volen fer per reclamar al Ministeri de Foment espanyol que es desdobli aquest traçat ferroviari. Per això, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s'ha reunit amb representants polítics de set municipis del Vallès Oriental per tal d'exhibir "la unitat d'acció" davant del govern espanyol per exigir que es tiri endavant aquesta infraestructura. 

Tant el conseller com els alcaldes vallesans han reclamat també que el desdoblament de la línia R3 s'estengui més enllà de la seva comarca i beneficiï igualment els trams que travessen Osona i el Ripollès.

Rull ha recordat que la primera fase del projecte de desdoblament de l'R3 (el tram Parets-la Garriga) "ja està fora de termini, perquè calia iniciar-ho aquest 2016", segons les dates amb què es va comprometre el propi Ministeri de Foment espanyol. "L'R3 és una de les línies més maltractades del sistema de Rodalies. És inaudit que en ple segle XXI encara hi hagi una línia que no estigui duplicada, que encara sigui de via única. Això afecta les freqüències, el temps de desplaçament, la qualitat del servei i genera retards. Per evitar que entrin cotxes a l'àera de Barcelona, necessitem un servei de Rodalies eficaç", ha sentenciat el conseller.

Concretament, Rull s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb els alcaldes de Granollers, Josep Mayoral; la Garriga, Meritxell Budó; Mollet, Josep Monràs;Parets del Vallès, Sergi Mingote, i Montmeló, Antoni Jesús Guil, a més del regidor d'Urbanisme de les Franqueses del Vallès, Jordi Ganduxé, i el primer tinent d'alcalde de Canovelles, Emiliano Cordero. Els alcaldes i el Govern han aprofitat que actualment s'està elaborant l'estudi d'impacte ambiental del projecte constructiu per reclamar al Ministeri que acceleri la tramitació del projecte.

Els alcaldes vallesans reclamen el desdoblament

En aquest sentit, l'alcalde de Granollers ha recordat que els municipis afectats pel mal funcionament de l'R3 ja han reclamat a l'Estat el desdoblament de la línia, especialment fins a Ripoll, i amb millores en el tram fins a Puigcerdà. "Cal avançar plegats amb el Govern. És una iniciativa important i representarà un salt qualitatiu, però cal una visió integral del projecte", ha conclòs Mayoral.

Per la seva banda, la batllessa de la Garriga ha recordat que negociar en solitari amb Adif "és complicat" i que la fase d'avaluació d'impacte ambiental del projecte ha estat una bona oportunitat per unir forces amb altres municipis vallesans i amb el Govern. "Així la nostra veu serà més forta. És molt important la modernització d'aquesta infraestructura. Per Catalunya és tant important el corredor mediterrani com per nosaltres l'R3", ha sentenciat Budó.