La Pegatina i Aspencat triomfen a la primera nit del Clownia

Txarango serà el plat fort de la segona jornada en un dels darrers concerts al país del grup del Ripollès | L'augment de l'aforament no fa perdre el caràcter familiar i intergeneracional

Arnau Urgell
27 de juny del 2015
Actualitzat el 29 de juny a les 7:22h
La Pegatina, en ple concert al Clownia Festival
La Pegatina, en ple concert al Clownia Festival | Marc Cargol

La Pegatina, en ple concert al Clownia Festival. Foto: Marc Cargol


La Pegatina i Aspencat van ser els grans triomfadors –amb el permís del carismàtic Leo Bassi- de la primera jornada del Clownia. El festival dels Txarango a Sant Joan de les Abadesses va superar la prova de la revàlida i, malgrat augmentar l'aforament fins a 5.000 abonaments, no ha perdut el caràcter familiar i intergeneracional que l'ha fet tan especial. De fet, els espais específics per a la mainada –una de les franges de públic que el fan més singular- han augmentat amb zones de joc així com un curiós espai d'atraccions realitzades amb material reciclar a l'exterior del recinte.

Hi haurà tercera edició

El Clownia va arrencar divendres a les 11 del matí. Ho feia, a diferència de l'any passat, en ple dia laborable, una circumstància que no va afectar massa a l'assistència als concerts i espectacles matinals i de tarda. A més, va començar amb un anunci important: hi haurà una tercera edició a Sant Joan de les Abadesses. Alguer Miquel, d'aquesta manera, va voler tranquil·litzar els seus fans que patien per si l'aturada de concerts prevista per al 2016 afectaria el certamen.

De fet, el concert d'aquest dissabte dels Txarango és una de les darreres oportunitats per veure'ls al país. Bona part de la gira estival es farà entre Europa i el Japó i seran cars de veure a Catalunya. Un fet que fa presagiar que quan aquest dissabte a l'entorn de les 11 de la nit comenci el concert dels del Ripollès, l'espai del Clownia quedarà petit.

Un dels elements singulars del festival són uns horaris força adaptats al públic familiar. Aquest divendres Gertrudis arrencava la seva rumba encara de dia, quan tot just passaven deu minuts de les nou del vespre. El grup de la Garriga, després de tres anys d'aturada, ha volgut celebrar el quinzè aniversari amb quinze concerts especials. El de Sant Joan de les Abadesses va començar una mica fred ja que bona part del públic encara no havia entrat al recinte i van haver d'afrontar el repte d'animar-los. Poc a poc, la gran esplanada es va omplir i els vallesans van demostrar perquè són un dels grups de referència de l'escena mestissa catalana.

La nit de la Pegatina i Aspencat

El plat fort de la primera nit era la Pegatina, un dels grups catalans amb més capacitat per tocar arreu del món. De fet, arribaven a Sant Joan directes de Mèxic i són dels que no necessiten animar un públic que ja està entregat d'antuvi. Abans però va ser el torn dels Babylon Circus, grup de Lió que l'organització del festival situava a l'alçada dels tres grans asos del mestissatge de l'Estat francès com són Mano Negra, Zebda i Massilia Sound System. La proposta, amb la incorporació de ritmes molt diversos, ve avalada per vint anys de trajectòria però va aconseguir un èxit a mitges entre el públic del Clownia. A més, el grup francès es va trobar amb un problema elèctric que els va deixar a les fosques durant uns minuts.

Gertrudis ha celebrat quinze anys al Clownia. Foto: Marc Cargol


La Pegatina es coneix mig món i són dels que “es preguntaven si el nostre país podria tenir un festival com el que Txarango ha aconseguit crear”. El grup de Montcada i Reixac va fer ballar sense parar l'esplanada del Clownia i va fer arribar els assistents al clímax amb “El gat rumbero”. La festa, a més, va acabar amb un escenari amb bona part de la resta de grups entre els quals Txarango i Gertrudis que van cantar plegats “Maricarmen”, un altre dels “hits” del grup.

Actuar després del cap de cartell no acostuma a ser fàcil però això no va ser un problema per Aspencat, una mostra de la capacitat de l'escena alternativa valenciana per regenerar-se i crear nous referents. El grup de Xaló ha escollit el Clownia per fer un dels darrers concerts de la gira del disc “Essència” abans de treure nou treball. Esperonats pel canvi polític al sud dels Països Catalans, van mostrar un directe contundent i compromès que els situa com un dels grups del present i del futur.

Atraccions de l'exterior del Clownia Festival Foto: Marc Cargol

 
Programa Clownia Festival 2015
Divendres 26 de juny

Escenari plaça Major
(a partir de les 11.00)
Cybee
El Son de la Chama

Àgora (a partir de les 15.30)
Tinixara
Leo Bassi
Randellaires

Ciutat Clownia
Cia. En Diciembre

Escenari principal (a partir de les 21.00)
Gertrudis
Babylon Circus
La Pegatina
Aspencat
Caribeean Dandy

Dissabte 27 de juny

Escenari plaça Major (a partir de les 11.00)
The Sey Sisters
El Son de la Chama

Àgora (a partir de les 15.30)
Zúlu 9.30
Amparo Sánchez
Catástrofer

Ciutat Clownia
Cia. Vol de Ment

Escenari principal (a partir de les 21.00)
El Niño de la Hipoteca
Txarango
Hoffmaestro
Zoo
Calavera Collective
 

Guia del Clownia Festival 2015 (pdf)


Galeries de fotos del Clownia

Fotos del Clownia 2015: segona jornada (Marc Cargol)

Fotos del Clownia 2015: primera jornada (Marc Cargol)

Fotos del Clownia: concerts de Txarango i Strombers (Rastres Fotografia)

Fotos del Clownia: concert de Txarango (Marc Cargol)


La Pegatina, al Clownia Festival 2015. Foto: Marc Cargol