Ripoll recorda el 27 de maig de 1839, el dia que els carlins van destruir la vila

La commemoració de la fi del setge de l'exèrcit carlí transita entre el record de la defensa de Ripoll per part dels seus vilatans i la voluntat que mai més es torni a produir cap guerra

Arnau Urgell
28 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:38h
Homenatge al monument del 27 de Maig
Homenatge al monument del 27 de Maig | Arnau Urgell

Homenatge al monument del 27 de Maig. Foto: Arnau Urgell


El 27 de maig de 1839 és una data clau per Ripoll. És, en paraules d'Antoni Llagostera, president del Centre d'Estudis Comarcals, l'11 de setembre de 1714 a escala local. I és que aquell dia, després de més d'una setmana de setge, l'exèrcit carlí va aconseguir ocupar la vila i iniciar una ferotge repressió. Aquest dimecres, com cada 27 de maig, es va celebrar una festa en què s'homenatgen els caiguts, se'n destaca la seva noble defensa de Ripoll i es fa una crida a no repetir mai més el dolor de les guerres.

La mort del rei Ferran VII l'any 1833 va desencadenar la primera de les tres guerres carlines. Enfrontaven els partidaris de Carles, el germà del monarca, amb els liberals, dirigits per Isabel, filla del rei. Les tropes carlines, després de diversos intents fracassats per ocupar Ripoll, van iniciar sota el comandament del comte d'Espanya l'atac definiu el 19 de maig de 1839. El setge va durar vuit dies i va provocar centenars de víctimes. Es calcula que abans del conflicte hi havia 3.200 habitants i en acabar només era un miler, entre altres, pel gran nombre de presoners i d'exiliats.

Gravat al·lusiu a la destrucció de Ripoll pels carlins. Publicat a «Panorama español IV»


Després de l'ocupació del 27 de maig els carlins van revenjar-se de la població amb l'incendi i l'aterrament de cases així com dels ponts sobre el Ter i el Freser. L'exili forçat va durar mig any i, posteriorment, amb el retorn van iniciar la tasca de reconstrucció de les cases amb material que en bona part procedia del Monestir de Santa Maria.

Un monument recorda permanentment el 27 de Maig

El 1896 es va acordar erigir un monument per recordar l'ocupació de la vila que es va inaugurar el 27 de maig de l'any següent. L'escultura femenina representa Ripoll i porta a un costat l'escut de la vila i a l'altre sosté la palma del martiri. Es va fer per subscripció popular i en la placa recorda a “las víctimas que sucumbieron en defensa de la libertad y sus hogares” el 27 de maig de 1839. També s'homenatja “al invicto alcalde Antonio Pagès Bosch” pel seu “altísimo gesto de constituirse prisionero del destructor de Ripoll al negarle la libertad de sus conciudadanos compartiendo con ellos las penas del cautiverio”.

La Festa del 27 de maig, que es va recuperar a finals dels 70, segons explica Antoni Llagostera, aplega el consistori amb bona part de les escoles i algunes entitats que realitzen una ofrena floral al monument. Jordi Munell, l'alcalde en funcions, va fer una crida a “aprendre del passat per no repetir errors” i la mainada, que va llegir poemes i escrits sobre els fets, va destacar tant la noblesa dels defensors de la vila com la voluntat que mai ningú més hagi de patir una guerra.

Les entitats van homenatjar els defensors de Ripoll a la Primera Guerra Carlina. Foto: Arnau Urgell