Sant Joan hissarà l’estelada al balcó fins que «Catalunya pugui decidir»

L'equip de govern de MES va donar suport a una moció presentada per ERC, CiU i amb el suport de la CUP i ANC | Un text similar s'havia rebutjat diverses vegades anteriorment

Estelada a l'Ajuntament de Sant Joan, un Onze de Setembre
Estelada a l'Ajuntament de Sant Joan, un Onze de Setembre | Marc Cargol
Jordi Remolins
28 de juliol del 2015
Actualitzat el 29 de juliol a les 16:45h

Estelada a l'Ajuntament de Sant Joan, un Onze de Setembre. Foto: Marc Cargol


L’equip de govern de Sant Joan, format pels set regidors de MES, va aprovar en el darrer ple municipal una moció dels dos grups de l’oposició que demanava penjar la senyera estelada a la façana de l’ajuntament “fins que el poble de Catalunya pugui decidir”. La moció havia tingut el suport també de la CUP, que no té representació al consistori, i per l’Assemblea Nacional Catalana. L’alcalde Ramon Roqué va justificar el seu vist-i-plau a la proposta, pel moment “excepcional” que viu el país.

Tot i donar suport a la moció, l’alcalde va criticar a l’oposició per haver-la presentat “unilateralment”, un costum que segons va afirmar es repeteix “reiteradament”. Roqué va lamentar que no es convidés a MES a debatre el contingut de la moció, i que només en tinguessin notícia per saber quin seria el sentit del seu vot.
 
El cap de l’oposició, el republicà Sergi Albrich, va qualificar les paraules de Roqué com a victimistes, i li va recordar que anteriorment ja havia tingut ocasió d’aprovar en tres ocasions la presència de l’estelada a l’ajuntament, però hi havia votat en contra. També va justificar que la moció s’havia presentat amb urgència per no passar-se de temps, i va afirmar que la intenció de la mateixa era “sumar el màxim de suports”, negant que volgués deixar-se a MES al marge.    

En els tres anys anteriors l’oposició ja havia intentat que l’estelada onegés a l’ajuntament, però va topar amb l’oposició de l’equip de govern, aleshores representant al PSC. Albrich va ironitzar sobre la possibilitat que el canvi de partit de l’equip de govern de Roqué afavorís ara un vot en positiu, abans que es procedís a fer-ne l’aprovació. Es dóna la circumstància que recentment l'alcalde de Sant Joan ha passat a formar part de l'executiva de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).
 
Durant el cap de setmana, amb els carrers del centre plens per la celebració del Mercat del Comte Arnau, encara no es va exhibir l’estelada. Als pals de les banderes hi onejaven les de Sant Joan i la de Catalunya.