Associacions ecologistes reclamen que el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser inclogui Núria i Vallter

Les entitats naturalistes volen que els espais limítrofs del parc amb altres espais naturals també esdevinguin protegits

Aida Morales
10 d'agost del 2015
Actualitzat el 11 d'agost a les 10:46h
Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser.
Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. | CEINR

El Grup de Defensa del Ter (GDT), l'Associació Arç, el Grup d'Estudi i Defensa de la Natura (Gedena) i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) han fet arribar diverses al·legacions al projecte del nou Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que preveu ser una realitat a partir de setembre. 

A les al·legacions, consultades per elRipolles.info, aquestes entitats en defensa de la natura demanen que el projecte del parc també inclogui, com a espais protegits, les zones d'esquí alpí de la vall de Núria i de Vallter. A més, consideren que els límits del parc s'haurien de revistar per raons de connectivitat ecològica i coherència en la gestió administrativa, ramadera, forestal i cinegètica. 

Segons apunten, els espais limítrofs del parc haurien d'esdevenir “en la seva totalitat”, espais naturals protegits o, en qualsevol cas, ser considerats com a possibles ampliacions del parc. En aquest sentit, caldria connectar amb els espais protegits de l'Alta Garrotxa, amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb la Serra de Montgrony, i amb la muntanya de Llanars. 

Per altra banda, també demanen la incorporació de representants de les associacions ecologistes i conservacionistes a la junta rectora, amb millors mecanismes de comunicació amb les entitats i els habitants del Ripollès; i es fa un esment a la necessitat d'un règim sancionador que es pugui aplicar, si és el cas, davant de possibles atacs o males pràctiques. En aquest punt, consideren que caldria especificar quines serien les mesures sancionadores i qui les executaria. No obstant això, creuen que és necessari, ja que la legislació vigent “no és funcional pel que fa a la seva execució de les mesures d'alerta i sanció”. 

Futur parc

El futur parc tindrà més de 14.000 hectàrees i la seva declaració suposarà augmentar l'actual espai del PEIN de les Capçaleres. Limitarà al nord amb el Parc natural regional del Pirineu Català –la voluntat és treballar amb vocació transfronterera- i inclou territori de set municipis: Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Setcases, Vilallonga de Ter i Molló.

El Departament de Territori i Sostenibilitat destaca que la riquesa paisatgística i natural de les valls altes del Ter i del Freser és excepcional. "Coronat per cims tan emblemàtics com el Costabona, el Bastiments o el Puigmal, el Parc és una mostra dels sistemes naturals alpins i subalpins propis de l’alta muntanya pirinenca oriental. La ramaderia extensiva, durant els mesos de desgel, hi és l’activitat primària més estesa i, darrerament, les activitats de lleure i turisme de natura hi estan tenint una presència creixent". 

Actualment, el parc està en fase d'al·legacions, després que es publiqués el decret de declaració al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat mes de juliol. Quan es resolguin els terminis d'aquestes, s'haurà de fer la declaració oficial.