Ripoll controlarà l'accés a la riera de Molins de Vilardell durant tot l'estiu

Els banyistes hauran d'accedir-hi a peu i aparcar en una zona de la carretera de les Llosses

Limitació a l'accés de la riera de Molins de Vilardell
Limitació a l'accés de la riera de Molins de Vilardell | Jordi Remolins
Jordi Remolins
29 de juliol del 2015
Actualitzat el 30 de juliol a les 10:33h

Limitació a l'accés de la riera de Molins de Vilardell. Foto: Jordi Remolins


Tots els caps de setmana d’estiu un vigilant municipal regularà el pas de vehicles al principal camí d’accés a la riera de Molins de Vilardell, el que hi ha a la carretera de les Llosses de Ripoll. Es tracta d’una mesura dissuassiva que han pres els ajuntaments de Ripoll i les Llosses després d’una reunió amb els veïns del barri dels Brucs i la Policia Local, ja que en les darrers setmanes s’hi ha detectat un increment del pas de cotxes, alguns a altes velocitats. A banda de l’augment del trànsit, també s’hi havien observat com molts conductors aparcaven a la vora dels camins, impedint el pas dels veïns.

La regidora de seguretat de l’Ajuntament de Ripoll, Maria Dolors Vilalta, afegeix a aquests arguments el risc d’incendi per la presència de molta “herba seca” que hi ha al bosc per les altes temperatures i l’absència de pluja de l’últim mes. “No prohibim que ningú pugui anar a les basses” assenyala Vilalta “simplement hi hem regulat la circulació”. A banda de la figura d’un vigilant, afirma que també s’hi han incrementat els senyals, que recorden la limitació de circular a més de trenta quilòmetres per hora per aquell camí rural, la prohibició  d’aparcar a prats i camins, i la presència d’animals. Amb aquesta mesura s’ha volgut evitar d’arribar a una situació extrema, tal i com ha passat en poblacions veïnes.

Les persones que vulguin anar a Molins de Vilardell poden fer-ho a peu, aparcant els seus vehicles a una zona habilitada a la carretera de Les Llosses. De fet aquest darrer cap de setmana s’ha vist a alguns banyistes que tenien pensat anar a aquell sector, fent-ho a peu, amb els estris de bany i neveres de plàstic. Per arribar-hi han de caminar més de mitja hora a peu, com a mínim fins que no descobreixin els camins alternatius d’accés.

Situacions similars a Sant Joan i Campdevànol

L’augment en el nombre de banyistes a les basses de Molins de Vilardell s’ha produït precisament el mateix any que l’Ajuntament de Campdevànol ha prohibit el bany durant dues temporades al torrent de la Cabana. Es tracta del paradigma exemple de morir d’èxit en una població que no té precisament l’índex més alt de turisme de la comarca, però que en canvi aglutinava gernacions de visitants per banyar-s’hi i fer-hi pícnic. Prèviament ja havien intentat regular-hi l’accés prohibint-hi l’accés amb vehicle, i habilitant un aparcament de pagament. En tot cas la presència excessiva de persones va acabar motivant que s’hagi optat per la prohibició. Malgrat aquesta prohibició cada cap de setmana segueixen registrant-se aglomeracions al Torrent de la Cabana.

En el darrer plenari de Sant Joan de les Abadesses també es va posar de manifest el malestar del grup de CiU amb la massificació a les gorgues de Malatosca. La regidora Concepció Formatger va demanar si es tenien previstes algunes mesures per evitar aquesta situació, i va lamentar l’estat d’aquell entorn.

A la riera de Merlès, curs fluvial repartit entre les Llosses, Borredà i el nord del Lluçanès, la situació és similar i recentment s'han hagut de prendre mesures d'urgència per retirar les escombraries que s'hi acumulaven, a banda de regular l'accés motoritzat.