L'Emmona de Sant Joan estrena les primeres 100 milles del Pirineu català

La prova, amb un total de 700 participants, incorpora un tercer recorregut de 172 quilòmetres i 12.000 metres de desnivell positiu | NacióMuntanya farà un ampli seguiment en directe

Arnau Urgell
11 de juny del 2015
Actualitzat el 12 de juny a la 13:36h
Divendres torna l'Emmona del Ripollès
Divendres torna l'Emmona del Ripollès | Rastres Fotografia

Divendres torna l'Emmona del Ripollès. Foto: Rastres Fotografia


El divendres 12 de juny al punt de les set del vespre s'estrenaran les primeres 100 milles del Pirineu català. Ho farà amb la nova gran ultra de l'Emmona, una prova amb unes xifres de vertigen –172 quilòmetres i 12.060 metres de desnivell positiu- i que suposa augmentar el repte d'una cursa que ja era una de les més dures del país. Hi prendran part uns 140 corredors que s'afegiran als 177 de l'ultra de 123 km i als 372 del trail de 67 km.

Els organitzadors i els participants estan molt pendents de les previsions meteorològiques. Tot apunta que el dia més complicat és el divendres mentre que el temps –molt marcat aquests dies per les tempestes- s'estabilitzaria de cara al cap de setmana. “No són previsions excel·lents però estan millorant molt respecte el dilluns passat”, explica Jordi Miguel, un dels directors de la cursa. Sigui com sigui, l'organització marcarà entre avui i demà un segon traçat per evitar els punts més complicats que “espera que no s'hagi d'activar”.

Miguel explica com han acabat fent “de rebot” les primeres 100 milles en territori català. “Era una idea que arrossegàvem des de les primeres edicions”, assenyala el responsable de la UE Sant Joan. Tanmateix, quan per aquest 2015 ja tenien els traçats “quasi decidits”, des de Campdevànol se'ls va demanar tornar a acollir el pas de la cursa. “Teníem definit un recorregut de 146 quilòmetres i amb aquesta possibilitat ja vam superar clarament els 160”, assenyala.

L'organització ha donat els deu primers números als corredors amb més opcions. Hi ha els bascos Imanol Aleson (1), Egoitz Aragon (9) i Txomin Isunza (10). El nom més mediàtic és el de Joel Jaile (4), corredor especialitzat en curses encara més llargues, mentre que el local Roger Viñas (3), intentarà acabar les seves primeres 100 milles després de ser tercer l'any passat a Sant Joan. Jaume Folguera (8) ja sap el que és fer un podi a la prova mentre que la llista de favorits la completen David Carrasco (5) i el cantàbric Pablo Criado (6).

NacióMuntanya farà un intens seguiment des de divendres a mitja tarda a través de Twitter, web i fotografies. S'espera que el primer corredor de la gran ultra arribi dissabte al vespre, després de córrer entre 25 i 26 hores. Una arribada que pràcticament pot coincidir amb el del guanyador de l'ultra de 123 km. Les classificacions es podran seguir en directe i també hi haurà un sistema de geoposicionament. A continuació, les deu claus de l'Emmona 2015.

Roger Viñas va ser tercer a l'Emmona 2014. Foto: Marc Cargol


1. La gran ultra de l'Emmona, més que 100 milles

172 quilòmetres i 12.060 metres de desnivell positiu. Aquestes són les xifres de la gran ultra de l'Emmona que s'estrena aquest divendres 12 de juny. Els participants tindran un límit màxim de 48 hores per afrontar un recorregut que supera les 100 milles i es converteix en la prova més llarga del país i de la serralada pirinenca.

2. De l'ultra de Sant Joan a l'ultra del Ripollès

La cursa continua tenint la sortida i la meta a Sant Joan de les Abadesses. Tanmateix, la UE Sant Joan pretén que passi a ser la gran ultra del Ripollès, no només perquè passarà per bona part dels municipis de la comarca sinó per la incorporació en l'organització de l'AE Sant Grau de Campdevànol, dels impulsors de la Batega al Bac de Planoles així com dels de l'Esquella de Pardines. Per fer-ho possible es mobilitzaran 500 voluntaris d'arreu de la comarca.


3. 22 cims de més de 2.000 metres

La gran ultra de l'Emmona, al llarg dels seus 172 quilòmetres, transcorre per totes les serres de la comarca superiors als 2.000 metres. Concretament, es passarà per un total de 22 cims superiors a aquesta cota, fet que suposarà que el desnivell positiu que hagin d'afrontar els corredors superi els 12.000 metres.

4. Dues bases de vida

La llargada de la “nova” Emmona fa imprescindible la creació de bases de vida. Concretament, seran dues instal·lades a Planoles i Campdevànol que serviran tant pels corredors de l'ultra de 123 km com, sobretot, pels de la gran ultra. En aquests punts els participants, a banda de tenir una bossa amb roba de recanvi, podran descansar, dormir i, fins i tot, dutxar-se.

