Els menors de menys d'1,35 metres no podran viatjar al seient de davant del cotxe

La mesura entra en vigor aquest dijous i, segons la DGT, "obeeix a evidències científiques"

Redacció
01 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 7:25h
Un decret del govern espanyol prohibeix, a partir de demà, que els menors de menys d'1,35 metres d'altura viatgin al seient davanter del vehicle encara que utilitzin el sistema de retenció infantil (SRI). L'Executiu va aprovar al passat juliol un reial decret que modifica l'article 117 del Reglament general de crculació, en què regula l'ús obligatori de cinturons de seguretat i dispositius de retenció per a nens als vehicles.

Només s'estableixen tres excepcions: els menors podran viatjar davant quan les places del darrere ja estiguin ocupades per altres menors d'edat d'aquesta altura; quan no sigui possible instal·lar totes les cadiretes necessàries; o que es tracti d'un vehicle biplaça.

Més segurs als seients de darrere

La Direcció General de Trànsit (DGT) apunta que la modificació de la norma obeeix també a la necessitat de traduir en l'ordenament jurídic les evidències científiques de nombrosos estudis que demostren que els seients del darrere són més segurs pels nens.

En aquest sentit, posa l'exemple d'un estudi realitzat als Estats Units amb 5.751 menors de 15 anys ocupants de vehicles que havien patit un accident greu de trànsit. L'informe demostra que el fet d'estar assegut al seient de darrere va tenir un efecte protector, respecte a lesions greus o mortals.

Trànsit també aconsella que "mai es porti el nen en braços ni utilitzar el mateix cinturó de seguretat que l'adult per protegir" i recorden que l'ús dels sistemes de SRI redueix en un 75% les morts i en un 90% les lesions.