Catalunya, quarta regió europea que més inversió estrangera va captar el 2015

Baiget apunta que l’economia catalana va atraure 5.224 milions d’euros l’any passat

EFE
05 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:27h
Catalunya va ser la quarta regió europea que més inversió estrangera va captar el 2015, arribant als 5.224 milions d'euros, només superada per dues regions del Regne Unit i una russa, segons l'informe FDI Markets del Financial Times. En un esmorzar informatiu a l'escola de negocis IESE, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat l'esforç fet per les companyies catalanes els últims anys per internacionalitzar les seves activitats, que s'ha vist augmentat arran de la crisi econòmica.

La Generalitat va recórrer a aquest mateix informe a mitjans del mes de març passat per destacar que Catalunya havia estat elegida millor regió del sud d'Europa en termes d'inversió forana per a 2016 i 2017. Quant a la classificació donada a conèixer avui, el titular d'Empresa ha explicat que Catalunya ha escalat de la setzena posició que ocupava el 2014 a la quarta el 2015, situant-se per damunt de regions franceses, turques o irlandeses, entre d'altres, segons aquest indicador.

Baiget ha apuntat a l'especialització intel·ligent i als reptes marcats a l'horitzó 2020 com les estratègies a seguir per consolidar aquest creixement, en nom de seguir captant inversions estrangeres al llarg de 2016.

Més enllà, ha indicat també que en el període 2014-2015, els projectes gestionats per Catalonia Trade & Investment, l'òrgan responsable d'atreure inversions estrangeres a Catalunya, han suposat la creació i el manteniment de 10.152 llocs de treball. D'aquesta manera, per cada euro públic de pressupost destinat a l'atracció de capital estranger s'han invertit 150 euros, segons dades del departament d'Empresa de la Generalitat.

El procés, "condicionant" però no "determinant"

Preguntat per si les intencions independentistes del Govern condicionen aquestes inversions, el conseller ha indicat que, encara que un entorn estable és "condicionant" per a les empreses foranes, no és "determinant", per la qual cosa ha assegurat que la solidesa i la fiabilitat de cada projecte "és l'important".

"Els projectes industrials són a llarg termini, de manera que ja tenen en compte que als territoris pot haver-hi canvis polítics o legislatius", ha apuntat, a la qual cosa ha afegit: "Les dades demostren que Catalunya segueix captant inversions, per la qual cosa sóc moderadament optimista amb vista al futur en aquest sentit".

En aquesta línia, Baiget ha assegurat que els factors que expliquen i determinen la implantació d'empreses estrangeres a Catalunya són la seva bona ubicació geogràfica, l'existència d'una cultura industrial, un teixit empresarial diversificat, la capacitat d'innovació i una mà d'obra qualificada.

Així, ha asseverat que els models econòmics a seguir són els que es duen a terme a Àustria, Dinamarca i Holanda, països similars a Catalunya sobre mida i amb una base industrial important.

Inversió per sectors

Per sectors, les dades del Govern destaquen les inversions de les multinacionals en el sector TIC, que ha captat el 25,8% de les inversions, un sector "generador de riquesa i llocs de treball qualificats" i amb un "fort potencial de creixement", que posa de manifest "l'efecte tractor" del Mobile World Congress per a l'economia catalana.

També han estat "rellevants" les inversions en automoció (15%), els serveis (8%), així com en l'àmbit agroalimentari, l'electrònica, la biotecnologia i la química, que han atret més del 5% del capital estranger invertit.