Consells per les úlceres vasculars

Redacció
21 de gener del 2016
Actualitzat a les 11:25h
ÚLCERES VASCULARS

L’úlcera vascular es defineix com una lesió elemental amb pèrdua de substància cutània, produïda per deficiències de la circulació en les extremitats inferiors. La seva profunditat pot oscil·lar des de l’afectació de les capes més superficials de la pell a la del teixit muscular i ossi. Aquestes úlceres solen ser cròniques i resistents a la teràpia.

També podem dir, en un llenguatge més planer, que són lesions en la pell ocasionades per una mala circulació. Poden produir dolor, picor o cap molèstia. Quan s’infecten, poden provocar febre, dolor i malestar general. Pot patir-les qualsevol persona que tingui problemes de circulació, però bàsicament les persones hipertenses, diabètiques o de edat avançada.

Les úlceres vasculars poden ser venoses o arterials, depenent d’on es troba el problema en la circulació del cos.

Les úlceres venoses es produeixen quan no puja bé la sang al cor i hi ha una retenció de sang a nivell de les cames, així com una deformitat de les venes, coneguda a varices.

Podem evitar la seva aparició seguint aquestes pautes:

· Mantenir les cames elevades, afavorint que la sang vagi cap al cor amb més facilitat, millorant, així, la circulació d’aquestes.
· No estar massa temps dret sense moure’s. És millor caminar regularment per tal d’afavorir aquesta circulació.
· Portar mitges de compressió forta per facilitar la circulació
· Elevar els peus del llit, de 15 a 30 graus
· Evitar el sobrepès
· Evitar lligacames o robes que comprimeixin les cames, així com l’ús de sabates massa ajustades
· A l’hora d’asseure’ns, millor no creuar les cames, ja que al fer-ho, comprimim la circulació

Les úlceres arterials, es produeixen quan les parets de les artèries estant endurides, més fines i tenen zones on s’hi ha anat acumulant grassa, provocant un dèficit de sang a l’extremitat afectada.

Es pot evitar la seva aparició, seguint aquests consells:

· No portar ni mitjons, ni mitges, ni faixes que comprimeixin les cames i els turmells
· Deixar el tabac, en cas de ser fumador
· No prendre ni cafè ni alcohol

Perdre pes si és necessari

Podem evitar, doncs, l’aparició de les úlceres vasculars controlant la diabetis, hipertensió, tabac i el sobrepès; així com, també, tenint present tots aquestes recomanacions i tenint, alhora, cura de la pell de les cames i dels peus amb rentats diaris i l’aplicació de cremes hidratants.

En els casos dels pacients diabètics la predisposició a desenvolupar úlceres augmenta significativament; per aquest motiu es classifica com a pacient de risc. En aquest cas, caldrà:

· Vigilar diàriament els peus per si hi ha alteracions de la pell
· Després de la higiene diària dels peus, assecar-los amb cura
· Evitar temperatures extremes: ni molta calor ni molt fred
· Si els peus estan freds durant la nit, fer ús de mitjons o peücs que no apretin. No és recomanable l’ús d’ampolles d’aigua calenta o estoretes elèctriques
· No utilitzar productes químics per evitar callositats i durícies. És millor visitar al podòleg
· No fer ús de mitjons ni mitges amb costures que puguin comprimir la circulació
· Anar ben calçat, evitant els talons alts, sabates punxegudes i corretges de sandàlies que pressionin el peu i/o la cama
· No caminar descalç
· Tallar les ungles rectes, no massa arran de la pell o fer-ho sense tenir una bona visió
· No utilitzar substàncies irritants o colorants que alterin la pell o emmascarin les lesions
· Fer servir esparadraps que no irritin la pell
· No apropar-se al foc o a objectes que desprenguin calor (calefactors,…)
 
Referent al calçat, cal tenir present:

· Comprar-lo a última hora del dia, quan els peus estan més inflats
· Emprovar-se’ls portant mitjons prims, que s’adaptin bé al peu
· Comprovar que no estrenyen en cap punt, però que tampoc queda massa ample
· Tenir, com a mínim, dos parells de sabates per canviar-los diàriament i airejar-los

Factors de risc associats a les úlceres vasculars

El tractament de les úlceres és fa mitjançant les cures amb apòsits i productes que afavoreixin la regeneració de la pell.

Cal fer-les en un espai molt net i ben il·luminat, rentar-se bé les mans abans i després de la seva realització, rentar bé la ferida sense fregar-la i eixugar-ne només la pell del voltant.

En cap cas s’ha de fer servir substàncies o embenat sense la prèvia prescripció dels professionals sanitaris, haurem de seguir sempre les seves recomanacions pel què fa al tipus d’apòsit i freqüència de la cura.

Es recomana consultar al personal mèdic o d’infermeria quan la pell del voltant de la ferida està vermella, calenta, fa mal, fa mal olor o produeix més secreció de la que és habitual. També quan apareix la febre o malestar general sense motiu aparent i, també, quan l’úlcera no millora .

No obstant, cal recordar que el tractament d’una úlcera és llarg i que una evolució lenta no és sinònim de tractament erroni.

Saber que un bon control de les malalties que pateix  la persona pot afavorir la cura de l’úlcera i evitar, així, l’aparició d’altres úlceres. Ja per finalitzar, s’haurà de seguir les indicacions, consells i recomanacions del metge i de la infermera i sempre consultar qualsevol dubte o problema que pugui aparèixer.

* Mireia Viñas és diplomada d’Infermeria