Mor l'empresari Vicenç Fisas, president de la Farga Lacambra durant 35 anys

L'industrial va refundar la companyia el 1980, quan estava gairebé en fallida i la va convertir en referent mundial del coure | Ha traspassat a la seva residència de Sant Joan de les Abadesses

Redacció Osona.com
11 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:58h

Vicenç Fisas Foto: La Farga

Vicenç Fisas Comella, president de la Farga Lacambra durant 35 anys, va morir aquest diumenge al vespre, a l'edat de 88 anys, a Sant Joan de les Abadesses, on residia des de feia un temps. La cerimònia de l'enterrament es farà al monestir d'aquesta població, el dimecres, 13 d'abril, a les 12 del migdia.

Fisas va deixar el càrrec de president de la Farga Lacambra el passat novembre, després d’haver refundat la companyia el 1980. El va substituir el conseller delegat i soci de la companyia, Oriol Guixà, qui compagina des de llavors els dos càrrecs fent una presidència executiva. Fisas va continuar sent, però, president d’honor de l'empresa.

Els inicis del difunt amb La Farga es remunten al 1980 quan el bufet d’advocats del qual formava part va rebre l’encàrrec de solucionar la greu crisi industrial i financera de l'empresa Francisco Lacambra Lacambra de les Masies de Voltregà. Tot i que la situació era d'una autèntica fallida, després dels primers estudis i contactes, Vicenç Fisas decideix no acudir a la via concursal i, amb la aquiescència dels seus companys de despatx i la col·laboració del seu gendre Oriol Guixà, constitueix La Farga Lacambra SA.

La situació de la companyia del 1980 al 2016 ha canviat espectacularment i ha esdevingut totalment viable. La seva facturació s’ha multiplicat exponencialment, augmentant la seva capacitat productiva, la seva presència internacional, amb patents tecnològiques que s’han venut arreu del món, amb una tecnologia de procés de reciclatge única al món.

Vicenç Fisas deixa una empresa líder del sector. Les tres companyies de Les Masies de Voltregà van facturar el 2014 un total de 905.406.737 euros, amb un 41% d’exportacions directes, una inversió de 10.234.998 euros i un flux de caixa d’11.429.197 euros.

La figura de Fisas també ha estat clau en la creació de La Fundació La Farga, que dedica anualment més de 100.0000 euros a beques per a estudis superiors a treballadors, fills de treballadors i habitants de Les Masies de Voltregà.

A l’acte de comiat, el novembre passat, Fisas va remarcar: “Estic orgullós d’aquests 35 anys al capdavant d’una empresa que ara és referent mundial. Tot aquest èxit que ara tenim ha estat possible gràcies a l’esforç i dedicació, al treball en equip, a les bones idees, a les ganes de treballar de tots i cadascuna de les persones que hi ha participat. Marxo amb la consciència tranquil·la, deixant al capdavant de la companyia a l’Oriol i tot l’equip de professionals que lideren La Farga”.