Els regidors de Ripoll, sense explicacions de la pèrdua d'especialitats del CAP

L'alcalde Jordi Munell afirma que si Campdevànol s'anomenés "Ripoll de Dalt", no hi hauria cap polèmica | La cap de l'oposició Teresa Jordà lamenta que les justificacions arribin tard

Jordi Remolins
27 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:21h
El CAP de Ripoll, en una foto d'arxiu
El CAP de Ripoll, en una foto d'arxiu | Jordi Remolins
La pèrdua de les especialitats en otorinolaringologia i oftalmologia que ha patit el Centre d’Assistència Primària de Ripoll, que ja va avançar NacióRipollès, serà explicat als regidors de l’Ajuntament durant les setmanes vinents. Tot i que des de febrer i març que respectivament s’han traslladat íntegrament aquests serveis a l’Hospital de Campdevànol, els representants públics dels ripollesos en van tenir notícia a través dels mitjans de comunicació.

La cap de l’oposició Teresa Jordà va lamentar en el ple de dimarts que l’alcalde Jordi Munell no l’hagués trucada per comunicar-li, i que fos primer un veí i més tard un membre de la premsa qui li van explicar. Per això considera que les explicacions que els donaran el delegat del govern a les comarques gironines Eudald Casadesús i un representant de la regió sanitària de Girona “arriben tard”.

El mateix grup municipal de Convergència a l’Ajuntament havia plantejat un manifest contra el traspàs de determinades especialitats a l’Hospital de Campdevànol, però a última hora va aturar-ne la lectura. Jordi Munell ho va justificar per conèixer abans el posicionament i justificacions dels organismes oficials. En tot cas i tal com ja havia fet en aquest mateix mitjà, Munell va tornar a referir-se al pla d’ordenació del sector sanitari que va néixer el 2006 i que es va començar a desenvolupar el 2010. De llavors ençà que l’ambulatori de Ripoll s’ha vist aprimat de competències en matèria d’especialitats, que obliguen als vilatans a desplaçar-se a Campdevànol.

Jordi Munell va reconèixer el seu error per no haver advertit amb anterioritat els regidors de l’oposició, i va apuntar que en aquest cas un periodista havia “fet bullir l’olla”. Tant ell com Jordà van lamentar que Ripoll no disposi d’un hospital comarcal tal com tenen la majoria de capitals de comarca. L’alcalde va afirmar però que si Campdevànol s’anomenés “Ripoll de Dalt” no hi hauria cap polèmica, perquè només tres quilòmetres i mig separen tots dos municipis, i va recordar que hi ha qui utilitza aquest tema per fer “demagògia”. Tots dos van acabar-se enganxant en una discussió on Jordà va reblar-li que “jo no faig política, jo faig poble”.

 

Antic Hospital de Ripoll. Foto: Arxiu Comarcal del Ripollès

L'Hospital de Ripoll

Ripoll és una de les capitals de comarca sense servei d’hospital, i per això la pèrdua de serveis del seu CAP resulta més sagnant encara. En tot cas des del segle XVI i fins ben avançat el XX sí que en va disposar. Va ser el 1573 quan se’n tenen les primeres referències. A iniciativa de l’abat del monestir de Ripoll, Climent Mai, i les aportacions dels vilatans, es va construir prop de camí ral. Durant la Guerra dels Segadors i la primera Guerra Carlina va patir els efectes de la disputa armada. El 1846 es va reconstruir per última vegada, mantenint les funcions d’hospital fins als anys vuitanta del segle passat, segons explica el web de l’Arxiu Comarcal del Ripollès. L’edifici que l’albergava acull precisament aquest arxiu.

De forma gairebé simultània a la desaparició de l’Hospital de Ripoll, el de Campdevànol va convertir-se en comarcal. Va ser el 1981 quan els traspassos de competència a la Generalitat de Catalunya van permetre-ho. La seva construcció es va plantejar fa gairebé un segle, el 1917. Un any més tard l’Asociación de Amigos de los Pobres de Campdevànol va impulsar-ne la construcció. A finals dels anys setanta Ripoll va promoure la construcció del seu propi hospital al barri de Sant Pere, tot i que finalment es va acabar destinant a residència geriàtrica.