L'Emmona és una de les curses més dures del país. Foto: Josep Maria Montaner


5. Dues nits de cursa

La gran ultra s'avança i sortirà de Sant Joan de les Abadesses el divendres 12 de juny a les set del vespre. Tots els corredors afrontaran una nit en cursa mentre que només els més ràpids s'estalviaran la segona –el guanyador podria completar el recorregut entre 25 i 26 hores-. El límit horari per afrontar la cursa és de 48 hores –tot just dues hores més que a l'Ultratrail del Mont Blanc que té 3.000 metres menys de desnivell positiu-.

6. Recorrent tot el Ripollès

La gran ultra començarà a Sant Joan de les Abadesses. Ràpidament s'afrontarà el primer gran ascens amb la pujada al Puig Estela, de la serra Cavallera. En aquest punt hi haurà una de les grans novetats amb el pas cap al Taga –tradicionalment era el darrer cim- abans de baixar a Pardines. El tram fins al coll de Tres Pics es mantindrà inalterable abans d'afrontar la gran variant respecte el circuit original. Els corredors passaran pel Pastuira abans de baixar fins al poble de Setcases –un dels nous municipis que s'inclou en el recorregut-. Des d'allà ascendiran al cim del Costabona –partió amb la vall del Ritort- i passaran per l'estació de Vallter 2000, que esdevindrà un dels punts neuràlgics de la cursa amb el pas de les tres curses.

En aquest punt els corredors seguiran un dels trams mítics de l'Emmona amb el pas pels grans cims del Ripollès entre els quals destaca el Bastiments abans de baixar a Núria. Allà, com l'any passat, pujaran al Puigmal –ascens pel coll d'Eina- abans de baixar fins a Planoles –on hi haurà la primera de les bases de vida- passant per Fontalba. De nou, els corredors de la gran ultra afrontaran una de les grans variants de la prova que els farà ascendir fins a Dòrria –el poble més alt de la comarca-, la collada de Toses i el coll de la Creueta, al límit amb el Berguedà, abans de resseguir tota la serra de Montgrony fins a baixar a Campdevànol, el punt més baix del recorregut amb 734 metres, on hi haurà la segona base de vida. La part final del recorregut, que recorda, en part, els primers traçats de l'Emmona passarà per Saltor i el coll de Jou abans d'arribar a Sant Joan de les Abadesses.

7. Una ultra de 123 quilòmetres

A banda de la gran ultra, l'ultra de l'Emmona “clàssica” creixerà fins als 123 quilòmetres i els 9.100 metres de desnivell positiu. La cursa començarà a les sis del matí del dissabte 13 de juny. Respecte la cursa més llarga no passarà pel Taga, tampoc farà el bucle de Setcases i el Costabona mentre que a partir de Planoles no anirà cap a Dòrria sinó que pujarà a Coma Ermada i, des d'allà, baixarà directe a Campdevànol des d'on se seguirà el mateix recorregut que la gran ultra fins a Sant Joan. El límit horari es manté en 36 hores malgrat l'increment de quilòmetres.

8. El trail s'allarga i acabarà a Planoles

El trail de l'Emmona també creix i tindrà 67 quilòmetres i 5.100 metres de desnivell positiu. La sortida continuarà a Sant Joan de les Abadesses però s'endarrereix a les 7 del matí i, per tant, se separa de l'ultra. Seguirà, en línies generals, el recorregut de les altres curses però tampoc pujarà al Taga, no farà la variant Setcases-Costabona i, una vegada a Núria, anirà directe a Planoles passant per Fontalba. Planoles, base de vida de les curses llargues, serà el segon centre neuràlgic de l'Emmona per convertir-se en la meta d'una cursa que fins ara acabava a Núria.

A l'Emmona hi participaran uns 700 corredors. Foto: Josep Maria Montaner


9. Quasi 700 corredors

El màxim d'inscripcions entre les tres curses era de 1.000 participants (400 al trail, 400 a l'ultra i 200 a la gran ultra). Tanmateix, finalment s'han complert els objectius de “màxims realistes” de l'organització amb vora de 700 corredors, dels quals 141 faran la gran ultra.

10. La filosofia: “No sacrificarem qualitat perquè vingui alguna estrella”

Els organitzadors volen mantenir la filosofia que, des del 2010, els ha anat fent créixer fins a esdevenir una de les proves de referència. “No sacrificarem la qualitat perquè vingui alguna estrella”, assenyala Jordi Miguel, un dels directors de la prova. En aquest sentit recorda que no hi ha premis en metàl·lic per atraure grans corredors però que sempre n'han acabat tenint. Els darrers guanyadors, de fet, han estat Sebas Sánchez (2014), Òscar Pérez (2013) i Arnau Julià (2012).
 

Sistema de geoposicionament de tots els corredors de l'Emmona

Especial Emmona: notícies, vídeos fotografies i classificacions

Palmarès de l'Emmona 2010-2014

Més de 900 fotografies de l'Emmona 2014