L'expedició dels tres alpinistes morts al Kirguizistan arriba a Catalunya

El cap tècnic del grup creu que l'allau que va arrossegar els joves, entre els quals un veí de Ripoll, podria ser fruit de l'excés de calor | Els cossos podrien arribar dijous

Redacció
24 de juny del 2015
Actualitzat el 25 de juny a les 8:13h
Els representants de la FEEC atenent els mitjans a l'aeroport
Els representants de la FEEC atenent els mitjans a l'aeroport | FEEC

Els representants de la FEEC atenent els mitjans a l'aeroport. Foto: FEEC


L'expedició del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC) desplaçada al Kirguizistan ha aterrat aquest dimecres al migdia a l'aeroport del Prat, després de la mort de tres membres del grup, entre els quals un jove alpinista de Ripoll, a causa d'una allau. Hores d'ara es treballa perquè els cossos puguin ser repatriats aquest mateix dijous.

L'alpinista de Ripoll mort és Josep "Jos" Cotrina Caballeria, de 24 anys i membre del del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiG). Les altres dues víctimes són Pol Rodríguez, veí de Tarragona de 18 anys i de Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista; així com Àlex Vicedo, d'Ontinyent, de 24 anys i de l'Associació Esportiva Pallars.

L'excés de calor, possible causa

Altres companys del CTAC i de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han rebut l'expedició a l'aeroport i el seu cap, Toti Valés, ha explicat que els tràmits burocràtics per la repatriació dels cossos estan molt avançats. Pel que fa a les causes de l'accident, Valés opina que l'allau que va arrossegar els joves, podria ser fruit de l'excés de calor a la zona.

El cap de l'expedició ha detallat que la via que van triar el nois per fer l'escalada era de dificultat "mitjana", però que tècnicament estava "molt per sota" del nivell físic i tècnic del tres alpinistes morts a la gelera de Corona al cim d'Ak-Too, de 4.620 metres, al Parc nacional d'Ala-Archa.

La resta de l'expedició ha arribat aquest migdia a l'aeroport del Prat, en un vol procedent d'Istanbul. Valés, juntament amb un altre instructor, han estat els únics que han sortit de l'avió per la terminal, on un grup d'una vintena de membres del CTAC i la FEEC els esperaven. Un cotxe ha recollit a pista els altres cinc membres de l'expedició per evitar els mitjans.